Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Η φωτιά στο NORMAN Atlantic και η εξαφάνιση του Μπόινγκ της AirAsia – δυο τραγικά γεγονότα με πολλά ερωτηματικά


Δυο τραγικά γεγονότα σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα:

Από τη μια έχουμε τη φωτιά που ξέσπασε ξημερώματα στο πλοίο Norman Atlantic της ΑΝΕΚ που εκτελούσε δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα στην Αγκώνα.



Ήδη η ελληνική αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις δραματικές προσπάθειες διάσωσης όσο και τις ώρες αγωνίας των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.




Οι ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες επιτείνουν τη δυσκολία του εγχειρήματος ενώ ήδη έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός νεκρού και τραυματιών.



Ενώ ανακύπτουν  από την αρχή ερωτηματικά για τις συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιούσε τον πλου του το συγκεκριμένο πλοίο – με ανέμους να φτάνουν στα 10 μποφόρ, αλλά και για την ύπαρξη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας.



Ιταλικά μέσα κάνουν λόγο για έλεγχο που είχε γίνει στο Norman Atlantic και ο οποίος είχε διαπιστώσεις συγκεκριμένες παραβάσεις και ελλείψεις – παρόλα αυτά το πλοίο συνέχιζε να ταξιδεύει.




Βεβαίως, εκείνο που προέχει είναι να σωθούν πρώτα οι άνθρωποι που επιβαίνουν σ’ αυτό και στη συνέχεια να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές του συγκεκριμένου τραγικού συμβάντος.



 Το άλλο δραματικό γεγονός είναι η εξαφάνιση, επίσης, από σήμερα τα ξημερώματα της πτήσης QZ8501 της AirAsia που εκτελούσε πτήση από Ινδονησία προς Σιγκαπούρη.




Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ίχνη από το αεροπλάνο  ενώ εκφράζονται φόβοι ότι κατέπεσε κυρίως λόγω των εξαιρετικά άσκημων καιρικών συνθηκών.



Εκφράζοντας την ευχή μας, να βρεθούν επιζώντες και σ’ αυτό το τραγικό συμβάν, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το ότι και τα δύο δραματικά γεγονότα αναδεικνύουν με έμφαση τα προβλήματα ασφάλειας με τα οποία συνδέονται τόσο οι διεθνείς αεροπορικές πτήσεις όσο και οι πλόες σε παράκτια και σε διεθνή ύδατα.


Όπου τα συμφέροντα των εταιρειών εφοπλιστικών ή αεροπορικών υποβαθμίζουν σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα ασφαλείας – γεγονός που μπορεί να αποβεί ολέθριο ή και μοιραίο σε πολλές περιπτώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: