Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Συντριπτικό «ναι» της Κριμαίας στην προσάρτηση στη Ρωσία – Με κυρώσεις απαντά η Δύση


Ο πληθυσμός της Κριμαίας με μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απόσχισης της χερσονήσου από την Ουκρανία και την προσάρτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη Συμφερόπολη ποσοστό που αγγίζει το 97% των κατοίκων έκριναν ότι το μέλλον τους συμβαδίζει με αυτό της Ρωσίας. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 80%!



Επιτάχυνση της προσχώρησης

 Ο  πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιονόφ εξήγγειλε ότι θα κάνει το παν για να επισπεύσει τις νομικές διαδικασίες για μια όσο το δυνατόν ταχύτερη προσχώρηση στη Ρωσία. Ο Αξιονόφ έγραψε στο Twitter του ότι «σήμερα ο λαός της Κριμαίας πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση που θα περάσει στην ιστορία».

  Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, από την άλλη, χαρακτήρισαν το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό και δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την έκβασή του. Ο Λευκός Οίκος εξήγγειλε ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Η Μόσχα θα πρέπει να περιμένει κυρώσεις τις επόμενες μέρες ενώ η χώρα θα απομονωθεί διεθνώς, κάτι που θα αποδυναμώσει την οικονομία της».




Η ΕΕ υλοποίησε τις προειδοποιήσεις της και λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία ενέκρινε τη δεύτερη φάση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Το ενδεχόμενο είχε διαφανεί ακριβώς πριν μια εβδομάδα, στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών εν όψει του δημοψηφίσματος. Προδιαγράφεται, έτσι, ήδη από σήμερα η ενεργοποίηση της τρίτης φάσης των κυρώσεων, που θα είναι οικονομικές, στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ της ερχόμενης Πέμπτης (20.03);

Λίστα με ονόματα

 Η ΕΕ φοβάται επανάληψη του μοντέλου απόσχισης της Κριμαίας από την ουκρανική οντότητα και στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας. Γι' αυτό ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ επιμένει στην αποστολή πολυμελούς ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές αυτές. Κατά τα άλλα οι «28» αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε συνολικά 21 άτομα, 13 ρώσους και 8 επικεφαλής της Κριμαίας, οι οποίοι ενέχονται με διαφορετικό τρόπο ο καθένας στην κλιμάκωση των εντάσεων.

Οι κυρώσεις συνίστανται στο πάγωμα των λογαριασμών τους και στην απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Σταϊνμάιερ, από τους 13, οι 10 είναι μέλη της ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου και οι τρεις ανώτατα στελέχη του στρατού, μεταξύ αυτών και ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι Ουκρανοί.

Η διάρκεια των κυρώσεων είναι έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης . «Σήμερα είναι μια μέρα που θα πρέπει να δοθούν καθαρά μηνύματα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.



«Έτοιμοι και γι' άλλες κυρώσεις»

 Κυρώσεις επέβαλαν και οι ΗΠΑ, που αποφάσισαν λίγο αργότερα να παγώσουν τραπεζικές καταθέσεις και να επιβάλουν απαγόρευση εισόδου σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς. Οι επτά είναι κυβερνητικά στελέχη της Ρωσίας, οι υπόλοιποι τρεις είναι ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκοσίν και ο μη αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει τα ονόματα του επιχειρηματία Βλάντισλοφ Σουρκόφ -επικεφαλής ιδεολόγου του Κρεμλίνου- και του Σεργκέι Γκλάζιεφ -οικονομολόγου και πολιτικού. Και οι δύο είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου Πούτιν.

«Η παραβίαση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και η υποστήριξη ενός παράνομου δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Κριμαίας έχουν συνέπειες», ανάφερε ο Λευκός Οίκος. Σε δηλώσεις του στον Τύπο ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποφασίσει κι άλλες κυρώσεις, αλλά «υπάρχει ακόμη χρόνος να λυθεί η κρίση στην Κριμαία μόνο με διπλωματικά μέσα». Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον ρώσο ομόλογό του να μην κάνει ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της κατάστασης.

  Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ μιας αποφασιστικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία, εν ανάγκη και με τη λήψη επιπρόσθετων κυρώσεων. Μιλώντας σε συνάντηση του προεδρείου και στελεχών του κόμματός της ζήτησε ετοιμότητα για διάλογο, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τις οικονομικές κυρώσεις, εάν είναι απαραίτητες, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης».

  Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο προσωρινός πρόεδρος Oleksander Turchinov δήλωσε πως το Κίεβο ήταν έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά ποτέ δεν θα αποδεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν νωρίτερα ότι είχαν ανακαλέσει τον πρεσβευτή τους στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

Από τη σκοπιά της Ρωσίας, τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο υπουργός εξωτερικών Λαβρόφ, δήλωσαν ότι το δημοψήφισμα είναι σύμφωνο με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

 Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν το ενδεχόμενο αυστηρότερων κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφυγή κεφαλαίων. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ήδη ότι κλείνει η στρόφιγγα πιστώσεων για τη Ρωσία», είπε ο Κουντρίν.

Από φόβο μάλιστα για τυχόν πάγωμα των καταθέσεών τους, πολλές ρωσικές τράπεζες και επιχειρήσεις αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τη Δύση. Η ρωσική οικονομία ετοιμάζεται ήδη για τις πιο σκληρές κυρώσεις, γράφει σήμερα η εφημερίδα Wodomosti, που περιγράφει ένα σενάριο τύπου Ιράν.

«Ομάδα επαφής»

Οι κυρώσεις της Δευτέρας εξαγγέλθηκαν λίγες ώρες αφότου το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε την περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.



·         Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, η ουκρανική νομοθεσία τώρα δεν ισχύει πλέον στην περιοχή, και όλη η ουκρανική κρατική περιουσία ανήκει στην ανεξάρτητη Κριμαία.

·         Η χερσόνησος θα υιοθετήσει το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, και τα ρολόγια θα κινηθούν δύο ώρες μπροστά στην ώρα Μόσχας μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

·         Η διακήρυξη που εγκρίθηκε από τους βουλευτές κάνει, επίσης, έκκληση σε «όλες τις χώρες του κόσμου» να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Κριμαίας.

Η Ρωσία νωρίτερα πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς "ομάδας επαφής" για να μεσολαβήσει στην κρίση και να επιδιώξει αλλαγές στο σύνταγμα που θα απαιτούν από την Ουκρανία  να διατηρήσει τη στρατιωτική και την πολιτική ουδετερότητα.

Όμως οι αρχές στο Κίεβο απέρριψαν την πρόταση ως «απολύτως απαράδεκτη.

Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο στο Κίεβο έχει εγκρίνει επίσημα τη μερική κινητοποίηση  40.000 εφέδρων και τονίζει ότι παρακολουθεί την κατάσταση κατά μήκος των ανατολικών συνόρων με τη Ρωσία.


Είναι προφανές ότι θα έχουμε πολλά επεισόδια ακόμη στη γεωπολιτική σκακιέρα με κινήσεις από τα μετέχοντα μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: