Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κρίσιμες ώρες για την εφαρμογή του PSI –η «αισιοδοξία» των κυβερνώντων και η αμείλικτη αλήθεια των αγορών και των αριθμών. Το «ονοματεπώνυμο» των δανειστών…



  Το σχέδιο της ανταλλαγής του χρέους της Ελλάδας πρέπει - με βάση την πρόσφατη συμφωνία - να ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη το βράδυ.

  Με συνεντεύξεις του στο Bloomberg και το Reuters ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των επενδυτών στο PSI θα είναι πάνω από 90% με τους επενδυτές να δελεάζονται από τα ανταλλάγματα που προσφέρονται, μια ισοδύναμη προκαταβολή, ένα νέο ομόλογο που εκδίδεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, μια ρήτρα GDP που προσφέρει υψηλότερο επιτόκιο εάν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα από τα αναμενόμενα, και ίση μεταχείριση, για τα νέα ομόλογα, με το δημόσιο τομέα.

  «Στόχος μας είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή. Δεν θα πρέπει κανείς να φανταστεί ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά που θα περιλαμβάνει αυτά τα στοιχεία» είπε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών.

 «Αυτή είναι η καλύτερη προσφορά. Είναι η καλύτερη γιατί είναι η μοναδική, η μόνη προσφορά που ισχύει» ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δηλώσεις του στο Bloomberg.

 «Εάν μπορούμε να αποφύγουμε να ενεργοποιήσουμε τα CDS αυτό είναι η καλύτερη λύση. Με μία σχεδόν καθολική συμμετοχή δεν είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν τα CACs. Αλλά αυτή η ρήτρα υπάρχει στην νομική μας τάξη και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε την νομοθεσία εάν είναι απαραίτητο» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.  




 Αλλά η αγωνία είναι πάνω από τον αριθμό των πιστωτών οι οποίοι θα την αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, οι αγορές ανοίγουν.

«Αισιοδοξία», λοιπόν, από τους κυβερνώντες.

 Το τι σημαίνει, βέβαια, αυτή η συμφωνία σε επίπεδο οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για τους  Έλληνες εργαζομένους, για τον ελληνικό λαό έχει γίνει πια φανερό.

 Η συντριβή των μισθών, των συντάξεων, των λαϊκών εισοδημάτων ευρύτερα μέσα από την επιδίωξη της εσωτερικής υποτίμησης είναι μια πρώτη – μόνο – γεύση του τι ακόμη θα ακολουθήσει.





Ωστόσο, σήμερα θα ασχοληθούμε και με ορισμένες άλλες πλευρές.

Παρά την αισιοδοξία, λοιπόν, κάποιων,  μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου – όπως το «Βήμα» - αναφέρει: «στο «κόκκινο» η αγωνία για το PSI- 75% - 80% η συμμετοχή στο κούρεμα».

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό συμμετοχής στο «κούρεμα» της τάξης του 75% - 80%, οι οποίες εάν επαληθευτούν θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), με στόχο την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 90%.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατή η διατύπωση ασφαλών προβλέψεων για όσο διάστημα βρίσκεται σε υλοποίηση η όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και το «κλείσιμο» της σχετικής προθεσμίας το βράδυ της Πέμπτης.

Ένα ακόμη θέμα που έχει αναδυθεί σχετίζεται με το ομόλογο ονομαστικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγει αυτόν το μήνα, μέρος του οποίου έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο τίτλος αυτός θα πρέπει να αποπληρωθεί στο 100% στην Ευρωτράπεζα, η οποία θα επιστρέψει τα κέρδη της για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου στήριξης σε δεύτερη φάση. Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ταμειακό ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Την αγωνία αυτή εκφράζουν και άλλα διεθνή έντυπα.

Όπως το γαλλικό περιοδικό  “LExpress”  που τιτλοφορεί σημερινό του άρθρο «Γιατί η Ελλάδα σπέρνει πάλι τον πανικό στα χρηματιστήρια».

Το άρθρο επισημαίνει:

«Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Οι ιδιώτες πιστωτές της έχουν διορία μέχρι τις 8:00 μ.μ. την Πέμπτη να δηλώσουν κατά πόσο ή όχι θα συμμετάσχουν στη συμφωνία ανταλλαγής του χρέους (το περίφημο PSI).

Και προφανώς, η αισιοδοξία δεν έχει κατ ' ανάγκη εκφραστεί από την πλευρά των επενδυτών. Την Τρίτη, το Χρηματιστήριο του Παρισιού έχασε 3,58%. Τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή του έτους. Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε με πτώση 3,39%. Ίδια πτώση και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, το οποίο γνώρισε μια πτώση του 3,4%».

 Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό «η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι ζωτικής σημασίας: μέσα από αυτό, το χρέος της Ελλάδας (350 δισ. ευρώ σήμερα) θα πρέπει να μειωθεί κατά περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να συμφωνήσουν να παραιτηθούν από 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σχετικά με  νέα ελληνικά ομόλογα, μεγαλύτερης διάρκειας με χαμηλότερο επιτόκιο. Το PSI είναι επίσης προϋπόθεση για την ΕΕ και το ΔΝΤ ώστε να «ξεκλειδώσει» μια δεύτερη πιστωτική γραμμή ύψους € 130 δισ., για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην αγορά. Το ευρωπαϊκό σχέδιο ενίσχυσης παρέχει περισσότερο από 60 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια προς τις τράπεζες, από τα οποία τουλάχιστον 30 αφορούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα». 



Το περιοδικό τονίζει: «Αυτή η μαζική στήριξη στις τράπεζες, η οποία έχει ως στόχο να προσπαθήσει να αποφύγει την επανάληψη της κρίσης του 1929, όμως, είναι αμφιλεγόμενη και έχει καταγγελθεί, τόσο στις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στην Ελλάδα, όπως από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αργεντινής, Ρομπέρτο ​​Lavagna, τον κύριο αρχιτέκτονα της ανάκαμψης της χώρας του μετά την κήρυξη της πτώχευσης πριν από μια δεκαετία. Όλοι καταγγέλλουν τις δραστικές θυσίες που επιβάλλονται στον ελληνικό πληθυσμό σε αντάλλαγμα μιας ενίσχυσης αμιγώς με οικονομικά κριτήρια.
 Δεν είναι σίγουρο, ότι αυτό είναι που ανησυχεί τις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ορίσει μεταξύ 75 και 90% το ποσοστό αποδοχής για τους ιδιώτες πιστωτές.   Η συμμετοχή τους, όμως, στην ανταλλαγή είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη.  Σε ποσοστό κάτω από 75%, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι το έργο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Η Ελλάδα θα βρεθεί σε κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεών της (χρεωκοπία)  στις 20 Μαρτίου, όταν η χώρα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα της τάξης των 14,4 δισ. ευρώ. 

 Οι ευρωσκεπτικιστές, όπως το βρετανικό think tank Openeurope, αναφέρουν  ότι, σε αντίθεση με ολόκληρο το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, από την πλευρά τους εκτιμούν ως αναπόφευκτη τη χρεωκοπία  της χώρας για το υπόλοιπο του χρέους της, και αυτή θα πέσει πάνω στους ώμους των φορολογουμένων της Ευρώπης. Στο άμεσο μέλλον, το Institute of International Finance (IIF), το οποίο διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των τραπεζών με την ελληνική κυβέρνηση, παρουσίασε ένα σενάριο Αποκάλυψης, αν η συμφωνία αυτή δεν υλοποιηθεί κατά τουλάχιστον 75%, σε εμπιστευτική έκθεση που διέρρευσε στον Τύπο. Το IIF ανέβασε σε ένα ποσό άνω των 1.000 δισ. ευρώ το κόστος για τη διεθνή οικονομία της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας σε περίπτωση αποτυχίας του PSI. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ, και την ταχεία μετάδοση των προβλημάτων στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία».

Το «ονοματεπώνυμο» των πιστωτών.

Την πρόθεση τους να μετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων εξέφρασαν 12 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 Οι μεγάλοι του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος ανακοίνωσαν τη Δευτέρα βράδυ ότι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη συμφωνία: τρεις γερμανικές  τράπεζες: Allianz, Commerzbank, Deutsche Bank, οι γαλλικές Axa, BNP Paribas, η CNP Assurances, η ολλανδική ING Bank, η Intesa της Ιταλίας, η  San Paolo.

Από τις  ΗΠΑ το  Ταμείο Διαχείρισης Κεφαλαίων Greylock.

 Συμμετέχουν τρεις ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, EFG Eurobank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ). Ενώ ανάλογη απόφαση συμμετοχής στο «κούρεμα» έλαβε και το χθεσινοβραδινό διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΕ Βank.

Συνολικά οι ελληνικοί φορείς έχουν στην κατοχή του το 35% του χρέους που θα αναδιαρθρωθεί, το οποίο αντιστοιχεί σε τίτλους ονομαστικής αξίας 68 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 45 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τα υπόλοιπα σε ασφαλιστικούς φορείς.

 Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτοί οι ιδιώτες πιστωτές αντιπροσώπευαν το 20% του συνολικού ελληνικού χρέους. Θα πρέπει ωστόσο να φθάσουν το 50% στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Πράγματι, στο όριο αυτό, ειδικές διατάξεις της συμφωνίας επιτρέπουν την επιβολή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις - την αναδιάρθρωση σε όλους τους πιστωτές. Στην περίπτωση αυτή, η προσέλευση θα είναι τουλάχιστον 86% υπολογίζουν οι εμπειρογνώμονες της BNP Paribas. 

Πέρα από την οικονομική λειτουργία του θέματος, θέλουμε να θίξουμε την εξής πλευρά: ότι πλέον οι δανειστές, οι τοκογλύφοι, αυτοί οι οποίοι εμφανίζονται να επιβάλλουν άτεγκτους και εξοντωτικούς όρους στον ελληνικό λαό έχουν συγκεκριμένο «ονοματεπώνυμο».

Είναι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες – γερμανικές, γαλλικές και ορισμένες ακόμη.

Είναι κερδοσκοπικά funds.

Όλα αυτά σε πλήρη συνεννόηση με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Μεταξύ αυτών και τρεις μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι. Οι Alpha Bank, EFG Eurobank  - του ομίλου Λάτση - και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) – στην οποία μέτοχος είναι και το ελληνικό δημόσιο, ακόμη και η Εκκλησία της Ελλάδας.

Έτσι για να πέφτουν και οι μάσκες και να περιοριστεί το «δούλεμα» από όλους αυτούς τους κύκλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: