Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

86% δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και 40% η ευρύτερη Αριστερά σε δημοσκόπηση του Σκάι – τι άλλο θέλουμε για να … τρελαθούμε



Οι δημοσκοπήσεις δίνουν και παίρνουν.

Εκείνο που γίνεται ξεκάθαρο είναι η ραγδαία καταβαράθρωση των κομμάτων που στήριξαν το Μνημόνιο.

Και η δημοσκοπική τρελή τροχιά των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς η οποία δημιουργεί νευρικότητα και ταραχή στους κύκλους του πολιτικού κατεστημένου.

Φυσικά τίθεται το ερώτημα αν αυτό εκφραστεί πραγματικά στην κάλπη και κυρίως πώς θα διαχειριστεί η ίδια η Αριστερά τη δύναμη που της προσφέρει ένα ευρύτατο τμήμα της κοινωνίας που ξεπερνά την παραδοσιακή εκλογική της βάση.

Πώς θα διαχειριστεί – με άλλα λόγια – την εμπιστοσύνη και τις αυξημένες προσδοκίες μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα προβάλλουν και νέα δεδομένα  όπως η εμφάνιση του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» χωρίς να έχει καταγραφεί το νέο κόμμα  Κατσέλη – Καστανίδη.

Ενώ στη γκρίζα ζώνη των δημοσκοπικών ποσοστών προβάλλει και η  ενδεχόμενη είσοδος της «Χρυσή Αυγής», του νεοναζιστικού κόμματος στη Βουλή.

Και να σκεφτούμε ότι η προεκλογική περίοδος δεν έχει αρχίσει ακόμη επίσημα.

Τα σκληρά διλήμματα και οι εκβιασμοί δεν έχουν ακόμη τεθεί ολοκληρωμένα.

Ως Νέος Μέτοικος έχουμε ισχυρή επιφύλαξη  για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, ειδικά αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, δεν παύουν να ‘φωτογραφίζουν’ τάσεις και δυναμικές που αναπτύσσονται  μέσα στην κοινωνία.

Ίδωμεν …


Η αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δεν άλλαξε και την ψυχολογία των ψηφοφόρων του καθώς τα ποσοστά παραμένουν απογοητευτικά. Πρώτη αλλά μακριά από την αυτοδυναμία βρίσκεται η ΝΔ και ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου αυξάνουν συνεχώς τα δημοσκοπικά τους ποσοστά. Στα αξιοσημείωτα της μέτρησης του ΣΚΑΙ και της εταιρείας Public issue είναι ότι το 25,5% δηλώνει πως θα απέχει από τις εκλογές ή θα ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας.

Συγκεκριμένα: ΝΔ 25%, Δημοκρατική Αριστερά 15,5%, ΣΥΡΙΖΑ 12% ΚΚΕ 11,5%, ΠΑΣΟΚ 11% Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,5%, ΛΑΟΣ 4%, Οικολόγοι 3,5% Χρυσή Αυγή 3%



Η εικόνα με την αναγωγή, αλλάζει μόνο όσον αφορά τον αριθμό των κομμάτων που μπαίνουν στην βουλή. Καθώς σύμφωνα με την μέτρηση και η Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει το «πολυπόθητο» 3%.





Το 61% πιστεύει πως ορθώς η χώρα οδηγείται άμεσα σε εκλογές.





Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εκφράζει την δυσαρέσκεια του για την κυβέρνηση σε ποσοστό 86%. Το 66% δεν εμπιστεύεται τον Λ. Παπαδήμο για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, ωστόσο το 48% πιστεύει ότι η χώρα είναι απίθανο να χρεοκοπήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια: