Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΤεταμένα επεισόδια στη Νάπολη – Διαδηλώσεις εναντίον της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


Ένταση σημειώθηκε στην πορεία των διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονται εναντίον της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα στην Νάπολη.



Μέρος των διαδηλωτών προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο πρώην βασιλικό παλάτι του Καποντιμόντε.



Η αστυνομία προχώρησε σε μαζικές ρίψεις νερού υπό πίεση, ενώ μέρος των διαδηλωτών απάντησε πετώντας μπουκάλια και καπνογόνα.



Σημειώνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας συνεδριάζει σήμερα στη Νάπολη με τον πρόεδρο της,  Μάριο Ντράγκι, να ασκεί πιέσεις προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι για την ποιότητα των τίτλων που θα αγοράζει η ΕΚΤ, ιδιαίτερα από τα υπερχρεωμένα κράτη – μέλη.

 Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι ανησυχητική, με το φάντασμα του αποπληθωρισμού να κάνει απειλητικά την εμφάνισή του. Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3%. Οι οικονομικές προοπτικές στον χώρο του κοινού νομίσματος μόνο θετικές δεν είναι. Η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, το ένα οικονομικό ινστιτούτο μετά το άλλο διορθώνουν επί τα χείρω τις προγνώσεις τους για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που χαρακτηρίζουν ακόμη και τις επικαιροποιημένες προγνώσεις «υπερβολικά αισιόδοξες».

Οι χώρες του Νότου στενάζουν κάτω από τις ασφυκτικές πολιτικές λιτότητας που έχουν οδηγήσει στα άκρα τα κοινωνικά προβλήματα με πρώτο εκείνο της ανεργίας, ειδικότερα των νέων.

 Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΚΤ είναι η έλλειψη ρευστότητας στον ευρωπαϊκό Νότο. Οι τράπεζες χορηγούν με το σταγονόμετρο πιστώσεις στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Χωρίς ρευστότητα, όμως, είναι αδύνατον να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Έτσι τον περασμένο μήνα, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS Asset-Backed Securities).



Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Financial Times, o Μάριο Ντράγκι θα προτείνει τη χαλάρωση των κριτηρίων ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπεται να δέχεται η ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει ο δρόμος για την αγορά τιτλοποιημένων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ΕΚΤ θέλει να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα, γνωστά ως senior tranches, από τα ABS της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι επιδιώξεις του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη συναντούν την αντίθεση κυρίως του Γενς Βάιντμαν. Ο πρόεδρος της Bundesbank έχει εκφράσει επανειλημμένως τη διαφωνία του με την πολιτική του Ντράγκι, διακρίνοντας κινδύνους για την σταθερότητα και τον ισολογισμό της ΕΚΤ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, που παραιτήθηκε πριν από μερικά χρόνια και σήμερα προειδοποιεί ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της ευρωζώνης θα μετατραπεί σε Bad Bank, ακολουθώντας προγράμματα αγοράς ABS.

Με την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ φέρεται να διαφωνεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, και όπως αναφέρουν γνώστες της γερμανικής πολιτικής σκηνής στην Deutsche Welle, οι αντιρρήσεις του Σόιμπλε θα παραμείνουν «σε πολύ χαμηλή ένταση». Άλλοι πηγαίνουν ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δεν διαφωνεί ουσιαστικά με την πολιτική Ντράγκι και διευκρινίζουν πως ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έχει σιωπηρά το «πράσινο φως» από τη Γερμανία για τις πρωτοβουλίες του.

Η σιδερένια πολιτική του Βερολίνου στην ουσία δεν χαλαρώνει. Προσπαθεί να βρει νέο μανδύα και να προσαρμόσει τις μορφές της, με θύματα πάντα τους Ευρωπαίους πολίτες και εργαζομένους.

Απέναντι σε αυτά εύλογες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών στη Νάπολη.


Μάλλον, εμείς στην Ελλάδα παραείμαστε υπομονετικοί … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: