Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012
Παρά τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» αγωνία επικρατεί ακόμη για την έκβαση του PSI
Αισιοδοξία φαινομενικά δηλώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως και από τον Τσαρλς Νταλάρα, εκπρόσωπο του IIF για την συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI. Οι κύκλοι αυτοί μιλούν για συμμετοχή που θα ξεπεράσει το 75%.
Το Bloomberg βέβαια κάνει λόγο για ένα ποσοστό 60%.
Σε λίγες ώρες άλλωστε θα το γνωρίζουμε.
Στην προθεσμία για το PSI που εκπνέει στις 10μμ, την περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, αλλά και το ενδεχόμενο αποτυχίας ενός εθελοντικού κουρέματος αναφέρεται σήμερα εκτενώς ο γερμανόφωνος τύπος.
«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους εξελίσσεται σε παρτίδα αγωνίας», γράφει στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα Die Welt. «Λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το αν θα συμμετάσχει τελικά επαρκής αριθμός τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών. Ο επικεφαλής της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW Ούλριχ Σρέντερ προειδοποίησε μάλιστα για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας επικαλούμενος τις αυξανόμενες ενδείξεις στις αγορές για πολύ λιγότερες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος συμμετοχής στο κούρεμα από ό, τι αναμενόταν».
«Η Ελλάδα αγωνιά για το χρυσό κούρεμα», παρατηρεί το περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Μέχρι στιγμής έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου το 40% των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Αν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας η πλειονότητα των επενδυτών δεν δώσει πράσινο φως, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει το σχέδιο Β΄, που προβλέπει την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης CAC, με άλλα λόγια την υποχρεωτική συμμετοχή των πιστωτών στο κούρεμα. Το εναλλακτικό σχέδιο εμπεριέχει ωστόσο κινδύνους. Οι οίκοι αξιολόγησης θα το χαρακτηρίσουν πιστωτικό γεγονός, που συνεπάγεται με μοιραίο χτύπημα για τα ελληνικά ομόλογα. Έτσι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής αυτοχρηματοδότησης της Ελλάδας».
Εξαναγκασμός σε εθελοντικό κούρεμα», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ σε άρθρο της με τίτλο «Θολές προοπτικές για την Αθήνα» επισημαίνει: «Ακόμα και το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ποσοστό του ελληνικού χρέους θα μειωθεί αισθητά από το 2014 και μετά. Το πόσο ακριβώς, θα εξαρτηθεί από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι σήμερα οι προγνώσεις απεδείχθησαν υπερβολικά αισιόδοξες. Τώρα ΕΕ και ΔΝΤ τοποθετούν στα τέλη του 2013 την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Ακόμα όμως και αν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 1% λιγότερο από ότι έχει προβλεφθεί, το ελληνικό χρέος θα φθάσει σύμφωνα με το ΔΝΤ όχι το 120, αλλά το 143%. Το σχέδιο της ΕΕ θα έχει συνεπώς αποτύχει».
Ζούμε, λοιπόν, ένα θρίλερ.
Το οποίο, όμως, πρώτα απ’ όλα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.
Η «σωτηρία» του PSI σημαίνει ένα αβάσταχτο φορτίο για τους Έλληνες εργαζομένους.
Στην ουσία αποτελεί ένα καθεστώς «επιλεκτικής χρεωκοπίας».
Και για να το πούμε ξεκάθαρα αποτελεί πραγματική χρεωκοπία κυρίως για τα λαϊκά στρώματα.
Και ευκαιρία για νέα κερδοσκοπία για τους δανειστές, τους τραπεζίτες, το μεγάλο κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους.
Για τις συνολικές επιπτώσεις όμως του PSI και του νέου Μνημονίου θα μιλήσουμε εκ νέου μόλις διαμορφωθεί η συνολική εικόνα από το «κούρεμα».
Αυτή τη στιγμή πάντως οι εξελίξεις σχετικά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.
Ετικέτες
Κρίση Οικονομική Κρίση Χρέους,
Κρίση Χρέους,
Πολιτική,
Σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου