Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

EFSF: Το πρόγραμμα τελείωσε-Η Ελλάδα χάνει 12,7 δισ. ευρώ - Νέα συνεδρίαση του Eurogroup αύριο


Την επιβεβαίωση ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε το Ταμείο, με συνέπεια, όπως σημειώνει, να μην είναι πλέον διαθέσιμα για την Ελλάδα η τελευταία δόση των 1,9 δις. ευρώ και τα 10,9 δις. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα χωρίς μία νέα ρύθμιση και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν με το πρόγραμμα του EFSF, η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο προς μία ισχυρή ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι πολλές θυσίες των Ελλήνων είχαν αντίκρισμα», ενώ προσέθεσε: «Αυτή η τάση μπορεί να συνεχισθεί, εάν οι Έλληνες αποφασίσουν να επιστρέψουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της Ευρωζώνης».

Στο μεταξύ το Eurrogroup κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει αύριο με τηλεδιάσκεψη  για να πάρει τελική θέση πάνω στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα.

Αν και η Μέρκελ ήδη έχει προϊδεάσει αρνητικά λέγοντας ότι η οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει μετά το δημοψήφισμα.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση είχε ζητήσει παράταση του προγράμματος (της το αρνούνται μέχρι στιγμής).

Ενώ για να αποσπάσει  περίπου 27 δισ. ευρώ για τα δυόμιση επόμενα χρόνια προσφέροντας στην ουσία "εγγυήσεις", δηλαδή ένα Νέο Μνημόνιο.

Ξαναρωτάμε: τι νόημα έχει αυτό το "περήφανο" δημοψήφισμα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: