Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πρώτο κόμμα η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ! – σχετική ισορροπία ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ καταγράφει δημοσκόπηση για την «Εφημερίδα των Συντακτών»


  Εξαιρετικά θολό τοπίο εν όψει Ευρωεκλογών δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ισόπαλοι σε πολύ χαμηλά ποσοστά και «Το Ποτάμι» στην τρίτη θέση. Σε επίπεδα-ρεκόρ η αδιευκρίνιστη ψήφος (41%), ενώ μοιρασμένες είναι οι γνώμες των πολιτών σχετικά με το πόσο ενδιαφέρουσες είναι οι Ευρωεκλογές.



  Στην πρόθεση ψήφου υπάρχει ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο χαμηλό του 15,5%, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν: Το Ποτάμι 7%, ΚΚΕ 5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, ΠΑΣΟΚ 3,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,5%, ΔΗΜΑΡ 1,5%, Λοιπά 4%. Στο ποσοστό της «αδιευκρίνιστης» αθροίζονται το 19,5% των αναποφάσιστων, το 12,5% που δεν προτίθεται να ψηφίσει, το 3,5% που επιλέγει «Λευκό/άκυρο» και το 5,5% που επιλέγει «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

  Στην παράσταση νίκης, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρό προβάδισμα με 52% έναντι 33% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 15% επιλέγει την απάντηση «Κανένας/ χωρίς γνώμη». Το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με μικρή διαφορά» και το 13% «με μεγάλη διαφορά», ενώ, αντιστοίχως, το 30% απαντά ότι νικητής θα είναι η Ν.Δ. «με μικρή διαφορά» και το 4% «με μεγάλη διαφορά». Το 15% λέει «κανένας» ή δεν εκφράζει γνώμη.

  Εξάλλου, σε ερώτημα (σ.σ. είχε δημοσιευτεί στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας) για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 40% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 30%, ενώ ένα 27% του δείγματος απαντάει «κανένας από τους δυο». Η γεωγραφική κάλυψη της τηλεφωνικής έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4 έως 10 Μαρτίου 2014.

Προφανώς πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τις ευρωεκλογές που, ίσως, αποδειχτούν – υπό προϋποθέσεις – σημείο κλειδί για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.


Παραμένει, ωστόσο, το γεγονός ότι μεγάλος μέρος της κοινωνίας και των πολιτών μένει ακάλυπτο από τα σημερινά κόμματα, τις εξαγγελίες και την πολιτική που εφαρμόζουν. 

Διαβάστε αναλυτικά τη σημερινή δημοσκόπηση της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: