Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Σε πορεία αναδιάταξης το πολιτικό σκηνικό εν όψει της εκλογής Προέδρου και των προσεχών εκλογών


 Αναδιατάσσονται οι πολιτικές δυνάμεις εν όψει της Προεδρικής εκλογής και των διαφαινόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ένα πρώτο επεισόδιο είναι η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις «σταθερότητας», να συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο και κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Στο βάθος, όμως, της στρατηγικής τους σκόπευσης οι βασικές πολιτικές δυνάμεις έχουν τις εξελίξεις γύρω από την προεδρική εκλογή οι οποίες μπορούν υπό προϋποθέσεις να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο.

Στις συνθήκες αυτές οδηγούμαστε σε μια οξύτατη μετωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο κύριους πόλους της πολιτικής σκακιέρας, οι οποίοι επιδιώκουν να ενσωματώσουν ανεξάρτητους βουλευτές ή να αξιοποιήσουν δορυφορικά σχήματα.

Από τη μια η ΝΔ, σε διαρκή πτώση και συρρίκνωση, εισπράττει τη δυσαρέσκεια ακόμη και παραδοσιακών της ψηφοφόρων.
Βλέπει, επίσης, ταυτόχρονα τους «συμμάχους» της στην κυβέρνηση να συρρικνώνονται και να απειλούνται με εξαφάνιση.

Έτσι, ο Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του προσπαθεί να βρει εφεδρείες κυρίως από το συντηρητικό και ακροδεξιό χώρο, επανασυσπειρώνοντας τις σκόρπιες και φυγόκεντρες δυνάμεις που αιωρούνται γύρω από τη ΝΔ, δημιουργώντας ένα «μέτωπο» της δεξιάς παράταξης με πάντα έντονα τα στοιχεία της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής.

Περιμένοντας ταυτόχρονα και κάποιο «δωράκι» από την τρόικα ή την προϊσταμένη τους Μέρκελ προκειμένου να το αξιοποιήσει προεκλογικά.

Ο άλλος «εταίρος» του κυβερνητικού μπλοκ – το ΠΑΣΟΚ, η «Ελιά» … ή όπως αλλιώς αυτοαποκαλείται περνά βαθιά κρίση και εμφανίζει τάσεις αποσυσπείρωσης, ενώ ορισμένα από τα στελέχη του «αλληθωρίζουν» και προς την Κουμουνδούρου …


Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσπειρώσει … ό,τι κινείται …
Μέχρι και η Ραχήλ Μακρή, τέως βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» φέρεται να οδεύει για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ …

Κλείνει το μάτι στον Φώτη Κουβέλη και στη ΔΗΜΑΡ…
Ενώ συνομιλεί και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάζοντάς τους βουλευτικές έδρες

Και ο αριθμός των νέων «προσκεκλημένων» δεν τελειώνει εδώ …

Αφού κρυφός – όχι και τόσο κρυφός, βέβαια, πια – πόθος είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας από το ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένο ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – κρυφές και φανερές – δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται γύρω στις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ.

Όσοι πιστοί, προσέλθετε, λοιπόν …

Ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, αφού η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας ζήτησε από τον Κουβέλη να αποσυρθεί από την προεδρία  του κόμματος, κάτι που δεν δέχτηκε ο ίδιος …

Να μας πείτε, τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του …
Μιας και το κόμμα αυτό έχει κατέβει στα δημοσκοπικά  … άπατα, με ποσοστά που με δυσκολία αγγίζουν το 1%!

Α, και το ανέκδοτο των ημερών … ετοιμάζει κι ο Σπύρος Λυκούδης δικό του κόμμα …
Θα τρελαθούμε εντελώς, δηλαδή …

Για το «Ποτάμι» έτσι κι αλλιώς δεν συζητάμε αφού, ενώ ξεκίνησε  - υποτίθεται – ορμητικά για να κατακλύσει την πολιτική ζωή της χώρας και να αλλάξει το ρου της, κατέληξε σε χείμαρρο ή μάλλον σε  … ρυάκι!
 Αποτελώντας ένα συνονθύλευμα απολιτίκ τύπων,  σκόρπιων νεοφιλελεύθερων και υπολειμμάτων σημιτικών …

Ενώ το ΚΚΕ παραμένει στις γνωστές τους θέσεις και πρακτικές, περιχαρακωμένο, οριοθετημένο, δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα …

Το κυριότερο:

Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες πολύ υψηλών τόνων, αντιπαράθεσης και ηχηρής ρητορικής  - χωρίς, όμως, νέες ιδέες και ουσιαστικές προτάσεις για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα και το τέλμα των μνημονίων.

Και οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μείνουν θεατές και παρατηρητές στο πολιτικό σόου που θα οργανωθεί από όλες τις πλευρές.


Αλλά, με τους αγώνες και την παρέμβαση τους να δώσουν το δικό τους τόνο στην πορεία που θα λάβουν τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας …

Δεν υπάρχουν σχόλια: