Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο πόλεμος της … πατάτας!



Στα Μέσα ενημέρωσης γνωρισαν έντονη προβολή τις τελευταίες μέρες το «κίνημα της πατάτας», οι πρωτοβουλίες καταναλωτών της Πιερίας, πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου οι οποίες επεκτάθηκαν  και σε άλλες περιοχές, ενώ στο χορό μπήκαν και ορισμένοι δήμοι.

 Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν ελαιοπαραγωγούς, ακόμη και εν όψει του Πάσχα και κτηνοτρόφους με αιγοπρόβατα!



 Το ενδιαφέρον  είναι ότι οι κινήσεις αυτές συνάντησαν την αντίδραση του … ΚΚΕ.

Το οποίο με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου στις 2/3/2012 ανέφερε τα εξής:

«Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό «κίνημα της πατάτας». Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού.

Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία. Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί, κυβέρνηση μέσω φόρων και  μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου, επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς.

Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της ενέργειας, και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι γι αυτούς και όχι για το λαό που καταναλώνει.

Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων - καταναλωτών.

Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά, τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ότι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός. Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος  και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει».

 Στη συνέχεια εξαιτίας και του θορύβου που προκλήθηκε το ΚΚΕ επανήλθε με διορθωτικές δηλώσεις στελεχών του όπως και με νέα ανκοίνωση του Γραφείου Τύπου σήμερα:

«Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την επίθεση κατά του ΚΚΕ με αφορμή το «κίνημα της πατάτας»      
05/03/12
Κάθε προσπάθεια παρερμηνείας από σειρά ΜΜΕ των αγωνιστικών και διεκδικητικών θέσεων του ΚΚΕ, όπως ότι δήθεν στηρίζει μεσάζοντες ή εναντιώνεται στην αγροτιά και τον κόσμο που εξαναγκάζεται να αναζητά φτηνότερα προϊόντα είναι υποβολιμαία.
Η προσπάθεια του λαού να δώσει λύση σε συνθήκες κρίσης στο πρόβλημα της διατροφής του αποτελεί σημαντικό παράγοντα της πάλης του. Σε αυτή την πάλη πρωτοστατεί το ΚΚΕ, δυναμώνει την αλληλεγγύη και δεν υποτιμά καμία προσπάθεια της λαϊκής οικογένειας να εξασφαλίσει τη διατροφή της. Η ανάγκη της λαϊκής οικογένειας για φτηνά και ασφαλή τρόφιμα, όπως και η ανάγκη της αγροτιάς να πουλά σε προσιτές τιμές την αγροτική παραγωγή και να μη σαπίζει στην αποθήκη ή το χωράφι, εξ αιτίας των εισαγωγών και των εκβιασμών των μεσαζόντων και εμποροβιομήχανων, μπορεί και είναι ρεαλιστικό να βρουν οριστική και μόνιμη λύση, κάτω από σειρά προϋποθέσεων.

Οι μορφές όμως όπως το «κίνημα της πατάτας», έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες και δεν λύνουν το πρόβλημα της εκμετάλλευσης της αγροτιάς από το κεφάλαιο, ούτε της φτώχειας και της πείνας που διευρύνονται στις λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης πολιτικής τρόικας - ΕΕ - κυβέρνησης. Εξάλλου και στο παρελθόν έγιναν παρόμοιες προσπάθειες. Οι επιχειρηματίες και τα πολυκαταστήματα, οι έμποροι, έχουν τα μέσα και τους μηχανισμούς να υποσκάψουν την παραπάνω προσπάθεια, ακόμα και παραμερίζοντας κάποιους μεσάζοντες να διατηρήσουν ψηλές λιανικές τιμές για το λαό και χαμηλές τιμές ιδιαίτερα για τους μικρούς παραγωγούς.

Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα να μπουν σήμερα στο περιθώριο τα παράσιτα που λέγονται μονοπώλιο και μεσάζοντας. Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και η ανάγκη του κεντρικού σχεδιασμού σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας και στον τομέα των τροφίμων. Από τη μείωση της τιμής των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα, σπόροι, ζωοτροφές κ.ά) καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος και μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής, μέχρι τη συλλογή, συγκέντρωση και διάθεση φτηνών και καλών αγροτικών προϊόντων.

Ο παραγωγικός αυτός τρόπος δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στα πλαίσια της ΕΕ, η οποία καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης. Με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών (που καμιά σχέση δεν έχουν με τους σημερινούς) των μικρομεσαίων αγροτών και δραστική μείωση των εισαγωγών προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε.      Έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια για τα περισσότερα προϊόντα σε χαμηλές τιμές, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, να έχουμε ανάπτυξη για την ευημερία του λαού και όχι των κερδών των μονοπωλίων».

 Στην αντιπαράθεση παρενέβη με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρει:

«Το διαχρονικό καθεστώς ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεσαζόντων, των επιχειρήσεων τροφίμων, αλυσίδων Super Market και των καρτέλ, επιβαρύνει προκλητικά τα εισοδήματα των εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με το «κίνημα της πατάτας», τη διάθεση του προϊόντος στους καταναλωτές χωρίς την παρουσία μεσαζόντων.

«Παράλληλα, η διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στέρησε άλλο ένα εργαλείο για τη διάθεση φτηνών αγροτικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Η μνημονιακή πολιτική της ανεργίας και της φτώχειας, που σφαγιάζει τα εισοδήματα των εργαζομένων, συνοδεύεται από την κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα, με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις τιμές παραγωγού...», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το αποκαλούμενο “κίνημα της πατάτας” αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτοοργάνωσης των παραγωγών, απέναντι στις ασύδοτες πρακτικές των μεσαζόντων», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τονίζει ότι «εντάσσεται σε μια σειρά κινημάτων αντίστασης των πολιτών και αυτοοργάνωσής τους, που αμφισβητεί έμπρακτα τις πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων. Ως τέτοιο, η αριστερά δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα ή ακόμα και με εχθρότητα, στο βαθμό που το κίνημα αυτό, όπως και άλλα αντίστοιχα κινήματα, ενεργοποιεί τους πολίτες, και υπενθυμίζει σε όλα τα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την οργάνωσή τους καθώς και την κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η εξασφάλιση της επιβίωσης παραγωγών και καταναλωτών απαιτεί συνολική ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Το αγροτικό και το γεωτεχνικό κίνημα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης πρέπει να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να ενωθούν με τα κινήματα των εργαζομένων και των πολιτών σε ένα πλατύ ποτάμι λαϊκής αντίστασης και ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της και των συμμάχων της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Για να πάψει η τροφή να είναι εμπόρευμα στα χέρια των κερδοσκόπων, για μια αγροτική παραγωγή με νέα οικολογικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά πρότυπα».

 Το σίγουρο είναι ότι η κοινωνία ψάχνει να βρει τρόπους αυτοέκφρασης και αυτοοργάνωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις βαριές συνέπειες της κρίσης.

Χωρίς αυτές να μπορούν να ανατρέψουν πλήρως την οικονομική και πολιτική εξουσία του Μνημονίου, αποτελούν, ωστόσο, ενθαρρυντικά δείγματα που θα πρέπει να εντάσσονται μέσα στη γενικότερη προσπάθεια αντίστασης και άμυνας των πολιτών.

Καλό θα ήταν, επίσης, και οι αριστερές δυνάμεις να βρουν επιτέλους μια κοινή γλώσσα αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Και από την άλλη να αποφύγουν να εντάσσουν σε καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες και εντυπωσιασμούς την ανάγκη να δοθούν άμεσες απαντήσεις σε οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός.

Ο οποίος στο κάτω κάτω θα βρει το δρόμο του πέρα από την «κριτική» ή τον «έπαινο» ακόμη και αυτών που λένε ότι επιχειρούν να τον προασπίσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: