Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Εντείνονται οι διαδηλώσεις των φοιτητών στο Χονγκ Κονγκ – Προειδοποιούν για καταλήψεις δημοσίων κτηρίων





Οι φοιτητές που διαδηλώνουν στο Χονγκ Κονγκ υποστήριξαν ότι θα εντείνουν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, αν ο κυβερνήτης, CY Leung δεν παραιτηθεί.

 Ο ηγέτης των φοιτητών, Lester Shum, τόνισε ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να αρχίσουν καταλήψεις σε κυβερνητικά κτήρια, αν ο Leung δεν παραιτηθεί μέχρι την Πέμπτη.



Χιλιάδες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται στους δρόμους κατά του περιορισμού και του ελέγχου των υποψηφίων από την ηγεσία της Κίνας στις εκλογές του 2017.

Ο πρώην κυβερνήτης, Chris Patten, κατηγόρησε την Κίνα ότι υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της.

 Οι  υπέρ της δημοκρατίας διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις  συνεχίστηκαν όλη την Τετάρτη – που είναι η 65η Εθνική Ημέρα της Κίνας.

 Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους κύριους χώρους διαμαρτυρίας στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή, Causeway Bay και Mong Kok, ενώ μια τέταρτη «κατασκήνωση» διαμαρτυρίας δημιουργήθηκε στη  Canton Road στο Tsim Sha Tsui, μια σημαντική εμπορική περιοχή νότια της Mong Kok .



Ο Κ Shum, αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι σήμερα ή αύριο [Πέμπτη], ο Leung Chun-ying θα ... παραιτηθεί.

"Διαφορετικά, θα ανακοινώσουμε την κλιμάκωση του κινήματός μας, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης ή περικύκλωσης κυβερνητικών κτηρίων."



Η Agnes Chow, εκπρόσωπος του φοιτητικού κινήματος Scholarism, επανέλαβε την προειδοποίηση, λέγοντας: "Αν ο κυβερνήτης μας και η κεντρική κυβέρνηση δεν σέβονται και να ακούνε τη γνώμη του λαού μας, θα εξετάσουμε διάφορες δράσεις τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων της κατάληψης και σε άλλα σημεία, όπως σε σημαντικές κυβερνητικές υπηρεσίες."



Ο Chan Kin-man, εκπρόσωπος του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, Occupy Central, που λαμβάνει επίσης μέρος στις διαδηλώσεις, κάλεσε τους φοιτητές  να διαδηλώσουν  ειρηνικά.

Ωστόσο, ο ίδιος κάλεσε, επίσης, τον Leung ναπαραιτηθεί, λέγοντας: «. Μπορούμε να μιλήσει με οποιονδήποτε στην κυβέρνηση, αν ο Leung παραιτηθεί για το καλό του Χονγκ Κονγκ".





Μια σύντομη περιγραφή του χρονοδιαγράμματος των εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ

1997: Χονγκ Κονγκ, η πρώην βρετανική αποικία, παραδίνεται πίσω στην Κίνα στο πλαίσιο συμφωνίας του 1984 διατηρώντας "υψηλό βαθμό αυτονομίας, εκτός από τις εξωτερικές και αμυντικές υποθέσεις"  για 50 χρόνια.

2004: η Κίνα αποφασίζει ότι πρέπει να ζητηθεί η έγκριση της για τις όποιες αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ

Ιούνιος-Ιούλιος 2014: Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας διενεργούν ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και πραγματοποιούν μια μεγάλη συγκέντρωση, η οποία ακολουθείται από διαμαρτυρίες υπέρ του Πεκίνου

31 Αυγ 2014: Η Κίνα λέει ότι θα επιτρέψει άμεσες εκλογές το 2017, αλλά οι ψηφοφόροι θα είναι σε θέση να επιλέξουν από μια λίστα  προ-εγκεκριμένων υποψηφίων από το Πεκίνο.  Ακτιβιστές για τα δημοκρατικά δικαιώματα διαμαρτύρονται

22 Σεπ 2014: ομάδες σπουδαστών ξεκινούν  μια εβδομάδα μποϊκοτάζ των μαθημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας

2017:  πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι άμεσες εκλογές για  τον κυβερνήτη και


2047: Λήξη της τρέχουσας συμφωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: