Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Στήνεται το σκηνικό για το νέο μεγάλο συμβιβασμό; Από τη μια “ομοβροντίες” του διεθνούς και γερμανικού τύπου σε βάρος της Ελλάδας και από την άλλη πρόσκληση της Μέρκελ στον Τσίπρα



 Τις τελευταίες ημέρες είχαμε ένα μπαράζ εναντίον της Ελλάδας, της νέας ελληνικής κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών ειδικά και με έμφαση στο ενδεχόμενο ενός Grexit ή ενός Grexident.

Πρωτοστατεί πάντα ο γερμανικός τύπος – ο οποίος παρακολουθεί και αναπαράγει με ιδιαίτερη έμφαση δηλώσεις του Σόιμπλε, άλλων γερμανών  και ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι κινούνται σ’ αυτή τη γραμμή.

 Σταχυολογούμε ορισμένα από αυτά:

Spiegel: Σκέψεις για «λύση Κύπρου»
 Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι και ένα από τα βασικά πρόσωπα του κεντρικού άρθρου στο νέο τεύχους του περιοδικού Der Spiegel, που υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει ο «τελικός» για το αν θα γίνει το Grexit. Το συμπέρασμα του ρεπορτάζ είναι ότι, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα», η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για κάποιες διαφορές απόψεων ανάμεσα στην καγκελάριο και τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όπως αναφέρεται ακόμη, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν αναλυτικά εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες. Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση διερωτώνται, εάν πιθανώς χρειάζεται και η Ελλάδα μια ανάλογη «προειδοποιητική βολή».

Σε «αντιπαράθεση» Αθήνας και Βερολίνου, η οποία προκάλεσε παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας και τη δήλωση Γιούνκερ ότι «δεν είναι ο πιο σημαντικός εταίρος» αλλά θα ήθελε να βοηθήσει, ώστε «να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα κρατήσει όλα τα κράτη-μέλη στην κοινότητα».
  Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «μπροστά στο δίλημμα, από τη μία πλευρά να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των (άλλων) χωρών του ευρώ γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του απειλείται με χρεοκοπία και μη ηθελημένη έξοδο από την ευρωζώνη και από την άλλη πλευρά να τηρήσει τα προσχήματα στο εσωτερικό, ώστε να μην απολέσει τον κυβερνητικό του εταίρο και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, την οποία χρειάζεται για να περάσει τα ενδεδειγμένα νομοσχέδια». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Γιούνκερ, ο οποίος έχει αποσπάσει εύσημα για τη διαμεσολάβησή του στις σχέσεις Γερμανίας-Γαλλίας, έχει τώρα μπροστά του «μία μεγάλη (απαιτητική) αποστολή».

 Και πραγματικά ο Γιούνκερ είναι αυτός που επιχειρεί να δείξει το «καλό» πρόσωπο της ΕΕ και της Κομισιόν.
  Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  σχέδιο για την απελευθέρωση κονδυλίων ύψους 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και συνεργασία με την ΕΚΤ για αύξηση του ορίου εντόκων γραμματίων, επεξεργάζεται o πρόεδρος της Κομισιόν σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων MNI, η Ελλάδα επεξεργάζεται σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αυξηθεί το όριο έκδοσης στα έντοκα, το οποίο αναμένεται να στηρίξει και η Κομισιόν. Η τύχη του σχεδίου εξαρτάται από αν ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί την εντατικοποίηση της εποπτείας του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές της Ελλάδας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MNI.

Η ίδια εφημερίδα -  Süddeutsche Zeitung - σε άλλο δημοσίευμά της την Κυριακή σχολιάζει:
«(…) Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι ένας έμπειρος πολιτικός, εντούτοις το γεγονός ότι είναι προφανώς τόσο επικεντρωμένος στον εαυτό του δίνει την ακριβώς αντίθετη εντύπωση. Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και το πλήθος των συχνά αντιφατικών συνεντεύξεών του (…). Όταν κάποιος μιλάει συνεχώς για το πώς και τι θα επιβάλει εναντίον κάποιου, τότε τροφοδοτεί τις υποψίες ότι η δύναμή του έγκειται λιγότερο στις πράξεις και περισσότερο στα λόγια. Και όσο πιο συχνά επαναλαμβάνονται τα λόγια, τόσο περισσότερο γίνονται φλυαρία. Γι΄ αυτό υπάρχει στα γερμανικά και ο ωραίος όρος της ανούσιας φλυαρίας». Αναφερόμενη στη συνέχεια τόσο στο Γ. Βαρουφάκη όσο και στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, η εφημερίδα σχολιάζει: (…) Η φιλαρέσκεια σε συνδυασμό με έναν αριστερό εθνικισμό, καθώς και μια λογική του ‘τώρα θα τους δείξουμε εμείς’ συνιστούν κακές προϋποθέσεις για μια αρμονική συμβίωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι πλειοψηφίες στη Γερμανία και στην ΕΕ δεν υιοθετούν σε καμία περίπτωση τα στερεότυπα του λαϊκού τύπου. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί να καταφέρει ό,τι κατάφεραν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

  Ο Βαρουφάκης τα κάνει όλα χειρότερα με τις εμφανίσεις του, επισημαίνει η Neue Osnabrücker Zeitung. «Αντί να βάλει σε τάξη την εγχώρια οικονομική διοίκηση, να εισπράξει φόρους και να δρομολογήσει επιτέλους ιδιωτικοποιήσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πετά το ένα λεκτικό καπνογόνο μετά το άλλο. Τα μαγικά επί σκηνής έχουν αναμφίβολα το χαρακτήρα ενός σόου. Ωστόσο στο ελληνικό δράμα δεν διαπιστώνονται σαφείς τρόποι δράσης. Κάθε φορά που τίθεται το θέμα συγκεκριμένων αποφάσεων, ο υπουργός προκαλεί νέες ασάφειες. Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα θα το καταλάβει μάλλον μόνον όταν κλείσουν τα φώτα στο ρετιρέ του».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Πόλεμος υπάρχει στον περίγυρο της ΕΕ αλλά όχι εντός. Αυτό το γνωρίζει και ο έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατηγόρησε τον γερμανό υπ. Οικονομικών Σόιμπλε για ψυχολογικό πόλεμο. Φυσικά και συνηθίζεται στις διαπραγματεύσεις της να γίνονται πολλά κόλπα. Το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η ένωση είναι να καθίσταται θεσμικά αδύνατος ο πόλεμος. Αυτό θα πρέπει να το έχουν πάντα υπόψη τους οι χώρες μέλη και να συμβάλουν στη λεκτική αποκλιμάκωση. Η φυγή προς αξιώσεις από την εποχή του πολέμου, η οποία αρέσει και στο γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, συνιστά φυγή από τις αξιώσεις του σήμερα. Το ζητούμενο σήμερα είναι η τήρηση συμφωνιών οι οποίες δεν υπαγορεύονται, αλλά αποφασίζονται από κοινού».

  Το σχόλιο της ολλανδικής de Volkskrant για την πορεία των διαπραγματεύσεων: «Μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Ένας συμμετέχων χαρακτηρίζει ‘ανίκανους’ τους έλληνες συνομιλητές. Γνωρίζουν καλύτερα τα κείμενα του Τσε Γκεβάρα από τα οικονομικά τους, λέει ένας άλλος. Όλα αυτά δεν καθιστούν πιο αξιόπιστες τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Τσίπρα περί τήρησης των συμφωνηθέντων. Αυτή τη στιγμή η Αθήνα κόβει όλες τις γέφυρες με τους συμμάχους της στις Βρυξέλλες που τόσο έχει ανάγκη».

 Διαφορετική η προσέγγιση από την Tageszeitung TAZ. «Αγαπητή τρόικα, παρακαλώ εξαφανιστείτε», είναι ο τίτλος άρθρου που επισημαίνει ότι «όσο ο ελληνικός λαός έχει το συναίσθημα ότι η τρόικα διατάζει, θα τορπιλίζεται κάτω ό,τι προέρχεται από πάνω. (…) Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τυχόν αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα δεν θα έφερνε κάποια αλλαγή στο οικονομικό στάτους κβο, ωστόσο θα ήταν σημαντική από ψυχολογική σκοπιά καθώς οι Έλληνες θα αποφάσιζαν και πάλι για τον εαυτό τους. «(…) Ένας από τους λόγους που οι Έλληνες δεν πληρώνουν ευχάριστα φόρους είναι και το γεγονός ότι παραδόξως πιστεύουν ότι τα χρήματά τους θα καταλήξουν στο εξωτερικό. Δεν διακρίνουν όμως το πραγματικό πρόβλημα. Όσο δεν καταβάλλονται φόροι, δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για κάθε Έλληνα. Οι Έλληνες πρέπει να γίνουν οι ίδιοι τρόικα του εαυτού τους. Αυτό μπορεί όμως να γίνει μόνον εάν αποχωρήσει η τρόικα».

 Από την άλλη ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, που αναφέρει ότι η καγκελαρία εξετάζει το ενδεχόμενο να διακοπεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την ΕΚΤ.

 Ο  κ. Ζάιμπερτ χαρακτήρισε εικασίες που δεν οδηγούν πουθενά τους ισχυρισμούς σε δημοσίευμα του περιoδικού SPIEGEL, που ανέφερε ότι η καγκελαρία σκέφτεται σοβαρά την εφαρμογή ανάλογου σχεδίου με αυτό που εφαρμόστηκε πριν δύο χρόνια στην περίπτωση της Κύπρου. Δηλαδή τη διακοπή κάθε χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Όπως δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αν και ισχύουν για όλα τα κράτη που δέχονται βοήθεια από το EFSF και το ESM γενικοί κανόνες, η βοήθεια χορηγούνταν πάντα «λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες προκλήσεις και τη συγκεκριμένη κατάσταση» στο εκάστοτε κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Το ζητούμενο τώρα είναι η υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις που η εκπλήρωση τους αποτελεί την προϋπόθεση για την εκταμίευση επιπλέον χρημάτων.

 Σ’ αυτό το μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της νομισματικής ένωσης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της ζώνης του ευρώ  θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας, γιατί όλοι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στη ευρωζώνη.
Ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα: «Όλες οι κυβερνήσεις θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, και γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού το θέλει πάρα πολύ».

  Στο μεταξύ, στην πρώτη αποκλειστική του συνέντευξη σε ελληνικό ΜΜΕ, στο «Έθνος», ο πρωθυπουργός ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της στρατηγικής του και του «Οδικού Χάρτη» στον οποίο έχει καταλήξει, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός των τειχών, ότι «η Ελλάδα δεν είναι αποικία» και ότι «δρόμος επιστροφής στο Μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει».

Είναι πασιφανές ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι υπάρχει το «κλειδί» για έναν έντιμο συμβιβασμό και ότι όμως υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη και δημιουργούν προβλήματα. Κάνει λόγο για δυνάμεις που απειλούν και προβοκάρουν, δηλώνει ότι έχει εναλλακτικά σχέδια, αλλά προβλέπει ότι δεν θα χρειαστούν και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για πολιτική λύση έως ή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αυτή την εβδομάδα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, όπως και καμία απειλή για τις καταθέσεις στην Ελλάδα».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος», υπογραμμίζει ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας με νόημα ότι «κάποιες δυνάμεις έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα». Στην Ελλάδα –πρόσθεσε- έγιναν εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά έπεσε από την ψήφο του λαού.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός καταρρίπτει κάθε ενδεχόμενο νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, ενώ όταν ερωτάται για τα περί φθοράς ή πτώσης της κυβέρνησης, απαντά ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή, τον ελληνικό λαό». «Ό,τι και να κάνουν πάλι μπροστά τους θα μας βρουν –πραξικοπήματα στην Ελλάδα δεν γίνονται, τελείωσαν μαζί με το Παλάτι»...

"Αυτή είναι μια καλή βάση και θα πρέπει να κάνουμε μια συμφωνία είναι δυνατόν."

                                          
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήρθε σήμερα και η πρόσκληση Μέρκελ προς τον Τσίπρα.

Σημειωτέον ότι μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωζώνης αλλά στη “Γερμανική Ευρώπη” τις τελικές λύσεις και αποφάσεις τις λαμβάνει η “αυτοκράτειρα Μέρκελ”.

Μάλλον, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις.

Ενώ από τη μια στήνεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι με «σκληρές» δηλώσεις και αντιπαραθέσεις.
 Καλλιεργείται η εντύπωση ενός αδιεξόδου, ενός Grexit κι ενός «ατυχήματος».

Κι από την άλλη προωθείται ο νέος μεγάλος συμβιβασμός  που θα οδηγήσει σε κάποια μορφή ενός νέου Μνημονίου – όπως αλλιώς κι αν ονομαστεί, για εσωτερική ή διεθνή κατανάλωση - με απροσδιόριστους ακόμα τους όρους του.
 Που στην ουσία  δεν μπορεί παρά να είναι η  συνέχιση και η ανανεωμένη μορφή των οικονομικών και πολιτικών δεσμών της χώρας με άξονα το επαχθές χρέος.

Συμβιβασμό τον οποίο επιθυμεί κατά βάση το ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο όπως και το αντίστοιχο ελληνικό. 

Και τον οποίο έχει αναλάβει να “εξωραΐσει” και να “σερβίρει” στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μόνο που την πραγματική απάντηση καλούνται να δώσουν τελικά οι Έλληνες πολίτες με τους αγώνες και τη στάση τους – παρά τον επικοινωνιακό και ψυχολογικό βομβαρδισμό που υφίστανται. 

Ο οποίος – παρά τα όσα θέλουν κάποιοι – δεν μπορεί να γίνει “τρόικα του εαυτού του”!


Δεν υπάρχουν σχόλια: