Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

600 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη της Goldman Sachs από τις «υπηρεσίες» της για το «πείραγμα» του ελληνικού χρέους. Θυμάται κανείς ποιος ήταν τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας;




 Ένα ενδιαφέρον άρθρο της γαλλικής Monde διαβάσαμε σήμερα και αναδημοσιεύουμε τα κύρια σημεία του.

Αφού προσφέρει ενδιαφέροντες συνειρμούς με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η επιχείρηση που  διοργανώθηκε το 2001 από την Goldman Sachs για  να επιτρέψει την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της  προσέφερε   600 εκατ. στην τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτά είναι τα ευρήματα μιας έρευνας  δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Bloomberg , των Nick Dunbar και Elisa Martinuzzi .

Για πρώτη φορά, δύο από τους κύριους πρωταγωνιστές,  ο Χριστόφορος Σαρδέλης, επικεφαλής του γραφείου της διαχείρισης του χρέους στην Αθήνα, μεταξύ 1999 και 2004, και ο Σπύρος Παπανικολάου ο διάδοχός του μέχρι το 2010, ανέφεραν  δημοσίως την συναλλαγή, η οποία επέτρεψε στην Ελλάδα να αποκρύψει  την έκταση του χρέους της.

Η συναλλαγή έγινε για να μεταφερθεί το ελληνικό χρέος, εκφρασμένο σε δολάρια και σε γιεν,  σε ισοτιμία ευρώ χρησιμοποιώντας μια υψηλή ισοτιμία ώστε να μειωθεί κατά 2%, αναφέρουν οι πρώην Έλληνες αξιωματούχοι. Αλλά, όπως αναγνωρίζει ο Σαρδέλης, οι υπηρεσίες του δεν ήταν εξοπλισμένες για να κατανοήσουν  την πολυπλοκότητα της σύμβασης με την Goldman Sachs τον Ιούνιο του 2001. Και φανταστείτε ότι σε τέσσερα χρόνια, μέσω ενός παράγωγου προϊόντος που προοριζόταν να καλύψει το δάνειο, το χρέος που η Ελλάδα ανέλαβε δίπλα στην Goldman Sachs από 2,8 δισεκατομμύρια εκτινάχτηκε στα 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
 «Οι ανταλλαγές ήταν μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανταποκριθούν στα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ » , απαντά η Goldman Sachs, που  υποστηρίζει ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτής της ανταλλαγής περιορίστηκε σε μείωση κατά 1,6 του δημόσιου χρέους, το τελευταίο από το 105,3% στο 103,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
"Για πρώτη φορά, Έλληνες αξιωματούχοι που εμπλέκονταν στo swap της Goldman αναγνωρίζουν  τη συναλλαγή αυτή. Η Goldman ποτέ δεν αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρέχονται από τον πελάτη της» , εξηγεί ο κ. Dunbar. Το 2003, ήταν αυτός που αποκάλυψε στο βρετανικό μηνιαίο περιοδικό Risk Management το  ρόλο της Goldman για το «μακιγιάζ» του χρέους της Ελλάδας.

Αυτά έγιναν το 2001. Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ήταν ο πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs, Λουκάς Παπαδήμος.

Σήμερα, σε μια «ιστορική» συμφωνία όπου παίχτηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια   ευρώ, εμπλέκονται μερικά από τα ίδια πρόσωπα.

Όπως και η Goldman Sachs

Και άλλα «ευαγή» ιδρύματα της παγκόσμιας κερδοσκοπίας.

Τα σημερινά δεινά του ελληνικού λαού έχουν ιστορία.

Προφανώς έχουν και μέλλον.

Έχουν και οι ευθύνες ονοματεπώνυμο.

Μόνο που σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: