Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Τελικά, τι “κερδίσαμε” στη χτεσινή συνάντηση κορυφής; Κατανόηση και στήριξη στα ελληνικά αιτήματα ή παράταση αγωνίας και ένα ακόμα βήμα προς το Μεγάλο Συμβιβασμό;


Χωρίς καμία μαγική ενδιάμεση λύση για την ελληνική χρηματοδότηση και το πρόβλημα ρευστότητας, ολοκληρώθηκε η επταμερής διάσκεψη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μετά από 4,5 ώρες “έντονης συζήτησης” Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Τουσκ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ πέταξαν το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά, ώστε να πάρει μέτρα το συντομότερο δυνατό και να ορίσει μια επαρκή λίστα μεταρρυθμίσεων με την έγκριση των θεσμών σε Αθήνα και Βρυξέλλες, αν επιθυμεί να ξεκλειδώσουν οι εκταμιεύσεις από την τελευταία εκκρεμούσα δόση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος.

Το eurogroup θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν για να αποφασίσει εκταμιεύσεις, όταν τα ελληνικά μέτρα θα έχουν περάσει από την έγκριση των θεσμών και θα είναι επαρκή για να βρεθεί το πρόγραμμα ξανά εντός τροχιάς.

Μέρκελ και Ολάντ στις δηλώσεις που ακολούθησαν ήταν εξαιρετικά σαφείς σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, όπως άλλωστε και ο Α.Τσίπρας που επεσήμανε ότι “δεν πρόκειται για τον 5ο έλεγχο, για το mail Xαρδούβελη”, αλλά για μέτρα εμπνεύσεως αυτής της κυβέρνησης - τα οποία δεν θα είναι υφεσιακά.


Ο πρωθυπουργός επέμεινε πως ο έλεγχος δεν είναι ο 5ος, αλλά αυτό δεν προκύπτει από την ανακοίνωση η οποία παραπέμπει στο eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου όπου το όλον πρόγραμμα επεκτάθηκε για 4 μήνες με όλες τις νομικές συνέπειες, άρα και τον 5ο έλεγχο που εκκρεμεί.

Αυτό εξάλλου δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος του eurogroup τότε, όσο και ο επίτροπος Μοσκοβισί. Οι Βρυξέλλες όμως δεν ενδιαφέρονται για την ονοματολογία, αρκεί η ελληνική πλευρά να φέρει αποτελέσματα.


Σε σχέση με τα διάφορα αιτήματα προς την ΕΚΤ (κέρδη από ομόλογα, οροφή τριμήνων γραμματίων και επαναφορά εξαίρεσης για τους ελληνικούς τίτλους) η απόρριψη από τον Μάριο Ντράγκι ήταν απόλυτη, σε σημείο μάλιστα να απειλήσει με νομικά μέτρα αν η κυβέρνηση επέλεγε να τον αγνοήσει.

Η κυβέρνηση τώρα φιλοδοξεί να καταφέρει να γεμίσει τη λίστα που θα κλείσει την αξιολόγηση με μέτρα που δεν θα έχουν πολιτικό κόστος, όμως ο κριτής της επάρκειας θα είναι η Τρόικα, στα μέτρα θα περιλαμβάνονται και μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης και όλα αυτά θα συμβαίνουν σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο με τις ίδιες συνθήκες ρευστότητας και καμία εναπομείνασα δικαιολογία.

Τι συμφώνησαν οι εταίροι με τον πρωθυπουργό

Αθήνα και εταίροι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αποστείλει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς διάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα, έχει ως εξής:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Spiegel: Σημαντική συμβολική νίκη Τσίπρα η διάσκεψη

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουν ένα αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ μετά την κρίσιμη «επταμερή» συνάντηση που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.

Το Deutsche Welle παραθέτει μερικούς ενδεικτικούς τίτλους: «H Αθήνα υπόσχεται νέο κατάλογο μεταρρυθμίσεων» (ntv), «Σύνοδος με στόχο να μην πληγεί το κύρος καμιάς πλευράς» (Spiegel online), «H Αθήνα επιδιώκει το ταχύτερο μεταρρυθμίσεις» (tagesschau.de).

Το Spiegel Online σημειώνει επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες ότι στην «επταμερή» συζητήθηκε το θέμα των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να περάσει η Αθήνα από την ελληνική βουλή χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ψηφοφόρους.

Το γεγονός πάντως ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διέθεσαν χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί σημαντική συμβολική νίκη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει να αποδείξει στο εσωτερικό ότι διαπραγματεύεται επί ίσοις όροις με τους ευρωπαίους εταίρους, καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Δεν ανησυχεί για τη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Βερολίνο η Μέρκελ

Κάτι προέκυψε τελικά από την «επταμερή», όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa:

«Μια νέα προσπάθεια οικοδόμησης κλίματος εμπιστοσύνης. Μετά από τρεις ώρες διαλόγου στο περιθώριο της Συνόδου οι επτά βρήκαν τελικά διέξοδο. Βρισκόμαστε ωστόσο ακόμα στην αρχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι θα καταθέσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες μέρες, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα νέες πιστώσεις. Όμως ούτε και τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλήρη εικόνα για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι 'αν και υπήρξε μια απογοήτευση για το ότι μετά την 20η Φεβρουαρίου δεν έγινε αυτό που ήλπιζαν οι ευρωπαίοι εταίροι, τώρα η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτό θα γίνει'. Στο ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το πόση πίεση δέχθηκε για να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ απάντησε: 'Αντιμετωπίζω με χαλαρότητα κάθε συνάντηση.

Και αυτό ισχύει και για τη συνάντηση της Δευτέρας'. Σύμφωνα τέλος με την καγκελάριο δεν συζητήθηκε η κόντρα Βαρουφάκη-Σόιμπλε. 'Είχαμε μια ήρεμη συζήτηση επί της ουσίας. Μεμονωμένες δηλώσεις δεν ήταν αντικείμενο των διαβουλεύσεων', τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος».


Στη σημερινή του συνέντευξη για τα αποτελέσματα της συνάντησης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας και είναι απολύτως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες. Οι δεσμεύσεις προς τους πιστωτές αλλά οι πληρωμές προς τους πολίτες γίνονται κανονικά. Προειδοποιούμε όσους προσπαθούν να παίξουν με την σταθερότητα και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος ότι ματαιοπονούν και θα διαψευστούν για ακόμη μία φορά οι Κασσάνδρες»

Παράλληλα σημείωσε ότι το σημαντικό που προέκυψε από τις συζητήσεις είναι ότι πλέον δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση και το email Χαρδούβελη που περιελάμβανε υφεσιακά μέτρα. «Όλοι πλέον σέβονται την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Βάλαμε στο τραπέζι και προστατέψαμε αυτή την συμφωνία. Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν τελικά το κλειδί για να βάλουμε και πάλι σε ράγες την συμφωνία. Οι συζητήσεις στέφθηκαν με επιτυχία. Πιστεύω ότι ο απολογισμός είναι θετικός στα πλαίσια του δυνατού. Δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση και mail Χαρδούβελη που περιλάμβανε υφεσιακά μέτρα και πλεόνασμα 3% ξεκαθαρίσαμε ορισμένα διαδικαστικά θέματα. Οι πολιτικές συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα έρχονται μόνο τα τεχνικά κλιμάκια για την συλλογή στοιχείων. Η κυβέρνηση δεν εξαντλείται στην διαπραγμάτευση αλλά έχει αρχίσει να νομοθετεί το πρόγραμμα της. Διαπραγματευόμαστε αλλά και κυβερνούμε. Διαπραγματευόμαστε αλλά και νομοθετούμε.»

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων το οποίο θα είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

«Υπάρχουν πλαίσια διαπραγμάτευσης παρά το γεγονός ότι οι ισορροπίες είναι δυσμενής για την χώρα αλλά υπάρχουν όπως διαπιστώσατε σημεία συνεννόησης και εξεύρεσης λύσης. Μένει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις. Χρειάζεται εγρήγορση επικοινωνία με τους θεσμούς σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να χτίσουμε την εμπιστοσύνη.

Θα πάψουν να πληρώνουν τον λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι έρχονται μεταρρυθμίσεις για το φορολογικό, το ισοζύγιο πληρωμών θα αλλάξει, φέραμε στην βουλή το νομοσχέδιο για τις τριγωνικές συναλλαγές, θα μάθουν να πληρώνουν οι γνωστοί άγνωστοι, θα έρθουμε σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και αυτό το είπα και στην επταμερή διάσκεψη.»

Εμείς θέλουμε απλά να σημειώσουμε τα εξής:

Ότι η ανακοίνωση μετά τη χτεσινή συνάντηση ρητά αναφέρει τα εξής: ««Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015».
Δηλαδή, τη συνέχιση του Μνημονίου για τέσσερις τουλάχιστον μήνες.

Ακόμα - σύμφωνα με το ρεπορτάζ -  η απόρριψη από τον Μάριο Ντράγκι ήταν απόλυτη στα αιτήματα της κυβέρνησης, σε σημείο μάλιστα να απειλήσει με νομικά μέτρα αν η κυβέρνηση επέλεγε να τον αγνοήσει.

Επίσης, η Μέρκελ ανέφερε ότι « …  η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Και τέλος, ότι η ανάκτηση της «εμπιστοσύνης» συνδέεται με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα αξιολογηθούν από τους «θεσμούς», δηλαδή, την τρόικα.

Με απλά λόγια οι «εταίροι» μας λένε: πάρτε μια μικρή ανάσα τώρα. Ωστόσο, το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί, οι έλεγχοι (ανεξάρτητα τη μορφή) θα συνεχίσουν και θα χρειαστούν «μεταρρυθμίσεις» που θα εξοικονομούν χρήματα για την πληρωμή των δανειστών.

Εκείνο που δρομολογείται ( «μπαίνει στις ράγες» για να παραφράσουμε τον πρωθυπουργό) είναι η επιτάχυνση της πορείας προς νέα μνημόνια ή νέες «συμφωνίες» με ένα νέο Μεγάλο Συμβιβασμό που θα διασώζει το καθεστώς και τα προνόμια των λίγων σε βάρος των πολλών).   


Δεν υπάρχουν σχόλια: