Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Στα ύψη οι τόνοι πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις στο Eurogroup και με την Μέρκελ


Μετά τις απαράδεκτες παρεμβάσεις των εκπροσώπων των δανειστών και στην ουσία της τρόικας είχαμε “σφοδρή” αντίδραση από την κυβέρνηση (κυρίως στο φραστικό επίπεδο αλλά και με την εσπευσμένη κατάθεση δύο νομοσχεδίων – εκείνου της ανθρωπιστικής κρίσης όπως και της ρύθμισης για τις 100 δόσεις οφειλετών προς το δημόσιο αλλά και με τη συγκρότηση από τη Βουλή Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το Χρέος).

Για να μη μηδενίζουμε τα δύο νομοσχέδια έχουν θετικά στοιχεία.
Και πολλά από αυτά που ακούστηκαν από στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό είχαν θετικές πλευρές.

Με ορισμένες προϋποθέσεις:
Να μην είναι μια ρητορική υψηλών τόνων που θα καταλήξει, όμως,  σ’ ένα νέο μεγάλο συμβιβασμό.
Η εκτίμησή μας είναι ότι προς τα εκεί κινούνται τα πράγματα και ότι κάθε μέρα που περνά αυτό οδηγεί σε χειρότερους όρους.

Συνεπώς, απαιτείται μια άλλη στρατηγική και διαφορετικές κεντρικές επιλογές από την κυβέρνηση – γεγονός που δεν συμβιβάζεται με τις δηλώσεις ότι θα τηρήσουν κατά γράμμα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (τη συνέχεια δηλαδή του Μνημονίου).

Ούτε με αυτό που αφήνεται να εννοείται – δηλαδή, τη λογική «στο ευρώ με κάθε θυσία».

Τα υποστήκαμε όλα αυτά για πέντε χρόνια και είδαμε τις συνέπειες …

Τώρα, για αυτά που λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι να γελάει κανείς …

Από την άλλη, το Ποτάμι τείνει να γίνει γερμανικότερο από τους Γερμανούς …

Κάπως συζητήσιμη είναι και η θέση του ΚΚΕ το οποίο θα ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Να συμφωνήσουμε ότι πραγματικά “ψίχουλα” είναι αυτά που δίνει η κυβέρνηση στους ανθρώπους που βάναυσα έχουν πληγεί από την κρίση.

Ακόμη και ο τίτλος του νομοσχεδίου πρόκειται για μια “φραστική υπερβολή” αφού δεν πρόκειται – φυσικά – να αντιμετωπιστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η ανθρωπιστική κρίση με αυτά τα μέτρα.
Ίσως, κάποιοι άνθρωποι να ανακουφιστούν προσωρινά και μερικώς …

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ δεν θα μπορούσε να βρει έστω κάποια άρθρα – κι όχι στο σύνολό του το νομοσχέδιο – τα οποία θα μπορούσε να ψηφίσει;  


Σταχυολογήσαμε ορισμένα από αυτά που ακούστηκαν σήμερα στη Βουλή:

Τσίπρας: Υψώνουμε τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας

«Ορισμένοι από τους τεχνοκράτες που δεν έχουν προλάβει να συνειδητοποιήσουν ή που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα προσπαθούν να φοβερίσουν με τελεσίγραφα. Εμείς τους απαντάμε όχι με λόγια, αλλά με πράξεις: Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Τους απαντάμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο στη Βουλή υψώνοντας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Τους απαντάμε ψηφίζοντας σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τους απαντάμε μένοντας πιστοί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις 20 του Φλεβάρη. Και αν θέλετε τους απαντάμε με απόλυτη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Πενήντα ημέρες τώρα δεχόμαστε τις ίδιες και τις ίδιες απειλές, αλλά απειλές που κατ’ εξακολούθηση αποδεικνύονται κενές περιεχομένου όταν εκτοξεύονται το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν όσους τις εκφωνούν», πρόσθεσε.

«Το θέμα αυτό θα το πάμε και στη Σύνοδο Κορυφής και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα δυνατά θεσμικά επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδιοκτησία των τεχνοκρατών έχει θεσμούς και κανόνες που ελέγχονται από τους λαούς της Ευρώπης. Και σε αυτούς τους θεσμούς δεν υπάρχουν εισαγγελείς και κατηγορούμενοι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις», είπε.

«Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και κυρίως από όσα θεωρουμε απαραίτητα για να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία», διεμήνυσε ο  Αλέξης Τσίπρας.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατατίθεται στη Boυλή ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε από email, αλλά γράφτηκε εδώ, πρόσθεσε ο ίδιος.


Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ζήτησε να μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να ανακτηθεί η αξιοπρέπειά του και να γίνει πραγματική, σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Υπηρετούμε αυτήν την εντολή» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο δρόμος για την υλοποίηση αυτής της εντολής είχε από πριν «ναρκοθετηθεί».

Μετρώντας αντίστροφα για τις κρίσιμες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τα κυβερνητικά στελέχη ανεβάζουν τους τόνους με αφορμή όσα υποστηρίζουν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκηςμιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση έκανε λόγο για εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία πρέπει να προχωρήσει, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα θέματα που αφορούν κοινωνικές προτεραιότητες δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας και ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο νομοθετικό της έργο, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις αιτιάσεις περί μονομερούς ενέργειας.

«Η ρευστότητα είναι απαραίτητη για να μπορέσει να λειτουργήσει ανεκτά η οικονομία μας. Εκεί λοιπόν τι έχει κάνει η ΕΚΤ; Εφαρμόζει ένα μαρτύριο του σταγονόμετρου όχι της σταγόνας. Ναι μεν δέχεται τα αιτήματα μας, αλλά τα δέχεται στο 1/10», τόνισε στον realfm 97,8 ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εάν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών, τελεσιγράφων και αν συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να απαντήσει σε αυτήν τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει. Που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού», ήταν η τοποθέτηση τουκοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη.

Είχαν προηγηθεί νέα πυρά από τους εταίρους σε συνέχεια των δηλώσεων την Τρίτη των κ. Ντάισελμπλουμ και Κοστέλλο. Ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί με συνέντευξή του στη Die Welt υπογράμμισε: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΔΝΤ μιλώντας σε ευρωπαίους συναδέλφους τους υποστήριξαν ότι η Ελλάδα είναι ο «χειρότερος πελάτης» (unhelpful client) που αντιμετώπισε το Ταμείο στα 70 χρόνια της ιστορίας του.

ΚΚΕ: Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν υπηρετεί τον λαό

«Όταν η κυβέρνηση, στις διαβουλεύσεις της με τους εταίρους, θέτει ως βασικό στόχο την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη και την ίδια στιγμή οι θεσμοί – τρόικα ζητούν να αποσυρθούν ακόμη και τα ψίχουλα, τότε αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η διαπραγμάτευση δεν υπηρετεί το λαό και ότι η όποια έκβασή της είναι από χέρι χαμένη για τα λαϊκά συμφέροντα».

Αυτό αναφέρει σε σχετικό σχόλιο το ΚΚΕ και προσθέτει: 



«Η λύση για το λαό βρίσκεται στη ρήξη με την ΕΕ και την εξουσία του κεφαλαίου και όχι σε διαπραγματεύσεις για τους όρους σφαγής του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: