Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Παραίτηση Κουβέλη, σκέψεις Παπανδρέου για μελλοντική συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ (!) και η ομιλία Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ


Μιλήσαμε χτες για την πολιτική περίοδο που μπήκαμε μετά τις εκλογές η οποία χαρακτηρίζεται από τη συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου.

Ήδη βιώνουμε τα πρώτα σημάδια.

Ηχηρή ήταν η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ.
Δηλώνοντας, ωστόσο, ότι την παραίτηση αυτή τη θέτει «στην κρίση των οργάνων του κόμματος».

Δήλωσε ταυτόχρονα ότι:
«Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας».

Η οποία, βεβαίως, καθόλου δεν μπορούσε να συμβαδίζει με τη συμμετοχή στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στην εφαρμογή των πιο σκληρών και αντιλαϊκών πολιτικών.
Κάτι – που παρά τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΔΗΜΑΡ – βάρυνε πάρα πολύ και στη διαμόρφωση των εκλογικών της ποσοστών.

Από την άλλη, ο Γιωργάκης Παπανδρέου … ξανακτύπησε.
Σε μια αποστροφή δηλώσεων του είπε ότι στο μέλλον δεν θα απέκλειε  κάποια μορφή συνεργασίας με το … ΣΥΡΙΖΑ !!!

Αν δούμε τι έπαθε ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ μετά την κοινή εμφάνισή τους στην παρουσίαση του βιβλίου της Κοπά, τότε την Κουμουνδούρου θα την έκοψε κρύος ιδρώτας …

Πέρα από το αστείο του πράγματος, οι δηλώσεις και οι κινήσεις ορισμένων στοχεύουν στη σίγουρη πια αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.
Ενισχύονται επομένως τόσο φυγόκεντρες τάσεις στους πιο αδύναμους πολιτικούς σχηματισμούς όσο και κεντρομόλες προς τους ισχυρότερους.

Από την άλλη η παρουσία και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ είχε θεσμικό χαρακτήρα.

Αλλά μόνο ως τυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την επομένη των εκλογών, με τον αέρα του νικητή και του πρώτου κόμματος σε καταγεγραμμένα ποσοστά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στους εκπροσώπους των Ελλήνων βιομηχάνων, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών του.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποδρομής», είπε, προσθέτοντας πως δεν δικαιούται να μη λογαριάζει την γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα.

«Δε νομιμοποιείται, ηθικά και πολιτικά, να δεσμεύει με αποφάσεις πενταετούς ορίζοντα, την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, θυμίζοντας ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο διορισμός διοικήσεων σε ανεξάρτητες αρχές, ακόμα και για απλές ΔΕΚΟ, προβλέπει κοινοβουλευτικές διαδικασίες ευρύτερων συναινέσεων.

Ενδιαφέρον είχε πάντως, το κλείσιμο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, όπου προέβλεψε πως δεν θα παραλάβει απλώς «καμμένη γη», αλλά μία χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. «Θα την επανενώσουμε όλοι μαζί και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε, μιλώντας για μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων...

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων μόνο «απαθείς» ή «ουδέτεροι» δεν είναι απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δώσει τα δικά του διαπιστευτήρια ως δυνάμει κυβερνητική πρόταση και να εξασφαλίσει την στήριξη ή έστω την ανοχή ισχυρών κύκλων της ελληνικής ολιγαρχίας.

Θα φανεί στο άμεσο μέλλον, το τι ακριβώς θα συμβεί …

Και φυσικά η κυβέρνηση μέσα στη σύγχυση και τον πανικό επιχειρεί να κάνει «επανεκκίνηση» - ο Θεός να την κάνει – κυοφορώντας τον ανασχηματισμό (που απ’ ότι φαίνεται έχει αρκετές ωδίνες) και προσπαθώντας να δείξει ότι παράγει «έργο».

Έτσι, σήμερα ανακάλυψε τους «επίορκους» δημοσίους υπαλλήλους και ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απόλυση 524.
Ανακοίνωσε δηλαδή το αυτονόητο για ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί για βαριά παραπτώματα και ορισμένες περιπτώσεις για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Ψάχνει για «εξιλαστήρια» θύματα παίζοντας με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινής γνώμης που έτσι κι αλλιώς έχει στοχοποιήσει τους δημόσιους υπαλλήλους στο σύνολό τους (και όχι μόνο τους επίορκους).

Με τους άλλου επίορκους, όμως, εκείνους που συστηματικά και χωρίς αιδώ παραβιάζουν το σύνταγμα, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, δίνουν λάφυρα τις παραλίες, υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε βάθος χρόνου, δεν μας είπαν τι θα γίνει …

Αλλά γι’ αυτούς θα μιλήσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.


Μάλλον, σύντομα … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: