Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει στην Κριμαία – παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Χωρίς ουσιαστική πρόοδο οι συνομιλίες Κέρυ – Λαβρόφ


 Παρουσιάζουμε σήμερα ανταπόκριση της “Russia Today”  σχετικά με τις τελευταίες συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς εξωτερικών Ρωσίας – ΗΠΑ και τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα.

 « Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία δεν έχουν εξομαλύνει τις  διαφορές των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον, να υποστηρίζει ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κριμαίας και να προειδοποιεί τη Ρωσία για την επιβολή κυρώσεων, ενώ η Μόσχα επανέλαβε  ότι θα σεβαστεί την επιλογή που θα προκύψει από το δημοψήφισμα.



  Οι υπουργοί εξωτερικών της Ρωσίας, Σερκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ, συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Λονδίνο για ένα νέο γύρο συνομιλιών  για την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα. Μετά από έξι ώρες συνομιλιών – που τις χαρακτήρισαν "χρήσιμες" και "εποικοδομητικές" – και οι δύο πλευρές παραδέχθηκαν ότι οι διαφορές παραμένουν.

  "Δεν έχουμε ένα κοινό όραμα, όσον αφορά τα πρακτικά βήματα που οι ξένες χώρες – εταίροι της Ουκρανίας - θα μπορούσαν να κάνουν. «Αλλά οι συνομιλίες ήταν ασφαλώς χρήσιμες για να σχηματίσουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς θα κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο στην παρούσα κατάσταση,» δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.


Οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και της Δύσης έχουν ενταθεί ιδιαίτερα καθώς η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το αν θέλει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, ή να συνενωθεί με τη Ρωσία.


‘Κανείς δεν θα ακυρώσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης’

  Η Μόσχα τονίζει ότι θα σεβαστεί την επιλογή της  Κριμαίας αλλά θα κάνει τα σχόλια της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και, όπως δήλωσε ο  Λαβρόφ, περαιτέρω εκμετάλλευση επί του παρόντος των γεγονότων δεν έχει κανένα νόημα.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το δικαίωμα του λαού της Κριμαίας που είναι κατοχυρωμένο στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο Λαβρόφ.

  Οι ΗΠΑ, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το επερχόμενο δημοψήφισμα είναι παράνομο και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα.

 «Πιστεύουμε ότι το δημοψήφισμα είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα της Ουκρανίας, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, διεξάγεται κατά παράβαση του νόμου αυτού, και είναι παράνομο», δήλωσε ο Κέρυ. "Ούτε εμείς, ούτε η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος".



  Νωρίτερα, ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι το δικαίωμα να καθορίσουν το μέλλον τους, που χορηγήθηκε στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στους Κριμαίους ή στους κατοίκους άλλων περιοχών.

  Η Δύση, ωστόσο, αρνείται να δεχτεί τον παραλληλισμό μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Κριμαίας, λέγοντας ότι είναι μια διαφορετική ιστορία. Όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ το έθεσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα,  "η κατάσταση δεν είναι καθόλου παρόμοια με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία".

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε την Παρασκευή ότι η Κριμαία έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία.

"Αν οι δυτικοί εταίροι μας  υποστηρίζουν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ειδική περίπτωση, απαντάμε σ’ αυτό το επιχείρημα ότι η Κριμαία είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη. Η Κριμαία είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από την ιστορία,", δήλωσε ο υπουργός. "Για τη Ρωσία, η Κριμαία σημαίνει αδιαμφισβήτητα  περισσότερο από τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία και οι Νήσοι Φόκλαντ για τη Βρετανία".


Η Ρωσία δεν έχει κανένα σχέδιο «εισβολής» στην Ουκρανία

  Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον  Κέρι, η  Μόσχα δεν απείλησε με κανένα είδους κυρώσεις πάνω στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι εταίροι της Ρωσίας κατανοούν ότι οι κυρώσεις θα ήταν αντιπαραγωγικές.

«Οι εταίροι μας επίσης κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό μέσο. Εάν μια τέτοια απόφαση λαμβάνονταν στις δυτικές πρωτεύουσες, αυτό θα ήταν δική τους απόφαση,", δήλωσε ο Λαβρόφ. «Αλλά αυτό σίγουρα δεν θα ήταν προς όφελος των αμοιβαίων συμφερόντων, καθώς και για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας».

  Ο διπλωμάτης υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν έχει και "δεν μπορεί να έχει" οποιαδήποτε σχέδια για να εισβάλει στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

  Σημείωσε ότι χάρη στα πρόσθετα μέτρα και στις δημόσιες ομάδες αυτοάμυνας – που δημιουργήθηκαν για να αποφευχθεί  η επανάληψη παρόμοιων γεγονότων με αυτά στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο - δεν υπήρξαν παραβιάσεις του δικαίου στην Κριμαία.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να «απαντήσουν άμεσα» στο δημοψήφισμα της Κριμαίας

 Μιλώντας μετά τις συνομιλίες, ο Κέρυ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έκανε σαφές ότι θα υπάρξουν «συνέπειες εάν η Ρωσία δεν βρει έναν τρόπο να αλλάξει πορεία».

 «Δεν το λέμε ότι ως απειλή, λέμε, όμως, ότι αυτό προκύπτει ως άμεση συνέπεια των επιλογών τους,» πρόσθεσε ο Κέρυ. «Αν η Ρωσία παγιοποιήσει τα γεγονότα στο έδαφος της Κριμαίας που αυξάνουν τις εντάσεις ή που απειλούν το λαό της Ουκρανίας, τότε προφανώς επιζητά μια ακόμη μεγαλύτερη απάντηση και θα υπάρξει μεγαλύτερο κόστος.»

   Ο Kέρυ δήλωσε, επίσης, ότι η χώρα του εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία της για τη μεγάλη ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ουκρανίας»

  Άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ανακληθούν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η διπλωματία εργάζεται, και η πρόταση αυτή, μαζί με άλλες προτάσεις των ΗΠΑ, θα γίνει στον Πούτιν.

  Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «λυπηρή» αυτό που ονομάζει ως αποτυχία της Ρωσίας να προωθήσει την αποκλιμάκωση της ‘έντασης και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει ταχύτατα στο δημοψήφισμα της 16ης Μαΐου.

“Βρισκόμαστε, προφανώς, σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία δεν έχει επιλέξει την αποκλιμάκωση, όπου η Ρωσία δεν έχει επιλέξει μια διαδρομή της επίλυσης της κατάστασης, ειρηνικά, και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα εξελιχτούν οι προσεχείς ημέρες" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϋ, ανέφερε το Reuters. "Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή."

Η Μόσχα αντιτίθεται στη «διαστρέβλωση των εννοιών»

  Οι δυο πλευρές, επίσης, συζήτησαν την πρόταση της Δύσης για τη δημιουργία μιας διεθνή ομάδα επαφής για την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική πολιτική κρίση. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα διαφωνεί με την προτεινόμενη μορφή.

  Όπως προτείνουν οι Δυτικοί, ο σκοπός μιας τέτοιας ομάδας θα ήταν η προώθηση «ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου».

 «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για  σαφή αλλοίωση  των εννοιών, δεδομένου ότι η κρίση δεν οφείλεται σε  σφάλμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας,», δήλωσε ο Λαβρόφ».



Βλέπουμε, δηλαδή, ότι η διπλωματική ένταση παραμένει αμείωτη. Θα λέγαμε μάλλον ότι κορυφώνεται εν όψει και του δημοψηφίσματος της Κριμαίας.
Η καθεμιά πλευρά θέτει τα δικά της επιχειρήματα και «όπλα» στην σκακιέρα των διαπραγματεύσεων και των ανοικτών ή και κρυφών απειλών.

Το σίγουρο είναι ότι προσανατολίζονται σε μια διαφορετική πραγματικότητα στο ταραγμένο κα ευαίσθητο αυτό χώρο.


Μένει να δούμε και την πορεία των πραγμάτων τις επόμενες μέρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: