Διευκρινιστικό σημείωμα για τη σχέση μεταξύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου Κατανόησης εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αναλυτικά το σημείωμα έχει ως εξής:
Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA)
The Greek Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) is a legal contract between the
European Financial Stability Facility (EFSF), the Greek government, the Greek central bank, and the
Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), which is Greece’s national bank recapitalisation fund. It
specifies the terms and conditions of the financial assistance to Greece, regarding e.g. the loan
amount, availability period, fees, interest and repayment. It is signed by the EFSF CEO and the Greek
Finance Minister.
The provision of financial assistance under the MFFA is conditional upon Greece’s compliance with
policy reform measures set out in the Memorandum of Understanding (MoU), which was agreed by
Greece, the European Commission, and the ECB. The MoU is a separate and self-standing document,
but is linked to the MFFA - no disbursement can be made without MoU compliance, which is assessed
by the institutions.
The Greek MFFA originally expired on 31 December 2014. But on 19 December 2014, the EFSF Board
of Directors decided to grant a technical extension until 28 February 2015. On 27 February 2015 the
EFSF Board of Directors decided to further extend the Greek MFFA by four months until 30 June 2015.
In addition, it should be noted that the MoU is a document that is often updated when a review takes
place, potentially reflecting new circumstances and the need to adapt the list of policy measures to
be implemented. The MoU (unlike the MFFA) did not have to be extended because it has no
termination date.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ταμείο, η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κεντρικής τράπεζας και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είναι το ταμείο της Ελλάδας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Σύμβαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας κυρίως σε ό,τι αφορά στο ύψος των δανείων, στην περίοδο διαθεσιμότητας των πόρων, στα τέλη, στα επιτόκια και στην αποληρωμή και έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ και τον Έλληνα υπουργό οικονομικών.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας υπό την Κύρια Σύμβαση τελεί υπό την αίρεση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις πολιτικές και τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο έγγραφο το οποίο συνδέεται όμως με την Κύρια Σύμβαση. Καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, η οποία αξιολογείται από τους θεσμούς, υπογραμμίζει το Ταμείο.
Η Κύρια Σύμβαση της Ελλάδας εξέπνευσε αρχικά στις 31/12/14. Ωστόσο στις 19/12/14 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την τεχνική επέκτασή του ως τις 28/2/15. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την περαιτέρω επέκταση της Κύριας Σύμβασης κατά 4 μήνες, έως τις 31 Ιουνίου 2015.
Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιείται συχνά όταν πραγματοποιείται αξιολόγηση, αντανακλώντας εν δυνάμει τις διαμορφούμενες καταστάσεις και την ανάγκη προσαρμογής του καταλόγου των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν, τονίζει το Ταμείο.
Το Μνημόνιο Κατανόησης (σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση) δεν έπρεπε να επεκταθεί καθώς δεν περιλαμβάνει ημερομηνία ολοκλήρωσής του, καταλήγει το Ταμείο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους "θεσμούς" και τους εταίρους η υλοποίηση της δανειακής σύμβασης είναι άρρηκτα δεμένη με το "Μνημόνιο Κατανόησης" και ακόμη δεν χρειάζεται "επέκταση" αφού δεν περιλαμβάνει τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης.
Είναι, δηλαδή, "διαρκές" - non stop - ένας αέναος βρόγχος για τη χώρα και το λαό μας.
Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων και δεν αλλάζει με τους εξωραϊσμούς, τους λεκτικούς ακροβατισμούς και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τελείως διαφορετικά την τελευταία συμφωνία.
Μπορεί ν' αλλάξει μόνο με την αποφασιστική σύγκρουση με τις πολιτικές και τις δομές - τόσο στο εσωτερικό όσο και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές - που γεννούν αυτά τα δεσμά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου