Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της Κυριακής


Bloomberg: Το 81% δηλώνει ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι η καλύτερη προοπτική για το μέλλον της χώρας & των πολιτών


Άνοδος του #ΝΑΙ – Το αποτέλεσμα θα κριθεί στην ψήφο. Το 81% δηλώνει ότι η παραμονή στην ευρωζώνη παρέχει τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον της χώρας και των πολιτών.


Δημοψήφισμα 5ης Ιουλίου: Το μέλλον της Ελλάδας σε μια ψήφο





Το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής βρίσκει την χώρα μοιρασμένη ακριβώς στα δύο, προμηνύοντας ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή για τους ήδη ταλαιπωρημένους πολίτες, αναφέρει το σχετικό άρθρο του Bloomberg. 

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Bloomberg News, δείχνει πρόθεση 43% υπέρ του «ΟΧΙ» και 42,5% υπέρ του «ΝΑΙ», επιβεβαιώνοντας ότι το αποτέλεσμα της 5ης Ιουλίου θα κριθεί κυριολεκτικά στην ψήφο

Τα ποσοστά του «όχι» μειώθηκαν αισθητά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls  ενώ αντίστροφα σχεδόν διπλασιάστηκαν τα ποσοστά του «ναι», σημειώνεται στην ανάλυση της δημοσκόπησης. 


«Το δημοψήφισμα έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία σε δύο πλευρές με εντελώς διαφορετική κατανόηση του προκείμενου ερωτήματος», δήλωσε σχετικά ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών και επικεφαλής της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αίσθηση προκαλεί περαιτέρω ότι στο συντριπτικό 81% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη προσφέρει την καλύτερη προοπτική για το μέλλον. 

Μολονότι η έρευνα έδειξε ότι 4 στους 5 Έλληνες επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, οι παράλυτες τράπεζες και η απομόνωση του Αλέξη Τσίπρα από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες θέτουν σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ελλάδας στη νομισματική ένωση, σημειώνεται στην ανάλυση. 


Στο ίδιο άρθρο υπογραμμίζεται ότι η κήρυξη του δημοψηφίσματος έγινε «απροσδόκητα», όσο οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές βρίσκονταν σε εξέλιξη αλλά και ότι κανείς άλλος πλην του κυρίου Τσίπρα δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα. 

«Οι Έλληνες πάνε στις κάλπες μέσα σε μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, ακόμη και για χώρα που είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται πάνω από 25% τα τελευταία πέντε χρόνια» καταλήγει το Bloomberg. 



Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι»


Σκληρό «ντέρμπι» με μικρό προβάδισμα του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το protothema.gr. 

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1η με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «Όχι», το οποίο επιλέγει το 41,1% των ερωτηθέντων. 

Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό. 

Η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι» φαίνεται να βαίνει μειούμενη, καθώς στην αντίστοιχη έρευνα της Alco που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα, η διαφορά ήταν στο 1,3%, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε ελαφρά μεταστροφή που έκλεισε την ψαλίδα και έκανε ακόμη πιο αμφίρροπη την έκβαση του δημοψηφίσματος. 

Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των ψηφοφόρων ακολουθεί τη γραμμή των κομμάτων που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, με αποτέλεσμα το «Ναι» να φθάνει στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο 77% σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Όχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε ο Περισσός και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι». 

Ισχυρό το «Ναι» στο ευρώ 

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή παραμένει η βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αλλά και του ενιαίου νομίσματος, καθώς τρεις στους τέσσερις πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ μόλις το 14% έχει την άποψη ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα. 

Πλειοψηφικό είναι το αίτημα παραμονής στο ευρώ σε όλους τους πολιτικού χώρους, με πιο φανατικούς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού που θέλουν το κοινό νόμισμα σε ποσοστό 94% και λιγότερο θερμούς τους οπαδούς του ΚΚΕ που το προτιμούν σε ποσοστό 40%, εναντί του 38% που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. 

Από τους άλλους χώρους παραμονή στο ευρώ θέλει το 68% του ΣΥΡΙΖΑ, το 90% της ΝΔ, το 56% της Χρυσής Αυγής, το 64% των ΑΝ.ΕΛ. και το 87% του ΠΑΣΟΚ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: