Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Reuters: Αυτή είναι η διαδικασία για το "τρίτο πρόγραμμα βοήθειας" της Ελλάδας


Τα οκτώ βήματα της Ελλάδας προς το "νέο πρόγραμμα βοήθειας" ( = το τρίτο Μνημόνιο) αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, στον απόηχο του ελληνικού αιτήματος για νέο δάνειο, τριετούς διάρκειας, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Αναλυτικά τα βήματα προς το νέο πρόγραμμα:
Πρώτον
Ο πρόεδρος του Eurogroup αποδέχεται το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα και ζητά από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να το αξιολογήσει.
Δεύτερον
Η διαδικασία της αξιολόγησης υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι μακρά, αλλά όσον αφορά την Κομισιόν και την ΕΚΤ, οι οποίες έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα ανάλογο σενάριο, η διαδικασία θα είναι αρκετά γρήγορη. Αν και η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) επιδείνωσε την οικονομία, εντούτοις η νέα αποτίμηση της κατάστασης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα.
Τρίτον
Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά και επισήμως δάνειο, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως το 2017. Το συνολικό ποσό των ελληνικών αναγκών ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.
Τέταρτον
Εάν το Eurogroup εγκρίνει το ελληνικό αίτημα, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι οποίοι ήταν αρμόδιοι για τα δύο προηγούμενα προγράμματα, θα διαπραγματευτούν το νέο Μνημόνιο Κατανόησης και τους όρους που το συνοδεύουν.
Πέμπτον
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμφανιστεί πρόθυμος να αποδεχθεί τους όρους, τους οποίους απέρριψαν την προηγούμενη εβδομάδα, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Έκτον
Η Καγκελάριος της Γερμανίας έχει διαμηνύσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ελλάδα και Ευρώπη εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.
Έβδομον
Εάν Ελλάδα και Eurogroup συμφωνήσουν στους όρους, οι χώρες της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν το νέο δάνειο, εν μέσω των θερινών ημερών.
Όγδοο
Εάν και οι δύο πλευρές επιδείξουν "καλή θέληση", η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός τριών εβδομάδων, χρόνος ικανός ώστε να αποπληρωθεί η δόση των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Έχουμε γίνει κουραστικοί: αλλά τελικά πού ακριβώς λέει "όχι" η κυβέρνηση;

Μήπως το ΟΧΙ πρέπει να το πει ο λαός με τους αγώνες του και τις δικές του προτεραιότητες, δίνοντας τον δικό του τόνο και χρώμα στις εξελίξεις;

Όπως άλλωστε γίνεται πάντα στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: