Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Έκρηξη της παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες


Υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, όπως καταγράφει ρεπορτάζ του BB.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει η Frontex, η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, 42.000 μετανάστες εντοπίστηκαν σε αυτή τη γραμμή, με 25.650 από αυτούς να έρχονται από τη Λιβύη.

Σε συνδυασμό με επτά άλλες λιγότερο πολυσύχναστες διαδρομές, το συνολικό ποσό για το τρέχον έτος ανέρχεται -  ίσως -  και πάνω από 60.000.

Την Τετάρτη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των μεταναστών που φθάνει στις ακτές της έχει εκτοξευθεί στους πάνω από 39.000.



Ο συνολικός αριθμός για το 2014 μέχρι σήμερα είναι μεγαλύτερος από ό, τι την αντίστοιχη περίοδο του 2011, το έτος της Αραβικής Άνοιξης,  που οδήγησε τελικά στην άφιξη 140.000 παράνομων μεταναστών.

«Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, και με τους καλοκαιρινούς μήνες να πλησιάζουν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι αριθμοί να αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Gil Arias Fernandez, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο από τις τελευταίες αφίξεις είναι Σύροι, οι οποίοι διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

Αλλά και άλλοι σημαντικοί αριθμοί μεταναστών προέρχονται από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία.




Στο Καλαί, όπου οι γαλλικές αρχές αυτή την εβδομάδα κατεδάφισαν δύο κύρια στρατόπεδα μεταναστών, το BBC βρήκε μετανάστες από μια σειρά χώρες, από τη Δυτική Αφρική ως το Μπαγκλαντές, με μεγάλες ομάδες από το Ιράν και περιοχές του Πακιστάν.

Έτσι, σήμερα παρακολουθούμε μία από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι η ανθρώπινη παλίρροια άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία στις αρχές του 2012.



Οι ειδικοί λένε ότι οι τελευταίες αριθμοί δεν αποτελούν έκπληξη, μετά από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα της μετανάστευσης κατά τους πρώτους μήνες του 2013.

 «Η κύρια οδός μέσω της Λιβύης έκλεισε για τόσο πολύ καιρό έτσι ώστε οι άνθρωποι στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής να πρέπει να περιμένουν για ένα-δύο χρόνια», αναφέρει ο Franck Duvell, αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο για τη Μετανάστευση, την Πολιτική και την Κοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ στους επόμενους δυο μήνες. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.»

Πολλά εξαρτώνται από τη χαοτική πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στη Λιβύη, όπου μια ομάδα BBC έχει δει πρόσφατα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών εξακολουθούν να περιμένουν για να περάσουν στην Ευρώπη. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στο ύψος περίπου των 300.000.

Η Ιταλία καταγγέλλει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης "Mare Nostrum", το κόστος της επιτήρησης των θαλάσσιων διαδρομών της Μεσογείου έχει ανέλθει σε € 300.000 (£ 24.200: $ 408000) την ημέρα.



Είναι απολύτως σαφές ότι το εκρηκτικό πρόβλημα της μετανάστευσης θα συνεχίσει να διογκώνεται όσο χώρες και κοινωνίες – για να μην πούμε ολόκληρες ήπειροι – διαλύονται κυριολεκτικά από την πολιτική και τη ληστρική παρέμβαση των κυρίαρχων δυνάμεων – των ΗΠΑ και της Ευρώπης.


Και φυσικά αυτή η υποκριτική, ξενοφοβική και αταβιστική Ευρώπη δεν μπορεί  να κρύψει τις δικές της ευθύνες ούτε να εξαπολύει την ακροδεξιά και νεοναζιστική εφιαλτική βία απέναντι στα θύματα των δικών της πολιτικών και οικονομικών κυρίαρχων δυνάμεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: