Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015
Σε βαρύ κλίμα η συζήτηση στην επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα
Με το κλίμα να έχει βαρύνει τις τελευταίες μέρες, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναζητήσουν σήμερα αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες τρόπους άρσης του αδιεξόδου στο ελληνικό πρόβλημα.
Η επταμερής συνάντηση υπό την προεδρία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή γύρω στις 22:30 ώρα Ελλάδας. Θα συμμετάσχουν εκτός του κ. Τουσκ και του έλληνα πρωθυπουργού οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Το κλίμα είναι βαρύ τόσο λογω των εκατέρωθεν αρνητικών δηλώσεων τις τελευταίες μέρες όσο και εξαιτίας της αποτυχίας των τεχνικών διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του πακέτου των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
Oι τριβές έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη
«Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί» ανέφερε ο Γιούνκερ
Η αποψινή συζήτηση θα επικεντρωθεί σύμφωνα με συνεργάτες του Ντόναλντ Τουσκ σε δύο θέματα: την τήρηση των αποφάσεων του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και την κατάσταση στην Ελλάδα. Αναμένεται μάλιστα να είναι δύσκολη, διότι οι τριβές που υπάρχουν έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
Αναφορικά με την ουσία, αυτό που υπογραμμίζουν κύκλοι στις Βρυξέλλες είναι ότι το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί με πολιτική απόφαση και αυτό αναμένεται να επισημάνουν απόψε οι εταίροι στον κ. Τσίπρα, καλώντας την ελληνική πλευρά να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Το στίγμα της στάσης των εταίρων έδωσε σήμερα το πρωί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της αποψινής συνάντησης θα επαναλάβει στον πρωθυπουργό αυτό που του έχει ήδη πει στις δύο συναντήσεις που είχαν μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι εταίροι από την πλευρά τους θα κάνουν τα πάντα για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο, ενώ αναγνώρισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα έκανε πολλά βήματα τόσο στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων όσο και στον δημοσιονομικό τομέα, αναφερόμενος κυρίως στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου