Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Με το μαρτύριο της σταγόνας θα δώσει το νέο δάνειο στην Ελλάδα το ΔΝΤ



Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει επίσημα την προοπτική νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας. Τελικά – παρά τις ενστάσεις ορισμένων κρατών – έγινε αποδεκτή η εισήγηση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ για την παροχή 28 δις ευρώ, ποσό που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 18 επιπλέον δις, καθώς 10 δις από το πρώτο δάνειο που ακυρώθηκε είχαν εγκριθεί αλλά δεν εκταμιεύθηκαν ποτέ.

Η υιοθέτηση του νέου προγράμματος, που θα είναι τετραετές και όχι τριετές, όπως ήταν η μέχρι τώρα καταστατική πρακτική, καθίσταται δυνατή μετά τη χθεσινή σχετική απόφαση του ΔΣ να κάνει δεκτή τη μετατροπή της διαδικασίας του μακροπρόθεσμου δανείου (extended fund facility), που θα δοθεί στην Ελλάδα, από τριετή σε τετραετή.



Η χρονική επέκταση του προγράμματος προκάλεσε αντιδράσεις. Αρκετοί εκπρόσωποι ήγειραν ενστάσεις με το επιχείρημα ότι οι εξαιρέσεις για την Ελλάδα εγκυμονούν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν «αρνητικό προηγούμενο» με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, σε περιπτώσεις που το ΔΣ ενδεχομένως δεν εγκρίνει τη χρηματοδότηση κάποιας άλλης χώρας που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Τα μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ επέκριναν την πίεση χρόνου για την έγκριση των καταστατικών αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ταμείο, όλα τα μέλη του ΔΣ επέκριναν την πολύ περιορισμένη χρονική περίοδο εντός της οποίας κλήθηκαν να εξετάσουν και να εγκρίνουν την αλλαγή που απαιτείται στο πλαίσιο του καταστατικού ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση. Οι εκπρόσωποι εκείνων των χωρών, που τάχθηκαν υπέρ του δανεισμού της Ελλάδας, υποστήριξαν ότι πρόκειται για «καλή αλλαγή» που μόνο οφέλη θα αποφέρει, καθώς θα λειτουργήσει υποβοηθητικά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες στο μέλλον.

Ο αντίλογος των εκπροσώπων χωρών που δεν συμφωνούν επικεντρώθηκε στην επισήμανση ότι πρόκειται για μια πρακτική που υιοθετείται αποκλειστικά και μόνο για να βοηθηθεί μια συγκεκριμένη χώρα, η οποία μάλιστα είναι μέλος της ευρωζώνης και υπογράμμισαν ότι οι κινήσεις αυτές πλήττουν την «αξιοπιστία» του Ταμείου.

(Θεωρούν δηλαδή οι κύριοι αυτοί ότι το ΔΝΤ είναι «αξιόπιστο»).

Χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιρλανδία υποστήριξαν ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το ΔΝΤ παραβιάζει τους κανόνες του για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός μεμονωμένου μέλους και συγκεκριμένα της Ελλάδας.

Παρά τη νέα αντιπαράθεση, τελικά όλες οι χώρες υπερψήφισαν την αλλαγή, που άλλωστε αφορούσε ένα ζήτημα ήσσονος σημασίας σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη τον Μάιο του 2010 να δοθεί στην Ελλάδα πολλαπλάσια χρηματοδότηση από αυτή που της αναλογούσε.

Εάν, όπως αναμένεται, εγκριθεί σήμερα το νέο πρόγραμμα, ως τη Δευτέρα θα έχει εκταμιευθεί η πρώτη από τις συνολικά 16 ισόποσες δόσεις του ΔΝΤ, ύψους 1,65 δις η καθεμία.



Στην ουσία όμως πρόκειται για μια «μαρτυρική» διαδικασία αφού το πακέτο αυτό θα δίνεται στην κυριολεξία με το «σταγονόμετρο» καθώς το ποσό θα μοιραστεί σε 16 ισόποσες δόσεις των 1,65 δισ. ευρώ η κάθε μία.

Η πρώτη δόση θα εισρεύσει άμεσα, λοιπόν,  στα ελληνικά δημόσια ταμεία αλλά οι επόμενες θα εγκριθούν μετά από «αυστηρή αξιολόγηση» που θα γίνει πριν από τον τακτικό έλεγχο της τρόικας.

Γεγονός που ένα μόνο σημαίνει: νέες πιέσεις και εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό και ακόμη μεγαλύτερη ένταση των περικοπών με βιασμό των εισοδημάτων, των δικαιωμάτων και του επιπέδου της ζωής του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: