Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Reuters: ΕΕ προς Ελλάδα - "ο χρόνος και η υπομονή εξαντλούνται - Εξαντλούνται και τα τραπεζικά αποθέματα καθώς 300 εκατομμύρια ευρώ "έφυγαν" την Τετάρτη


  Σύμφωνα με το Reuters οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πουν στην  Ελλάδα την Πέμπτη ότι ο χρόνος και υπομονή εξαντλούνται για την "αριστερή" κυβέρνηση  προκειμένου να υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις για να αποτραπεί η διαφαινόμενη κρίση μετρητών που θα μπορούσε να αναγκάσει τη χώρα να οδηγηθεί έξω από το ενιαίο νόμισμα.

  Σύμφωνα πάντα με το Reuters η Ελλάδα έχει "διασωθεί από την πτώχευση" με δύο διεθνή "προγράμματα  διάσωσης", αλλά τώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα μέσα σε λίγες εβδομάδες αν δεν λάβει περισσότερα κονδύλια. Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αναλήψεις καταθέσεων μέσα σε ένα μήνα, ένα σημάδι ότι οι αποταμιευτές ανησυχούν σχετικά με τις προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά και τους θεσμούς της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας , της Γαλλίας και των βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει ώστε η  Αθήνα να λάβει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια  που θα την "κρατήσουν" στη ζωή.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε κάθε προσδοκία μιας συμφωνίας στη σύνοδο αργά το βράδυ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις ανήκουν στο Eurogroup όπου συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των 19 κρατών της ζώνης του ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε, επίσης, ότι το μήνυμα στον Τσίπρα θα είναι ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
"Αυτό που με σοκάρει δεν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια προσπάθεια για τους φτωχούς. Αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα είναι να κάνει τους πλουσιότερους ανθρώπους να πληρώνουν φόρους », είπε.

 Ο Τσίπρας ανέφερε τα οξύτατα προβλήματα χρηματοδότησης της χώρας σε ένα σύντομο σχόλιο κατά την άφιξή τους, λέγοντας μόνο: «Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται τόσο τη δημοκρατία όσο και των συνθηκών της, έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω την κρίση και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη". 

Η Μέρκελ είπε νωρίτερα στο Γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο ότι η κρίση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο εάν Ελλάδα   προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε όταν συμφώνησε με τη ζώνη του ευρώ σε μια παράταση τεσσάρων μηνών του προγράμματος διάσωσης της.
  Μια πολιτική συνάντηση μιας μικρής ομάδας ηγετών δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η επίσημη συμφωνία που η Ελλάδα δέχτηκε στις 20 Φεβρουαρίου με το Eurogroup, είπε στους βουλευτές.

Η "συνάντηση κορυφής" που προκλήθηκε και με αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε, όμως, αντιδράσεις από ηγέτες άλλων κρατών της Ευρωζώνης.

 Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel, δήλωσε ότι θα διαμαρτυρηθεί για την "ιδιωτική συνεδρία" μεταξύ λίγων "παικτών". «Είναι μια κακή μέθοδος», είπε. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel είπε, επίσης, ότι θα ήθελε να είναι παρών.

 Το Reuters συνέχισε αναφέροντας ότι τα "δύο προγράμματα διάσωσης από τους ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικού ύψους  240 δισεκατομμυρίων ευρώ "κράτησαν την Ελλάδα μακριά από την πτώχευση το 2010 και μετά, αλλά η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά 25% (!), εν μέρει λόγω των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από τους δανειστές. Σήμερα, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος εξάντλησης των μετρητών χωρίς περισσότερη βοήθεια ή την άδεια να εκδώσει η χώρα περισσότερα ομόλογα βραχυπρόθεσμου χρέους.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, προσπαθεί να "χτίσει γέφυρες" μεταξύ του  Τσίπρα και των πιστωτών της Ελλάδας.  Ο "οργισμένος τόνος" που χρησιμοποιεί η Αθήνα, ωστόσο,  συντελεί ώστε και οι φίλοι ακόμη  »να χάνουν την υπομονή τους με τη γνωστή ρητορική και την αναβλητικότητα της".
Πηγές της ΕΕ δήλωσαν Ελλάδα είχε αρνηθεί να παράσχει οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με τα δημόσια οικονομικά ή τα μεταρρυθμιστικά σχέδια σε τηλεδιάσκεψη ανώτερων αξιωματούχων της ευρωζώνης την Τρίτη.
Οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει πέρα ​​από τα διαδικαστικά ζητήματα για το ποιος θα επιτραπεί να μιλήσει σε ποιον, είπαν οι πηγές.

" ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ"
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιάννης Δραγασάκης, σε τηλεοπτική εκπομπή νωρίς την Πέμπτη, κατηγόρησε την ομάδα των πιστωτών ΓΙΑ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους.
"Οι τεχνικές ομάδες κατέληξαν να συλλέγουν δεδομένα, αλλά στη συνέχεια ζήτησαν πράγματα  πέρα ​​από τη δικαιοδοσία τους. Για παράδειγμα, ήθελαν να επανεξετάσει η κυβέρνηση στο σύνολό της, το πρόγραμμα κάθε υπουργείου και τις μεταρρυθμίσεις", είπε στην τηλεόραση του Alpha.

Ο Δραγασάκης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και χρειάζεται τη συνεργασία των Ευρωπαίων  δανειστών της για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην καταβολή των μισθών, των συντάξεων και την αποπληρωμή του χρέους: «Δεν έχουμε λάβει καμία  δόση από τον Αύγουστο του 2014, αλλά έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας» είπε. «Αυτό έχει τα όριά του."

Η ΕΚΤ συμφώνησε αργά την Τετάρτη να αυξήσει το όριο σχετικά με την επείγουσα χορήγηση δανείων σε ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατομμύρια ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 69,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. 

Ωστόσο, εκπρόσωποι των τραπεζών  δήλωσαν ότι οι αποταμιευτές απέσυραν περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις την Τετάρτη, ποσό που είναι το μεγαλύτερο μετά την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου .

"Η αβεβαιότητα για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις και η αρνητική ροή ειδήσεων έχει επηρεάσει το κλίμα," είπε ένας τραπεζίτης στο Reuters. «Δεν είναι ένα τεράστιο ποσό. Αλλά η ανησυχία είναι αν αυτή είναι η αρχή μιας τάσης που θα μπορούσε να επιδεινωθεί."

Περίπου 16 δισ. ευρώ έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.



Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων περιορίζοντας τις αναλήψεις μετρητών, όπως η Κύπρος είχε κάνει, εάν η οικονομική πίεση χειροτερέψει.

Έτσι, όπως κατέγραψε και ο συνεργάτης του "Νέου Μέτοικου", ο Μ ...

Με «σενάριο Κύπρου» απειλεί ο Ντάισελμπλουμ
Έτοιμος για όλα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη του στο κρατικό ραδιόφωνο της Βουλγαρίας αναφέροντας ότι υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο. Μίλησε για σενάριο Κύπρου και χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση «πολιτική αστάθεια».
Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι τα πιθανά σενάρια «λίγο-πολύ έχουν ολοκληρωθεί». «Σκεφτείτε την Κύπρο. Οι τράπεζές τους περιόρισαν τις αναλήψεις για λίγες ημέρες και η κίνηση κεφαλαίων γινόταν υπό όρους, οπότε όλα τα πιθανά σενάρια είναι τελικά εφικτά».

«Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της σωστής τροχιάς» συμπλήρωσε ο Ντάισελμπλουμ «αφού η ανάκαμψη της Ελλάδας έχει πάει ως τώρα εκπληκτικά καλά, αλλά εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, υπήρξε οπισθοχώρηση. Εγώ δεσμεύομαι να κρατήσω την ευρωζώνη άθικτη και σταθερή και σε αυτό επικεντρώνομαι».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αφού χαρακτήρισε την επιλογή των Ελλήνων «πολιτική αστάθεια» συνέχισε λέγοντας ότι οι μεγάλες περικοπές στην οικονομία έχουν ήδη ολοκληρωθεί: «έχουν ήδη πρωτογενές πλεόνασμα οπότε μπορούν να ξεκινήσουν την αποπληρωμή του χρέους τους. Το σημαντικό τώρα είναι να κρατηθεί ο προϋπολογισμός εντός των ορίων». 

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί κυπριακού σεναρίου προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, που απάντησε μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

«Θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη. Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: