Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

«Μαύρα μαντάτα» - Στο 0,3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014! Ώρα για ακόμη μεγαλύτερους εκβιασμούς


Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι μόλις 0,3% του ΑΕΠ υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ. Μιλά για υστέρηση των εσόδων τακτικού προϋπολογισμού (αν δεν υπολογισθούν τα έσοδα από ANFAs και SMPs) που σε ταμειακή βάση φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.

ΥΠΟΙΚ: Στο 0,3% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014!

Εάν στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2014 (σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία) κατά ESA-2010 γίνουν οι προσαρμογές που απαιτεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής το πρωτογενές αποτέλεσμα περιορίζεται στο 0,3% του ΑΕΠ, από 1,5% που ήταν ο στόχος, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις σχετικές ανακοινώσεις της Ν.Δ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το 2014 στα ταμειακά καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3.914 εκατ. ευρώ (δελτίο εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού 12μήνου), εκ των οποίων 3.500 εκατ. ευρώ στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού (Τ.Π) και 414 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΠΔΕ. Εάν στην υστέρηση των εσόδων του Τ.Π., δεν υπολογισθούν τα έσοδα από ANFAs και SMPs ύψους 1.886 εκατ. ευρώ, τότε η υστέρηση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2.026 εκατ. ευρώ.

Καταρρέουν, λοιπόν, οι μύθοι περί των πρωτογενών πλεονασμάτων – μύθοι [ου καλλιεργούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αλλά και ο εφησυχασμός που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και προεκλογικά όσο και μετεκλογικά …

Η νέα κυβέρνηση χρεώνεται, επίσης, τις αντιφάσεις, την έλλειψη αποφασιστικότητας αλλά και την καθυστέρηση στην προώθηση σαφών και τεκμηριωμένων πρωτοβουλιών – στοιχεία που έχουν οδηγήσει σε μια απέραντη παγωνιά στην αγορά και τα οποία στη συνέχεια επιβαρύνουν την εκτέλεση και είσπραξη των δημόσιων εσόδων.

Πλησιάζουμε, λοιπόν, σε μια νέα κορύφωση του «ελληνικού δράματος» - όπου ήδη ακούμε τους βρυχηθμούς των «αγρίων» των δανειστών.

Έτσι, ο Σόιμπλε έριξε τη νέα ομοβροντία του από το Βερολίνο λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε τελείως την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της που είχε ανακτηθεί κατά το παρελθόν. Αυτό είναι ένα σοβαρό πισωγύρισμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει περαιτέρω πολεμικές αποζημιώσεις.

«Μέχρι τον Νοέμβριο η Αθήνα ήταν σε έναν δρόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Πάει αυτό. Δεν ξέρω τι να κάνω τώρα με την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε εκδήλωση απόψε στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν στους διεθνείς θεσμούς ο οποίος να μπορούσε να του πει τι σκοπεύει τελικά να κάνει η Αθήνα. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους πολίτες στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι κανένας ξένος επενδυτής δεν θέλει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μικρής διάρκειας. Επισήμανε μάλιστα ότι η έκδοση T-Bills από την Ελλάδα κατέστρεψε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν αναμένει από την κυβέρνηση να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση για εισαγωγή υψηλότερων φόρων στους πλοιοκτήτες. «Ακόμη και η ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα κρατήσει αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και, αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι η αιτία είναι το γεγονός ότι η χώρα ζούσε επί χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της.

Παρέμβαση είχαμε και από τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας.

Θέμα «Grexit» επανέφερε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, με δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι πρέπει να τεθεί το θέμα μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ, που στο μεταξύ, όπως ισχυρίστηκε, «δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο».

Προς τούτο θεωρεί πιο σκόπιμο να υπάρξει μια συνολική θεώρηση παράλληλα με τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών και ο ίδιος ευελπιστεί ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.


Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο αρχηγός της αυστριακής Διπλωματίας, πέρα από το θέμα του ευρώ, ένα μεγάλο πρόβλημα, κατά την άποψή του, είναι και ο τόνος που στο μεταξύ μεταφέρει η Ελλάδα στην ΕΕ, καθώς η ΕΕ ζει από ένα πνεύμα συναίνεσης και από μια πλήρης σεβασμού συμπεριφορά μεταξύ των μελών της και άρα η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο πνεύμα της ΕΕ.


Ειδικότερα οι δηλώσεις από ελληνικής πλευράς προς την κατεύθυνση της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ «κάθε άλλο παρά βοηθούν» και από τη σκοπιά του είναι «πολύ περιττές», πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.


Την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με το Mega, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα τη Γερμανία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Εξωτερικών κρίνουν ως επικίνδυνο το αδιέξοδο για την παγκόσμια οικονομία.


Η Άτκινσον οικονομική σύμβουλος του Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες, να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υλοποιηθεί η συμφωνία του Φεβρουαρίου και τόνισε ότι μια χώρα εννοώντας την Γερμανία επιχειρεί να ακυρώσει τη συμφωνία και να επιβάλλει τις δικές της θέσης κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την Αθήνα. 


Ο Λευκός Οίκος είχε επικοινωνία και με τις Βρυξέλλες, αλλά και το Βερολίνο με το ίδιο σκεπτικό να πιεστούν τα τρία μέρη (Ε.Ε., Γερμανία και Ελλάδα), προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. 

Αύριο η Β. Νούλαντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπου θα συζητήσουν και για το θέμα της οικονομίας. 


  Από την άλλη είχαμε δηλώσεις του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Πρέπει να σεβαστούμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε σήμερα και τάχθηκε κατά ενός ενδεχόμενου Grexit, μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε το ίδρυμα Ζακ Ντελόρ στις Βρυξέλλες, με θέμα τη «διακυβέρνηση στην Ευρώπη».

«Είμαι κατά ενός Grexit» δήλωσε ξεκάθαρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχε πολεμήσει αυτήν την «εύκολη ιδέα, να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη». Έκτοτε, πρόσθεσε, μπορεί να έχει δημιουργηθεί «δίκτυ προστασίας» και να μην υπάρχει κίνδυνος «συστημικής μετάδοσης», αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία κορύφωσης διεργασιών, εντάσεων, εκβιασμών με εξαιρετικά δυσοίωνο – αυτή τη στιγμή – τοπίο για τη χώρα και το λαό μας.


Καιρός να βρεθούμε και πάλι σε θέσεις μάχης … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: