Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα βυθίζεται στην ύφεση και στην ανεργία τη στιγμή που το PSI προχωράει αγκομαχώντας.



Συνεχίζεται το σήριαλ αισιοδοξίας από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του PSI.

Το IIF ανακοίνωσε σήμερα ότι με βάση τα στοιχεία συμμετοχής των μελών του, η ανταπόκριση στο PSI αγγίζει το 40,8% ή τα 84 δισ. ευρώ.

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που είναι μέλη του και θα ανταλλάξουν τους ελληνικούς τίτλους που κατέχουν, είναι οι εξής:

Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, Bank of Cyprus, BBVA, BNP Paribas, BPCE, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Landesbank Baden-Wurttemberg, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ότι οι ιδιώτες που διαθέτουν το 58% του ελληνικού χρέους έχουν υποδείξει ότι θα συμμετέχουν στο PSI.

Πιο συγκεκριμένα περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες δήλωσαν θα αποδεχθούν την προσφορά για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το Bloomberg, υπολογίζεται ότι έως τώρα η αξία των ομολόγων που θα ενταχθεί στο PSI ανέρχεται σε τουλάχιστον 120 δισ. ευρώ.

Παράλληλα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δηλώσεις του στον Real Fm 97.8 χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμες» αυτές τις ημέρες όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του PSI, καθώς εξήγησε ότι αυτή είναι η ευκαιρία να μειωθεί μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας. «Αυτό που συμβαίνει έχει ιστορική σημασία, αλλάζει το προφίλ του χρέους, αλλάζουν τα δεδομένα. Αναπνέει η εθνική οικονομία και οι θυσίες των πολιτών, που βλέπουν να έχει μειωθεί ο μισθός και η σύνταξη, θα αρχίσουν να πιάνουν τόπο» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Στις ελληνικές τράπεζες που θα συμμετέχουν στο κούρεμα προστέθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το αξιοπερίεργο είναι μέσα στο κούρεμα θα υπολογιστεί και το ποσό των 18 δις. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, κ.α τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής που διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.

Με άλλα λόγια θα «κουρέψουν» και ομόλογα ασφαλιστικών ταμείων μειώνοντας έτσι δραστικά τα αποθέματά τους και οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών.

Φυσικά για τις ελληνικές τράπεζες θα διατεθούν 30 έως και 50 δις. ευρώ από τα 130 της νέας δανειακής σύμβασης, ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία ούτε ένα … ευρώ.

Εκείνο όμως που δεν προβάλλεται και τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης και τα φερέφωνά της είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

Έτσι σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat,  η ελληνική οικονομία έκανε ρεκόρ ύφεσης το 2011, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 7% σε ετήσια βάση. Το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης το κατέγραψε η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2011, οπότε η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8%. Στο σύνολο της Ευρωζώνης η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2011 ήταν της τάξης του 0,3%, ενώ στο σύνολο του έτους η Ευρωζώνη είχε οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,7%. Στον αστερισμό της ύφεσης σε ετήσια βάση βρέθηκαν, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία (-2,7%), η Σλοβενία (-1,5%), η Ολλανδία (-0,7%), η Ιταλία (-0,5%) και η Κύπρος (-0,5%), ενώ το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς διολίσθησαν σε ήπια ύφεση και η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Εσθονία.


Τρομαχτικές διαστάσεις λαμβάνει και η ανεργία που επίσημα φτάνει στο 20% και πλέον.

Ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει επίσημα το 50%!!!


Αυτή είναι η «σωτηρία» της Ελλάδας που ευαγγελίζονται οι εραστές του Μνημονίου.


Παραθέτουμε στη συνέχεια ορισμένους πίνακες με στοιχεία από την Eurostat



Οι άνεργοι σε εκατομμύρια από το 2000 ως το 2012

Η ανεργία ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσης



Η ανεργία στα 27 μέλη κράτη της ΕΕ


Η  ανεργία των νέων από το 2008-2011 το 3ο τετράμηνο του έτους


Η ανεργία των νέων στα 27 μέλη κράτη της ΕΕ και σε εποχιακά εργαζομένους 



Η ανεργία κατά φύλο



Δεν υπάρχουν σχόλια: