Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Προβληματισμοί πάνω στα νέα ευρήματα από τις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Σύνθετο και απρόβλεπτο παραμένει το πολιτικό περιβάλλον, δέκα εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και έντεκα πριν από τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με γκάλοπ της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», το οποίο διενεργήθηκε στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στην Αττική.

Το προβάδισμά του, όμως, εξισορροπείται από το αντίστοιχο της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία.

Από τα δημοσκοπικά στοιχεία προκύπτει πτώση των ποσοστών για ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητους Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά.

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη αναδεικνύεται τρίτη δύναμη στην Κεντρική Μακεδονία και πέμπτη στην Αττική.


Στο ερώτημα «με ποιο κριτήριο θα ψηφίσετε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές», το 59,4% των πολιτών απάντησε «με σκοπό την καλύτερη εκπροσώπησή μου στον δήμο και την περιφέρεια».

Δύο στους δέκα (21,7%) θα ψηφίσουν «με σκοπό να δείξουν την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης», ενώ το 6,2% για να εκφράσει την υποστήριξή του στην κυβερνητική πολιτική.

Με «άλλο κριτήριο» θα επιλέξει το 9,3% των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η έρευνα δείχνει προβάδισμα Σγουρού, Καμίνη, Τζιτζικώστα και Μπουτάρη.


Οι ευρωεκλογές

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών στην Αττική (Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, υπόλοιπο Αττικής) ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ κατά 2,5 μονάδες (20,1% έναντι 17,6%). Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,3%, Το Ποτάμι 5,9%, ΠΑΣΟΚ 4%, ΑΝΕΛ 3,5% και ΔΗΜΑΡ 2,2%.





Στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών στην Κεντρική Μακεδονία (Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Κιλκίς, Χαλκιδική, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία) η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,9 μονάδες (21,3% έναντι 17,4%).



Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι με ποσοστό 8,1% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 6,9%, ΚΚΕ 5,4%, ΠΑΣΟΚ 4,2%, ΑΝΕΛ 3,2% και ΔΗΜΑΡ 1,9%.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Για την Περιφέρεια Αττικής η έρευνα δείχνει προβάδισμα του Γ.Σγουρού στον α' γύρο με ποσοστό 23,9%. Ακολουθούν: Ρένα Δούρου 18,6%, Γ. Κουμουτσάκος 12,2%, Θ. Παφίλης 7,8%, Π. Χαϊκάλης 6,1%, Ηλ. Παναγιώταρος 5,1%, Ν. Νικολόπουλος 3,4% και Β.Οικονόμου 3,2%.

Τα στοιχεία για τον β' γύρο δείχνουν επικράτηση του Γ. Σγουρού.



Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του νυν περιφερειάρχη και «αντάρτη» της ΝΔ του Απόστολου Τζιτζικώστα έναντι του υποψηφίου του κόμματος Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο κ. Τζιτζικώστας καταλαμβάνει ποσοστό 23,8% και ακολουθούν: Γιάννης Ιωαννίδης 18,5%, Μάρκος Μπόλαρης 10,6%, Δέσποινα Χαραλαμπίδου 9,4%, Γιάννης Ζιώγας 4%, Ν. Χρυσομάλλης 2,1% και Μ. Τρεμόπουλος 2%.

Τα στοιχεία για τον β' γύρο δείχνουν επικράτηση του Απ. Τζιτζικώστα.



Στον Δήμο Αθηναίων, στην πρόθεση ψήφου στον α' γύρο, ο Γιώργος Καμίνης προηγείται με ποσοστό 25,8%. Ακολουθούν: Αρης Σπηλιωτόπουλος 14,5%, Γαβριήλ Σακελλαρίδης 14,3%, Ηλίας Κασιδιάρης 11,6%, Νικήτας Κακλαμάνης 9,7%, Νίκος Σοφιανός 6,5%, Βασίλης Καπερνάρος 3,7%, Γρηγόρης Βαλλιανάτος 1,9%.

Τα στοιχεία για τον β' γύρο δείχνουν επικράτηση του Γ. Καμίνη.



Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στην πρόθεση ψήφου στον α' γύρο, ο Γιάννης Μπουτάρης έρχεται πρώτος με ποσοστό 42,3% και ακολουθούν: Στ.Καλαφάτης 22,7%, Τρ. Μηταφίδης 9,2%, Αρτ.Ματθαιόπουλος 3,2%, Γ.Δελλής 3,1%, Χ.Παπαγεωργίου 2,2%, Ελ. Ιωαννίδου 1,9% και Μ.Ιωαννίδου 1,5%.

Τα στοιχεία για τον β' γύρο δείχνουν επικράτηση του Γ. Μπουτάρη.



Δεν γνωρίζουμε την ακρίβεια και αξιοπιστία των συγκεκριμένων μετρήσεων.
Έτσι κι αλλιώς πάντα κρατάμε τις επιφυλάξεις μας και τελικός κριτής είναι η ίδια η κάλπη.

Ωστόσο, από αυτές τις μετρήσεις – όπως και από προηγούμενες προκύπτουν ορισμένες διαπιστώσεις και ερωτήματα.

-          Με ποια κριτήρια, τελικά, ψηφίζουν οι πολίτες;
-          Τι θα γίνει και πώς θα εκφραστεί η αδιευκρίνιστη ψήφος η οποία κατέχει πολύ σημαντικό ποσοστό σ’ αυτές τις μετρήσεις;
-          Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Είναι με κριτήρια πχ στις αυτοδιοικητικές εκλογές τα πρόσωπα, τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης – σε επίπεδο δήμων και περιφερειών – ή μήπως είναι απλές ασκήσεις κομματικής καταγραφής;
-          Ποια είναι τα κριτήρια της επιτυχίας ή αποτυχίας τόσο των δυνάμεων του κυβερνητικού μπλοκ όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ειδικότερα του ΚΚΕ;
-          Δεν είναι ανησυχητικά τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει η «Χρυσή Αυγή» παρά την εκστρατείαφαινομενικά θα λέγαμε εμείς- εναντίον της;
-          Εν τέλει αν στην Αθήνα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο ο Καμίνης, στη Θεσσαλονίκη ο Μπουτάρης, στην περιφέρεια Αττικής ο Σγουρός και στην Κεντρική Μακεδονία ο Τζιτζικώστας ή ο Ιωαννίδης και στις ευρωεκλογές προκύψει σχετική ισορροπία ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ή έστω μικρό προβάδισμα του δεύτερου – ποιος θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών;

Δεν θέλουμε να πούμε περισσότερα αυτή τη στιγμή.
Είναι, ωστόσο, προφανές ότι έχουμε τους ενδοιασμούς μας για τη στρατηγική εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, τόσο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ευρύτερα της Αριστεράς και των δυνάμεων που υποστηρίζουν ότι θέλουν να ανατρέψουν το μνημόνιο.


Θα επανέλθουμε σ’ αυτά σύντομα … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: