Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Πληρώσαμε, λοιπόν, την πρώτη δόση στο ΔΝΤ – με την Ελλάδα ακόμη δεμένη χειροπόδαρα και κόβοντας κυριολεκτικά από τις σάρκες του ελληνικού λαού


  Η Ελλάδα εξόφλησε την πρώτη δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 310 εκατομμύριων ευρώ που έληγε αυτό το μήνα, καθώς παλεύει – σύμφωνα με το Reuters - να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της.
 Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα – συνεχίζει το Reuters -  πρέπει να καταβάλει συνολικά 1,5 δις ευρώ στο ΔΝΤ αυτό το μήνα  μέσα σε δύο εβδομάδες που αρχίζουν από αυτή την Παρασκευή.

Η κυβέρνησή έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει τις πληρωμές, αλλά υπήρξε αυξανόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά την ταμειακή κατάσταση της χώρας, καθώς αυτή αντιμετωπίζει μια απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, ενώ η «βοήθεια» από τους δανειστές της ΕΕ / ΔΝΤ παραμένει σε αναμονή μέχρι η Αθήνα να ολοκληρώσει τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει υποσχεθεί.

 Η Αθήνα έχει να πληρώσει άλλες τρεις δόσεις, στις 13 Μαρτίου, τις 16 και 20, ως μέρος της αποπληρωμής δανείων από το ΔΝΤ αυτό το μήνα.

Ο αποκλεισμός από τις αγορές και η πίεση από μια απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, αναγκάζει την Αθήνα να «τρέξει» έξω από τις επιλογές της για να πετύχει χρηματοδότηση με δικούς της πόρους, παρά την επίτευξη μιας συμφωνίας με τη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο για επέκταση του προγράμματος «διάσωσης» της ΕΕ / ΔΝΤ για τέσσερις μήνες.

 Η Ελλάδα, η οποία έχει μηνιαίες ανάγκες περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των συντάξεων  ύψους 1.500.000.000 ευρώ, δεν πρόκειται να λάβει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια μέχρι να ολοκληρώσει την επανεξέταση από τους δανειστές των τελικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της «διάσωσης» - τονίζει το Reuters.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στην Ελλάδα, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε με τον Τσίπρα την Παρασκευή για να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της ΕΚΤ μια μέρα νωρίτερα ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκτύπωσης  χρημάτων.
Ο Στουρνάρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί επαρκώς και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με τις εκροές καταθέσεων.
«Υπάρχει πλήρης υποστήριξη για τις ελληνικές τράπεζες (από την ΕΚΤ), και δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος», είπε μετά τη συνάντηση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της  ευρωζώνης  τη Δευτέρα πρέπει να είναι «επιτυχής».

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την κανονική χορήγηση δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες μόνο όταν δει την Αθήνα να «συμμορφώνεται» με το πρόγραμμα «διάσωσης» της και να είναι σε καλό δρόμο για να λάβει θετική αξιολόγηση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη.

Η Αθήνα έχει ξεκινήσει την αποπληρωμή των δόσεων λαμβάνοντας τα μετρητά που κατέχουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι φορείς ώστε να αποφύγει την πλήρη εξάντληση των κεφαλαίων το συντομότερο αυτό το μήνα. Διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές που έχουν προταθεί για να ξεπεραστεί η κρίση μετρητών έχουν αποκλειστεί από τους δανειστές της ζώνης του ευρώ.

Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ – αναφέρει το Reuters -  εξελέγη στις 25η του Γενάρη  με την υπόσχεση για τερματισμό της λιτότητας που συνοδεύει τα προγράμματα «διάσωσης»  από ΕΕ / ΔΝΤ. 

Σε άλλο δημοσίευμα του το Reuters παρουσιάζει τις δηλώσεις  του επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης την Παρασκευή, ότι η  Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα που έλαβε από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ  αντί να ζητεί την ελάφρυνση του χρέους.

 "Η  Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τα δάνεια αυτά, στο σύνολό τους. Αυτό περιμένουμε και τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτή την άποψη”, δήλωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, «για ένα κούρεμα, ή  αναδιάρθρωση του χρέους», ο Regling, δήλωσε: « Οι δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης που έχει, κατά καιρούς, κάνει προκαλούν εκνευρισμό τις τελευταίες ημέρες. "

 Το αίτημα του Τσίπρα για την περικοπή του χρέους έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που το Eurogroup υπέβαλε στις 20 Φεβρουαρίου, όπου η Αθήνα διαβεβαίωσε τους εταίρους της ζώνης του ευρώ ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της, δήλωσε ο Regling.
Είπε επιπλέον ότι μια περικοπή του χρέους δεν είναι «ούτε αναγκαία  οικονομικά ούτε εφικτή πολιτικά».

Ο Regling πρόσθεσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική πορεία από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία «είχε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» και είχε δει «την οικονομία της να επιστρέψει στην ανάπτυξη»!

(Ούτε ο Σαμαράς να ήταν … λέμε εμείς).

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναδιοργανώσει τη δημόσια διοίκησή της, το σύστημα υγείας, την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα σε αντάλλαγμα προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο Regling δήλωσε στο τέλος ότι η συμπεριφορά της Αθήνας ήταν "απαράδεκτη", όταν κατηγόρησε την Ισπανία και την Πορτογαλία για συνωμοσία εναντίον της Ελλάδας το Σάββατο. 

Αυτά για να βλέπουμε πώς συνεχίζουν να βλέπουν οι «εταίροι» μας …

Εμείς θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η αποπληρωμή της δόσης γίνεται κυριολεκτικά  κόβοντας κομμάτια από τις σάρκες μας …
 Εξαντλώντας τα τελευταία αποθέματα που έχουν ταμεία και φορείς του δημοσίου.

Θεωρούμε ότι ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος, δεν οδηγεί πουθενά – όπως τουλάχιστον διαπίστωνε προεκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Και ότι απαιτείται μια ριζική στροφή πολιτικής στην αντιμετώπιση του χρέους …  

Δεν υπάρχουν σχόλια: