Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πολύ υψηλό το κόστος των αμερικανικών επιδρομών ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος


Σε μια σειρά ενδιαφέρουσες αναλύσεις το πολύ γνωστό και έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy προσεγγίζει το θέμα του κόστους των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές Kate Brannen και Nathaniel Sobel:

“Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται στην όγδοη εβδομάδα της εκστρατείας  βομβαρδισμών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το αμερικανικό κοινό έχει ακόμα λίγες πληροφορίες σχετικά με την έκταση, τη διάρκεια και το κόστος της στρατηγικής των ΗΠΑ. Την Παρασκευή, κοινή ο αρχηγός των Ενωμένων Επιτελείων, στρατηγός Martin Dempsey δήλωσε ότι οι Ηνωμένες μελών σχεδίαζαν  να εκπαιδεύσουν αρχικά 5.000 αντάρτες της Συρίας, αλλά τελικά αυτός ο αριθμός  δεν κρίθηκε επαρκής για την ανάκτηση των εδαφών που καταλήφθηκαν από το ισλαμικό κράτος. Για αυτό, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκπαιδεύσουν μεταξύ 12.000 και 15.000 μαχητών, ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ό, τι είχε ήδη συζητηθεί δημοσίως.



Ο Dempsey προειδοποίησε επίσης για το τι η επιχείρηση θα μπορούσε να σημαίνει για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Brannen ΠΠ:

Οι υποχρεώσεις του στρατού έχουν ανέβει (ISIS, ο ιός Έμπολα, Ουκρανία ...) και το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη χορηγήσει στο Πεντάγωνο τα απαραίτητα ποσά. Οπότε ναι, το Υπουργείο Άμυνας πρόκειται να έχει προβλήματα με τον προϋπολογισμό.

Ο θεωρούμενος ως “γκουρού” του αμυντικού προϋπολογισμού, Todd Harrison, έδωσε σήμερα σήμερα μια έκθεση σχετικά με το κόστος των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ισλαμικού κράτους. Εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δαπανήσει κάπου μεταξύ 780 και 930,000,000 εκατομμυρίων δολαρίων! Το μελλοντικό κόστος εξαρτάται εξ ολοκλήρου από πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι αεροπορικές επιδρομές, από την ένταση των βομβαρδισμών και τον αριθμό των στρατευμάτων που θα  έχουν αναπτυχθεί.




Υποθέτοντας ένα μέτριο επίπεδο αεροπορικών δραστηριοτήτων και τις 2.000 άντρες από  επίγειες δυνάμεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί, οι δαπάνες θα κινηθούν μεταξύ 200 και 320 εκατομμυρίων το μήνα, ανέφερε ο Harrison. Αυτό σημαίνει ένα κόστος μέχρι και 2,4 έως  3,8 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.


Αλλά αν τα πράγματα μεταβληθούν σημαντικά, ώστε να συμπεριληφθεί η ανάπτυξη 25.000 αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος, όπως μερικοί έχουν προτείνει, το κόστος θα ήταν πιθανόν να φθάσει στα 1,1 έως 1,8 δις δολάρια ανά μήνα, και  13 έως  22 δισεκατομμύρια ετησίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: