Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Σχετικά με το ζήτημα της κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή και τη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ


 Ένα θέμα που έχει προκαλέσει οξεία διαφωνία μέσα στην ίδια την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με το Eurogroup και τους «θεσμούς» θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή ή όχι.

Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ζητούν  να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Και φυσικά δεν μας ενδιαφέρει η άποψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βεβαίως μόνο υποκριτική θα τη χαρακτηρίζαμε.
Άλλωστε, ακόμα και εκπρόσωποι της ΝΔ έχουν τονίσει ότι αν έρθει η συμφωνία θα την υπερψηφίσουν.

Περισσότερο στεκόμαστε στη θέση του ΚΚΕ και δυνάμεων που ασκούν κριτική από τα αριστερά στην κυβέρνηση που ζητούν τη συζήτηση στη Βουλή.

Από την άλλη είναι κάπως οξύμωρο σχήμα να ψηφίζεται η συγκεκριμένη συμφωνία στα κοινοβούλια άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης και να μη συζητείται ή να ψηφίζεται  στην ίδια την Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό προέκυψε και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της «Αριστερής Πλατφόρμας» μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αγορά» χτες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωνε: «Η συμφωνία δεν χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή».

Ενώ και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Λαφαζάνης υποστήριζε: ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να περάσει από την Βουλή και τόνισε πως υπάρχουν ασάφειες.

«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπειες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα».

Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» σε δηλώσεις και ομιλίες τους (Στρατούλης, Καλύβης κα).

Αλήθεια, λοιπόν, σύντροφοι;

Μήπως αυτή την πρακτική δεν είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Οι οποίες περνούσαν συμφωνίες, μέτρα ερήμην της ελληνικής Βουλής με τη μορφή Προεδρικών Διαταγμάτων ή έστω με τη μορφή ενός μόνο άρθρου σ’ ένα άσχετο νομοσχέδιο (δεν το επισημαίνουμε τυχαία γιατί κάποιοι άλλοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να περάσει η συμφωνία στη Βουλή, δηλαδή με τη μορφή ενός άρθρου σ’ ένα νομοσχέδιο).

Το επιχείρημα είναι ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτάσσει υποχρεωτικά την κύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας από τη Βουλή.

Και πού είναι οι διακηρύξεις για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, της Δημοκρατίας και άλλα σχετικά – όταν από μια τέτοια βασική επιλογή κρατιέται μακριά η εθνική αντιπροσωπεία, ο κορυφαίος αντιπροσωπευτικός θεσμός της ελληνικής Πολιτείας;

Ή μήπως με τέτοιους τακτικισμούς, «κουτοπονηριές» και δήθεν ελιγμούς μπορείτε να ξεγελάσετε τους «εταίρους» και τους «θεσμούς» οι οποίοι μόνο «χαζοί» δεν είναι και καθημερινά εντείνουν τις πιέσεις τους;

Ή μήπως χειρότερα μπορείτε να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες πολίτες;

Ή μήπως πολύ περισσότερο μπορείτε να κρύψετε τη βασική ουσία που είναι η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, των δεσμεύσεων που συνεπάγεται και η συνέχιση των Μνημονίων;

Πολιτική την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην οποία συμμέτοχοι και συν - διαχειριστές είναι και η «Αριστερή Πλατφόρμα» με τα κορυφαία στελέχη της σε θέση υπουργών, γενικών γραμματέων, βουλευτών κλπ.

Είναι πολύ βολικό, λοιπόν, να μην περάσει η συμφωνία αυτή από τη Βουλή γιατί διευκολύνει το σ. Λαφαζάνη, την «Πλατφόρμα» αλλά και άλλους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί δεν θα αναγκαστούν να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία ενώ, βεβαίως, αυτή θα εφαρμόζεται στην πράξη, μέτρα θα λαμβάνονται και τα στελέχη της κυβέρνησης – επομένως και της «Πλατφόρμας» - θα τα εφαρμόζουν και θα τα διαχειρίζονται από κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

Εδώ και πολύ καιρό - και στην πορεία των τελευταίων πέντε χρόνων και πριν τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές - η «Αριστερή Πλατφόρμα», άλλες «αριστερές» ή και «κομμουνιστικές» κινήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ  παίζουν αυτό το χαρτί, εμφανίζουν αυτή τη διγλωσσία.

Από τη μια διαφωνούμε – άρα είμαστε εντάξει με την «αριστερή» μας συνείδηση.

Και από την άλλη  συν – διαχειριζόμαστε και την πολιτική που ασκείται από το κόμμα αυτό και, φυσικά, είμαστε και πρώτοι στην κατάληψη των κυβερνητικών θέσεων – αλλά χωρίς να έχουμε ευθύνη για την πολιτική που ασκείται.

Προσφέρουμε έτσι και ένα «αριστερό άλλοθι» στην κυβερνητική πλειοψηφία.
Όλα ωραία, λοιπόν.

Μπορεί σε κάποιους να φανεί κάπως σκληρή αυτή η κριτική μας.  


Όμως, περισσότερο από την κούφια «αριστερή» ρητορεία απεχθανόμαστε την «αριστερή» υποκρισία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: