Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

10 οι επίσημα αναγνωρισμένοι νεκροί – Συνεχίζεται η απαράδεκτη σύγχυση για τον αριθμό των επιβατών – Νεκροί και δύο Αλβανοί ναυτικοί κατά την προσπάθεια ρυμούλκησης του Norman Atlantic


Ολοένα και περισσότερο ανατριχιαστικά στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για το τραγικό ναυτικό ατύχημα με την πυρκαγιά στο Norman Atlantic.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των επιβατών για την έλλειψη βασικών μέτρων ασφάλειας καθώς και βασικών μέσων διάσωσης ή και για την πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ των μελών του πληρώματος. Όλοι σχεδόν μιλούν για «σκηνές κόλασης» και απίστευτης φρίκης που έζησαν στην προσπάθειά τους να σωθούν.



Στο μεταξύ δέκα είναι οι επίσημα αναγνωρισμένοι νεκροί μέσα στους οποίους αναγνωρίστηκε ένας ακόμη Έλληνας.

Συνεχίζεται, όμως, μέχρι αυτή την ώρα το απαράδεκτο κομφούζιο σχετικά με τον αριθμό επιβαινόντων στο πλοίο.

Δεν είναι σαφές δηλαδή πόσοι επιβάτες εξακολουθούν να αγνοούνται. Η αιτία, επίσης, της πυρκαγιάς στο αμπάρι των οχημάτων είναι άγνωστη.

Οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που επιβιβάστηκαν αρχικά  ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν το σκάφος.

«Δεν μπορούμε να πούμε πόσοι άνθρωποι μπορούν να αγνοούνται, '' δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Δευτέρας ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών Maurizio Lupi.

Είπε ότι ο λόγος που δεν θα μπορούσε να δοθεί μια οριστική εικόνα ήταν λόγω των σφαλμάτων στη λίστα επιβατών, ότι δεν είχαν διαπιστώσει ή δει την επιβίβαση ή αποβίβαση άλλων ανθρώπων  σε μια ενδιάμεση στάση στο ελληνικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε την προσπάθειά μας: δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ακριβής αριθμός", πρόσθεσε.






Ο Giovanni Pettorino, ανώτερος αξιωματικός του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, δήλωσε ότι τα ονόματα 80 διασωθέντων δεν ήταν στον κατάλογο των επιβατών! Ανταποκριτές αναφέρουν μαρτυρίες που καταγράφονται στην Ιταλία ότι το πλοίο μπορεί να μετέφερε έναν αριθμό παράνομων μεταναστών που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία.

Φυσικά, αυτές οι ανθρώπινες ψυχές δεν καταγράφονται πουθενά!



Ο Έλληνας  υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε επίσης ότι ο κατάλογος των επιβατών ήταν «πιθανώς ανακριβής» και παραπονέθηκε για ανεπαρκή επικοινωνία με την Ιταλία.

 Σύμφωνα με την ναυτιλιακή εταιρεία 478 άτομα ήταν στο πλοίο, όταν έφυγε από το ελληνικό λιμάνι της Πάτρας για την Ανκόνα της Ιταλίας, αλλά η τελική καταμέτρηση στην  Ιταλία μετά την διάσωση έδωσε μόνο 437 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.

 Στο μεταξύ ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση ότι και δύο Αλβανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου!



Σύμφωνος με εκπρόσωπο των αλβανικών λιμενικών αρχών σε δηλώσεις του προς το Reuters,  ο ένας πέθανε επί τόπου, όταν ένα καλώδιο έσπασε και μετά κόλλησε στην προπέλα (!). "Ο άλλος πέθανε πάνω στο σκάφος λίγο λάβει βοήθεια από ιατρική ομάδα που ήρθε με ελικόπτερο.

Είναι εύλογο πως τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται σ’ αυτή την ανατριχιαστική ιστορία για την οποία έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: