Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Η βαρυχειμωνιά με άγρια μέτρα λιτότητας θα ενταθεί ενώ η ελληνική οικονομία έχει οδηγηθεί σε τριτοκοσμικό επίπεδο – κινδυνεύοντας να μείνει πίσω και από το Μπαγκλαντές!




Την επαύριο της συμφωνίας για το PSI και μια μέρα μετά τη σύνοδο του Eurogroup όπου αποφασίστηκε να δοθούν οι πρώτες δόσεις από το νέο δάνειο στην Ελλάδα, άρχισαν ήδη οι πρώτοι κανονιοβολισμοί.

Μπορεί ο οίκος αξιολόγησης Fitsch  να αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε επίπεδο «-Β»,  αλλά η τρόικα το … βιολί της.

Μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ για το 2013-2014 και απολύσεις στο Δημόσιο ζητά, λοιπόν,  η τρόικα σε έκθεση για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

«Οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά το 2013-14. οι τρέχουσες προβλέψεις αποκαλύπτουν ένα σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013-14 της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου ουσιαστικές επιπλέον περικοπές δαπανών θα πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα ανανεώσει το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της (MTFS) τον Μάιο του 2012» γράφει η τρόικα στην έκθεση της. 

Με απλά λόγια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να επιβληθούν μέτρα λιτότητας και περικοπές υψηλότερα από το 5,5,% του ΑΕΠ!!!

Αν συνυπολογίσουμε τα όσα ήδη έχουν γίνει, πρόκειται για την πιο άγρια και εξοντωτική προσαρμογή στη νεότερη ιστορία. Οπωσδήποτε πρωτοφανής για χώρα του δυτικού κόσμου.


 Για τις απολύσεις και την εφεδρεία στο Δημόσιο τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δέσμευση της για να μειώσει την απασχόληση στο Δημόσιο έως τουλάχιστον 150.000 άτομα την περίοδο 2011-2015. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναμένεται να εφαρμοστεί αυστηρά ο ήδη υπάρχων αριθμητικός κανόνας (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις) μεταξύ των εισροών και εκροών προσωπικού, να μειωθεί η δομική εργασία και να μεταφερθούν στην εφεδρεία 15000 άτομα πριν την απόλυση τους».


Επιπλέον αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030. Η ανάλυση δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014. 


«Τα αποτελέσματα δείχνουν τώρα ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη διαδρομή» υπογραμμίζει η τρόικα που προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα είναι «επιρρεπές σε ατυχήματα».

 
Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι το χρέος θα μειωθεί αρχικά μετά το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.


«Εφόσον ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αποκατασταθεί η ανάπτυξη και υπάρχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα αρχίσουν οι σταθερές μειώσεις του λόγου του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις καλές πολιτικές έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ» σημειώνει η έκθεση. 

Εφόσον γίνουν όλα αυτά … που έτσι κι αλλιώς δεν γίνονται  … Όμως, και με αυτές τις προϋποθέσεις η ιστορία αυτή θα τραβήξει – όπως ήδη έχουμε παρουσιάσει – μέχρι το 2030 … και βλέπουμε!


Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, σημειώνει επίσης η έκθεση, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά. «Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της» αναφέρει η έκθεση. 

Η εικόνα αυτή υπάρχει στα περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.

Το Reuters αναφέρει: «Περισσότερη λιτότητα  είναι αναγκαία στην Ελλάδα: τονίζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ»

Σύμφωνα  με την Wall Street Journal  «οι δανειστές της Ελλάδας προειδοποιούν για μεγαλύτερες περικοπές». Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, οδήγησε στη μεταφορά υψηλού ποσοστού στους «επίσημους» δανειστές, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση και μπορεί να δυσκολέψει την επιστροφή της χώρας καθιστώντας αναγκαίο ένα νέο πακέτο «βοήθειας» στην Ελλάδα το 2015 – στην ουσία δηλαδή νέο δανεισμό.

"Η ανάκαμψη που έχει ανακοινωθεί ότι θα προκύψει για το επόμενο έτος θα καθυστερήσει περαιτέρω, στην καλύτερη περίπτωση, παρουσιάζοντας  στασιμότητα της δραστηριότητας το 2013," αναφέρει η έκθεση.

 Οι δανειστές αναμένουν τώρα την οικονομία στην Ελλάδα να συρρικνωθεί περίπου στο 4,75% το 2012, αφού  το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο 7,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Για το γαλλικό Monde «η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και νέα μέτρα λιτότητας».

Αφού «οι νέες προσπάθειες είναι αναγκαίες για την Ελλάδα προκειμένου  να λάβει τα κεφάλαια των 130 δισ. ευρώ που παρέχονται στο πλαίσιο του δεύτερου διεθνούς πακέτου  «διάσωσης», τα οποία θα  επιτρέψει τη χρηματοδότηση της Αθήνας μέχρι το 2014.
Αλλά για να επιτύχει την καταβολή των δόσεων, η χώρα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού  - δηλαδή πέρα από την εξυπηρέτηση του χρέους - 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% το 2014».

Η επικίνδυνη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, oι επιπτώσεις σε ευρωζώνη, Ελλάδα και επενδυτές, αλλά και τα ανησυχητικά ελλείμματα στην Ισπανία σχολιάζονται από τις γερμανικές εφημερίδες.

«Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η ελληνική οικονομία", γράφουν οι Financial Times Deutschland. Σύμφωνα με υπολογισμούς του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo την τρέχουσα χρονιά ακόμα και χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ ξεπερνούν την Ελλάδα σε οικονομική απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί φέτος στο 2%.

’Σε περίπτωση που σημειωθεί δραματική συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 8% τότε ενδέχεται να ξεπεράσουν την Ελλάδα ακόμα και το Μπαγκλαντές και η Χιλή’, υποστηρίζει ο Στέφεν Έλστνερ, ερευνητής του ινστιτούτου Ifo, ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα οικονομικής έρευνας της Γερμανίας.


Με βάση την αγοραστική δύναμη το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν πέφτει για πρώτη φορά κάτω από εκείνο ορισμένων υπό ανάπτυξη χωρών ή αναδυόμενων οικονομιών. Ας σημειωθεί ότι το 2009 η Ελλάδα καταλάμβανε την 35η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2010 την προσπέρασαν Ελβετία, Αυστρία και Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 η Ελλάδα έπεσε στην 40η θέση, πίσω από την Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη.


Χωρίς ιστορικό προηγούμενο κρίνεται η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης χρέους. Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η ύφεση θα φθάσει φέτος ακόμα και το 8%, μετά από συρρίκνωση γύρω στο 6,5% το 2011.

 ’Πρόκειται για την μεταπολεμικά μεγαλύτερη ύφεση σε χώρα της Δύσης’, εκτιμά ο οικονομικός ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Berkeley Μπάρι Άιχενγκριν στους Financial Times Deutschland.

Στις οικονομικές σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung θέτει και απαντά 11 ερωτήσεις για τις επιπτώσεις του PSI στην ευρωζώνη, την Ελλάδα και τους επενδυτές. Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν: «Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια μεγάλες δυσκολίες και ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον οικονομική βοήθεια…».

Στο ερώτημα αν η ευρωπαϊκή περιφέρεια απειλείται με ντόμινο, η FAZ παρατηρεί: «Διεθνείς οικονομικοί κύκλοι επικεντρώνουν εδώ και μήνες την προσοχή τους στην Πορτογαλία, στην οποία τα επιτόκια των ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ανοιχτό παραμένει αν η Λισαβόνα είναι υποψήφια για αναδιάρθρωση του χρέους. Τη Δευτέρα το επιτόκιο για δεκαετή ομόλογα του πορτογαλικού δημοσίου έφθασε το 13,4%».

Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο … οι διεστραμμένοι πολιτικοί και οικονομικοί εγκέφαλοι που μας κυβερνούν, έχουν ικανότητες και τελικά πετυχαίνουν τους στόχους τους …

Τελικά, θα καταντήσουν την Ελλάδα χειρότερη και από το Πακιστάν και από το Μπαγκλαντές …



Δεν υπάρχουν σχόλια: