Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο που εγκαταλείφθηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα


Σχεδόν 1.000 μετανάστες διασώθηκαν από ένα φορτηγό πλοίο που κινδύνεψε να βυθιστεί στα ελληνικά ύδατα,  όπως ανέφερε ο Ερυθρός Σταυρός.

Το Blue Sky Μ, που μετέφερε 970 άτομα, είχε εγκαταλειφθεί και αφεθεί στον αυτόματο πιλότο από το πλήρωμά του, που πιστεύεται ότι  traffickers (στην ουσία δουλέμποροι).



Η ιταλική λιμενοφυλακή αργότερα το έθεσε υπό έλεγχο και τελικά το πλοίο ελλιμενίστηκε  στο ιταλικό λιμάνι της Καλλίπολης.

Οι μετανάστες, που πιστεύεται ότι είναι κυρίως Σύριοι και Κούρδοι, έχουν εγκατασταθεί σε τοπικά σχολεία και ένα γυμνάσιο.

Τριάντα πέντε από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με υποθερμία, δήλωσε η ιταλίδα εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Mimma Antonacci.




Ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο πλοίο. Αργότερα απέσυρε την έκθεσή του, και αξιωματούχοι υποστηρίζουν τώρα ότι δεν είναι αν κανείς έχει πεθάνει στο πλοίο, ανέφερε το Reuters.



Οι επιβάτες του φορτηγού πλοίου Blue Sky Μ μπορούν να αφηγηθούν μια ιδιαίτερα τρομακτική ιστορία. Εκατοντάδες μετανάστες  καταβάλλουν χιλιάδες δολάρια στους λαθρεμπόρους για να τους μεταφέρουν στην Ευρώπη.

 Ο Mohammed από το Ιράκ ήταν ένας από τους επιβάτες. "Μία εβδομάδα κοιμόμαστε στο πλοίο», είπε σε σπαστά αγγλικά. «[Εμείς] δεν είχαμε καθαρό νερό, δεν είχαμε τροφή, ούτε γιατρό ... γυναίκες, παιδιά όλοι ήταν άρρωστοι."

Φαίνεται ότι οι λαθρέμποροι άφησαν τον  έλεγχο του πλοίου στον αυτόματο πιλότο και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το πλοίο - αφήνοντας το γαλάζιο του ουρανού πλοίο  να κατευθυνθείτε προς την ιταλική ακτή. Οι μετανάστες στο εσωτερικό του σκάφους δεν ήξεραν τι συνέβαινε.

"Μέσα" συνέχισε ο Μοχάμεντ, «[Εμείς] δεν είχαμε καμία πληροφορία για τη ζωή ή το θάνατο."



Η Ιταλία αντιμετωπίζει και αυτή μαζική αύξηση των μεταναστών - πολλοί από αυτούς έρχονται από τη Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής - ξεκινώντας σε πλοία με ελπίδες για την ερχομό τους στην Ευρώπη.

Η πιο κοινή θαλάσσια οδός για τα παράνομα ταξίδια είναι από τη Λιβύη, αλλά αυτό το πλοίο λέγεται ότι ξεκίνησε από την Τουρκία. Είναι επίσης ασυνήθιστο   ένα σκάφος αυτού του μεγέθους να μεταφέρει μετανάστες.



Διακινητές ανθρώπων (traffickers) που οργανώνουν αυτά τα ταξίδια θανάτου συχνά εγκαταλείπουν τα πλοία στη θάλασσα για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Το Blue Sky είναι φορτηγό πλοίο  κάτω από τη σημαία της Μολδαβίας.

Ο υπεύθυνος ασφάλειας της εταιρείας που είχε οριστεί για να παρέχει πιστοποίηση  ασφάλειας για το πλοίο δήλωσε στο BBC ότι είχε αποσυρθεί το πιστοποιητικό του πριν από μερικούς μήνες, αφού το πλοίο κρίθηκε ανασφαλές.



Οι ελληνικές αρχές πρώτη φορά εντόπισαν το πλοίο όταν ήταν κοντά στην Κέρκυρα.

Ένας άνδρας στο πλοίο φέρεται να είχε ζητήσει τρόφιμα, νερό και κουβέρτες. Η κλήση κινδύνου στις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης οδήγησε το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να στείλει ένα ελικόπτερο και ένα πολεμικό πλοίο.

Οι ελληνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι κανείς στο σκάφος δεν βρισκόταν σε κίνδυνο.

Το Blue Sky Μ φέρεται να κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Ριέκα στην Κροατία από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα MarineTraffic, το πλοίο άλλαξε απότομα κατεύθυνση νότια της νήσου Οθωνοί την Τρίτη το πρωί, με κατεύθυνση δυτικά προς την Ιταλία.

Άλλη μια ιστορία τρόμου – από αυτές που καθημερινά  διαδραματίζονται στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Με πολλαπλά θύματα χιλιάδες αθώους ανθρώπους που βίαια έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους.

Και τα ασύδοτα κυκλώματα της σύγχρονης δουλεμπορίας να κινούνται ανενόχλητα - στέλνοντας συνήθως στον υγρό τάφο τους απελπισμένους ανθρώπους.

Κι η πολιτισμένη Ευρώπη α παρακολουθεί «αμέριμνα» το απίστευτο αυτό δράμα …

Εμείς απλώς να στιγματίσουμε τη στάση των ελληνικών ΜΜΕ που στα «ψιλά» πέρασαν αυτή τη δραματική ιστορία.

Εντάξει ήταν στην επικαιρότητα η  τραγωδία του Norman Atlantic όπου βρίσκονταν πολλοί Έλληνες – ορισμένοι από τους οποίους, δυστυχώς, βρήκαν τραγικό θάνατο.


Αλλά και αυτοί δεν ήταν άνθρωποι με εξίσου τραγική τύχη για τους οποίους τα λαλίστατα κατά τα άλλα – και στην ουσία βαθιά ρατσιστικά – ελληνικά media θα έπρεπε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και σημασία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: