Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Περικοπών … το ανάγνωσμα: 14 δισ. ευρώ επιπρόσθετα μέτρα ζητά το ΔΝΤ



 Και το μαρτύριο δεν έχει τέλος.

Τα αυθαίρετα νούμερα που έχουν βάλει ως στόχους  στους διεστραμμένους σχεδιασμούς τους δεν βγαίνουν.

Οπότε επανέρχονται δριμύτεροι και απαιτούν ένα ατελείωτο χορό περικοπών και νέων μέτρων.

 Στην έκθεση του ΔΝΤ για το δεύτερο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες αναφέρεται ότι η «προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και διόρθωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών που υπήρχαν έως το 2009, οδήγησαν σε μια παρατεταμένη και επιδεινούμενη ύφεση με το ΑΕΠ να μειώνεται το 2011 κατά 6,9%». Σε αυτή επισημαίνεται ότι η ύπαρξη πειστικών διαρθρωτικών μέτρων στον τομέα των δαπανών ύψους 5,5% του ΑΕΠ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα γίνει τους επόμενους μήνες.

 Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση οδήγησε στην εκροή του ενός τρίτου των καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ καθίσταται σαφές ότι η πορεία του προγράμματος δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει μηδαμινά περιθώρια για αποκλίσεις ή ακόμη και για να απορροφήσει τις επιπτώσεις από πιθανούς εξωτερικούς κραδασμούς.

Κατά το ΔΝΤ εάν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, θα προκληθεί βαθύτερη ύφεση και το χρέος θα εκτιναχθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, και το οποίο  προσθέτει ότι σε όλο αυτό τον προβληματισμό δεν βοηθά η αβεβαιότητα που προκαλούν ο πολιτικές εξελίξεις και οι επικείμενες εκλογές. Γι αυτό, αναφέρεται, οι δανειστές επέμειναν σε διαβεβαιώσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος. Εάν πάραυτα υπάρξουν αποκλίσεις, σημειώνεται ότι αναπόφευκτα η χώρα θα χρειασθεί και νέα χρηματοδότηση, χωρίς την οποία θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.



Φυσικά το ΔΝΤ δεν είναι ερωτευμένο με τις δημοκρατικές διαδικασίες, την έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Επανειλημμένα έχει στηρίξει δικτάτορες, κάθε λογής πραξικοπήματα και αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Όσο για την ενδεχόμενη χρεοκοπία, δεν πρέπει να είσαι μάντης ή να έχεις ένα μάτσο διδακτορικά στην οικονομική ανάλυση για να το προβλέψεις.

Ήδη η χώρα βρίσκεται σε οιωνεί χρεοκοπία και η οικονομία της ζει με  … τεχνητή αναπνοή.

Το θέμα είναι πότε οι τοκογλύφοι δανειστές θα αποφασίσουν να την αποσυνδέσουν από τον «μηχανισμό υποστήριξης».

Ή αν τους το επιτρέψουμε εμείς.

 Τονίζεται η διοχέτευση 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν αυτές να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης και της αναδιάρθρωσης του χρέους. Σημειώνεται δε ότι στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, θα διατηρηθεί η ιδιωτική ιδιοκτησία τους, αλλά καθίσταται σαφές ότι το πλαίσιο της λειτουργίας των τραπεζών θα εξορθολογισθεί και θα ενδυναμωθεί έτσι ώστε να διασφαλισθεί η σωστή χρήση των κονδυλίων που δίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η εμπειρία από το πρώτο πρόγραμμα έδειξε πως θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν και να αρχίσουν να αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθεί η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.

Φυσικά για τις τράπεζες δίνεται περισσότερος χρόνος και άφθονο χρήμα.

Για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αντίθετα, προβλέπεται … σοκ και δέος.

Έτσι, πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ) καλείται να λάβει η Ελλάδα προκειμένου να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που καταλήγει η έκθεση των αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έγκριση του νέου δανείου για τη χώρα μας, ύψους 28 δισ. ευρώ.

Μέσα από την έκθεσή του το Ταμείο προαναγγέλλει ουσιαστικά χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, νέο μαχαίρι στις συντάξεις αλλά και επιπλέον περικοπές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας (κατά 15% με 20%). Περικοπές αναμένονται και στα κοινωνικά επιδόματα. Μάλιστα οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ χαρακτηρίζουν σύνθετες, άνισα κατανεμημένες και χωρίς στόχευση τις κοινωνικές παροχές στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση και αναθεώρησή τους.

Επισημαίνουν ότι το 60% των οικογενειακών επιδομάτων καταλήγει στο 40% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Τα μέτρα αυτά βέβαια θα έχουν ως αποτέλεσμα να βαθύνει ακόμη περισσότερο η ύφεση. Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,5% έως 5% φέτος και εκτιμά ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» στην περίοδο 2014 – 2017.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά ρίσκα που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το πρόγραμμα προσαρμογής και να οδηγήσουν την χώρα ακόμη και εκτός της ζώνης του ευρώ.

Ο μόνος κίνδυνος, ωστόσο, για τη χώρα και για τον εργαζόμενο λαό είναι ένας: Να συνεχιστεί η ίδια, ανάλγητη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: