Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Σε μία ώρα θα γνωρίζουμε ότι πάμε για εκλογές - Ήρθε η ώρα να φύγει η συγκυβέρνηση των Μνημονίων


Προσέρχονται οι βουλευτές όλων των κομμάτων για να συμμετάσχουν στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ¨δεν βγαίνουν τα κουκιά" και ότι ταχύτατα θα πάμε στις εκλογές.

Στα κομματικά επιτελεία μέχρι αργά χθες το βράδυ η εκτίμηση που κυριαρχούσε είναι πως η χώρα οδεύει ολοταχώς προς εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου καθώς η βουλή αναμένεται ότι θα διαλυθεί στο διάστημα μεταξύ 3 και 5 Ιανουαρίου.

Στις 14:00 μετά την ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο όπως αναμένεται θα μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Η είδηση για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ενίσχυσε τις πληροφορίες ότι η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές και πως οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνώριζαν από νωρίς το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας. Μοναδικό σημείο προς διευκρίνιση η ημερομηνία των εκλογών:

Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ωστόσο άλλοι παράγοντες του κυβερνητικού στρατοπέδου, όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πιστεύουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου. 

Σε κάθε περίπτωση η προεκλογική περίοδος αναμένεται "σύντομη και σκληρή". Και οι δυο, Σαμαράς-Βενιζέλος, συμφωνούν στο ότι οι κάλπες θα «χρεωθούν» αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Για τους εμπειρότερους μάλιστα η τελευταία παρέμβαση του κ. Σαμαρά είχε περισσότερο «άρωμα» πρόωρης κάλπης και λιγότερο εκλογής του Σταύρου Δήμα καθώς για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για νίκη της ΝΔ στο ενδεχόμενο των εκλογών επικαλούμενος μάλιστα και τις τελευταίες μετρήσεις που δείχνουν «ψαλιδισμένο» το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. 

«'Οτι είχε να πάρει η κυβέρνηση από τους ανεξάρτητους βουλευτές, το έχει πάρει» έλεγε γαλάζιο στέλεχος εξηγώντας ότι όλα τα άλλα σενάρια που ακούστηκαν για τη Χρυσή Αυγή τις πρώτες ώρες μετά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν αντέχουν ανάλυσης από τη στιγμή που το Μαξίμου δυσκολεύτηκε να διαχειριστεί ακόμη και τη διπλή ψήφο των ανεξάρτητων Μπούκουρα και Αλεξόπουλου ενώ και ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας νωρίς-νωρίς έσπευσε να διαλύσει κάθε τέτοιο σενάριο πολιτικής «ανωμαλίας». 


Στο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και τις πιθανές αναταράξεις που μπορεί να προκληθούν από την ώρα που επισήμως η χώρα θα μπει σε προεκλογική τροχιά. 


Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ  διαμορφώνει την τελική προεκλογική του στρατηγική.


«Μιλήσαμε έγκαιρα για μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Η πρόταση αυτή επιδοκιμάστηκε ευρύτατα στις εκλογές του 2012. Σήμερα είναι η ώρα να την κάνουμε πράξη, να την εμβαθύνουμε και να νικήσουμε. Συγκροτώντας μια πλατειά εκλογική συμμαχία σε ισχυρές προγραμματικές βάσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Αυγή της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας να δώσει το στίγμα των προθέσεών του στην κοινωνία, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του όπου διαμορφώνεται μπλοκ δυνάμεων κατά της συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους βουλευτές. 


Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, είναι αποφασισμένη να επιβάλει το άνοιγμα αυτό και υπ’ αυτήν την έννοια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. 

Άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας, με επίκεντρο πάντα την επίτευξη της αυτοδυναμίας, επιδιώκει προεκλογικό «μέτωπο» και κοινή κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, τους Οικολόγους-Πράσινους, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές που δεν ψήφισαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 


«Μέτωπο», ωστόσο, που δημιουργεί πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη του Μανόλη Γλέζου στη χθεσινή Realnews, από τις αντιδράσεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και από στελέχη της πλειοψηφίας, όπως προκύπτει από τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και των Νομαρχιακών Οργανώσεων.

Δεν αλλάζει το όνομα
Έγκυρες πληροφορίες επιμένουν πως ακόμα και αν επιτευχθεί η συνεργασία ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αλλάξει, δεν θα προστεθεί δηλαδή οποιαδήποτε άλλη λέξη, ούτε θα αλλάξουν ή θα τροποποιηθούν τα σύμβολα.

Ο Φ. Κουβέλης θα είναι σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως πιθανόν και στέλεχος των Οικολόγων-Πράσινων (επικεφαλής τους σήμερα είναι οι Μιχάλης Τρεμόπουλος και Γιάννης Τσιρώνης). 

Στα κατά τόπους ψηφοδέλτια, επίσης, θα τοποθετηθούν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όσο και των Οικολόγων-Πράσινων, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα προκύψει θα είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τα σύμμαχα κόμματα θα εξακολουθούν να διαθέτουν την πολιτική και οργανωτική τους αυτοτέλεια. 

Θεωρείται επίσης βέβαιο, πάντα σε περίπτωση που επιτευχθεί η συνεργασία, ότι ο Φ. Κουβέλης, αν δεν γίνει Πρόεδρος της νέας Βουλής, θα έχει ισχυρή κυβερνητική θέση, πιθανόν και διακριτή-π.χ. αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης.

Πέρα, ωστόσο, από τους όποιους σχεδιασμούς και υπολογισμούς των κομματικών επιτελείων, θεωρούμε ότι ο λαός και οι πολίτες πρέπει να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις και πριν και μετά τις εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: