Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Αποχαιρετισμός στο ευρώ – καλωσόρισμα στη δραχμή; Ή κατά τους New York Times: ψίθυροι για επιστροφή στη δραχμή εν μέσω ελληνικής κρίσης;



Ο κ. Σαρκοζί με αυστηρό τρόπο  - σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του γαλλικού Monde – προσδιόρισε ότι οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν αν επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ ή όχι.

Η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει άτυπα αλλά όλο και πιο ηχηρά τόσο σε επίπεδο παραγόντων της ΕΕ, όσο και σε επίπεδο οικονομικών αναλυτών.




Φαίνεται ότι με έντονη προσοχή παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Έτσι, λοιπόν, σε σημερινό δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται: η πολιτική αναταραχή στην Αθήνα θέτει ξαφνικά αυτό που μέχρι τώρα δεν έχει ειπωθεί – τη χρεωκοπία – ως μια διακριτή πιθανότητα.

Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή να αναλογιστεί κανείς αυτό που φάνταζε πριν λίγο  αδιανόητο: ότι η Ελλάδα μπορεί να καταλήξει μετά από 10 χρόνια χρήσης του ευρώ  στην επιστροφή στο προηγούμενο νόμισμα, τη δραχμή.




Το άρθρο της εφημερίδας τονίζει ότι μια τέτοια κίνηση παραμένει ακόμα επίσημα «ανάθεμα» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει -  στην Αθήνα. Όμως ένα αυξανόμενο τμήμα οικονομολόγων υποστηρίζει ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια καλύτερη πορεία, ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις. Και τώρα, μπροστά σ’ ένα δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκό σχέδιο «διάσωσης» στο οποίο θα εκφραστούν οι Έλληνες πολίτες, μια ηχηρή μειονότητα που έχει από καιρό ζητήσει την επιστροφή στη δραχμή θα μπορούσε να βρεθεί με ένα αυξανόμενο ακροατήριο.

 Μια επιστροφή στη δραχμή  - κατά την εφημερίδα - είναι απίθανο να προσφέρει μια γρήγορη θεραπεία για τα δεινά της Ελλάδας. Η χρεωκοπία σ’ ένα επίπεδο δημόσιου χρέους  500 δισεκατομμυρίων δολαρίων  θα μπορούσε να  μετατραπεί σε βεβαιότητα, οι καταθέτες θα τραβήξουν τα χρήματά τους από τις εγχώριες τράπεζες και, με μια απότομη υποτίμηση του νέου νομίσματος – της δραχμής -  που θα έφθανε και στα 50%, ο πληθωρισμός θα φούντωνε. Η επιστροφή στις διεθνείς πιστωτικές αγορές θα  μπορούσε να καθυστερήσει για χρόνια.

(Βεβαίως, και με το «κούρεμα» και με το σχέδιο «σωτηρίας» μιλάγαμε για μια δεκαετία και περισσότερο … ).



Αλλά οι υπερασπιστές της δραχμής υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικοί αυτοί οι  φόβοι. Ναι, υποστηρίζουν,  θα υπάρξει αναστάτωση και πανικός αρχικά. Αλλά, λένε, τονίζοντας την περίπτωση της Αργεντινής - που έσπασε την ισοτιμία της με το δολάριο το 2002 και  μεγάλη άνθηση των εξαγωγών εκτοξεύτηκε από ένα φθηνότερο νόμισμα - η ικανότητα της Ελλάδας να ελέγχει τη δραχμή θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει προς όφελός της.

"Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι λειτουργούμε κάτω από ένα ξένο νόμισμα," υποστηρίζει ο Βασίλης Σεραφημάκης, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος στην Avin oil, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σχετικά με το ευρώ. «Αν είχαμε δικό μας νόμισμα, θα μπορούσαμε τουλάχιστον να τυπώσουμε χρήματα," υποστήριξε  ο κ. Σερηφημάκης, αναφερόμενος στη δυνατότητα να υποτιμήσει το κράτος τη δραχμή. «Και ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα συμβεί αν το κάνουμε αυτό; Δεν θα πάρω ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από έναν από τους τραπεζίτες μου.»

 Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, το 66% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν κάτι κακό. Αλλά οι υποστηρικτές της εξόδου από το ευρώ τονίζουν  ότι πέρα  από την επιφανειακή προσέγγιση, περισσότεροι Έλληνες αρχίζουν να αμφισβητούν το ευρώ.

«Η άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγεί από το ευρώ είναι πιο διαδεδομένη από ό, τι θα πίστευε κανείς», είπε ο Κώστας Lapavitsas, ένας Έλληνας οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ο οποίος ασκεί μεγάλη πίεση για την επιστροφή στη δραχμή. «Είναι ακριβές ότι η αντίθετη άποψη είναι  κυρίαρχη."

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times: μέχρι τώρα, πολλοί Έλληνες ήταν προσκολλημένοι στην ιδέα μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας  που θα σφυρηλατούνταν  στην αγκαλιά του ευρώ και στον πλούτο που θα προέκυπτε από  αυτό.  Η συζήτηση  για την επιστροφή στη δραχμή είχε κυρίως παρουσιαστεί ως αποκαλυπτικό όραμα και όχι ως μια βιώσιμη επιλογή πολιτικής.

Αλλά για έναν αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων, η κατάρρευση της οικονομίας της χώρας τους αποτελεί ήδη  μια αποκάλυψη.




Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου «έριξε το γάντι» στον ελληνικό λαό τη Δευτέρα, όταν εξέπληξε τον κόσμο, ανακοινώνοντας ένα δημοψήφισμα για το τελευταίο σχέδιο διάσωσης. Αλλά ήταν ο υπουργός Οικονομικών του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την ίδια μέρα έθεσε ένα λεπτότερο σημείο σχετικά με το θέμα.
«Είμαστε με την Ευρώπη, με τη ζώνη του ευρώ και το ευρώ;" ρώτησε. Ή, συνέχισε, η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή;»

Σύμφωνα με το τελευταίο «σχέδιο διάσωσης» από την Ευρώπη, το ελληνικό χρέος που διακρατείται από ιδιωτικούς φορείς θα «κουρευτεί» κατά 50%. Σε αντάλλαγμα, όσο η Ελλάδα έμενε προσκολλημένη στη τροχιά εκτέλεσης επώδυνων μέτρων λιτότητας μέχρι το 2015, η Αθήνα θα συνέχιζε να λαμβάνει περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου χρέους της.

Έξω από τη χώρα, ωστόσο, εν τω μεταξύ, πολλοί έχουν υποστηρίξει για περισσότερο από ένα χρόνο ότι είναι αδύνατο για την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά ενώ είναι προσκολλημένη στο ευρώ. Περιλαμβάνονται εξέχοντες οικονομολόγοι όπως ο Nouriel Roubini, ο Kenneth S. Rogoff και ο Martin Feldstein, καθώς και ο επενδυτής George Soros.

Τώρα, μια μικρή αλλά αυξανόμενη ομάδα Ελλήνων οικονομολόγων έχει αρχίσει να θέτει τον ίδιο προβληματισμό: δηλαδή, αν τα πλεονεκτήματα που θα έχει ένα φτηνό νόμισμα κάτω από ελληνικό έλεγχο θα υπερκαλύπτουν το κόστος της αθέτησης του χρέους  και την εγκατάλειψη το ευρώ.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση, ο  Στέργιος Skaperdas, ένας Έλληνας οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, υποστήριξε ότι μια φτηνότερη δραχμή θα ενίσχυε τις εξαγωγές και, κυρίως, θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ελέγχει τη δική της νομισματική πολιτική και έτσι να πετύχει την άμβλυνση των επιπτώσεων της δημοσιονομικής περιχαράκωσης.

Ο κ. Skaperdas παραδέχθηκε ότι όλο αυτό παραμένει κάτι εξαιρετικά  δύσκολο, αφού πολλοί Έλληνες θεωρούν ανησυχητικό να δεχτούν ότι το «όνειρό» τους για το  ευρώ μπορεί να τερματιστεί.

"Για τους περισσότερους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομολόγων, που υιοθετούν το ευρώ ήταν σαν να είχαν παντρευτεί μια σύζυγο «όνειρο» -. Όμορφη, έξυπνη, τρυφερή, ακόμα και πλούσια», είπε. «Και τώρα, μάλλον ξαφνικά, ο γάμος μετατράπηκε σε εφιάλτη"

Ένα διαζύγιο με το ευρώ θα έχει σημαντικό κόστος, που προφανώς πιο άμεσα θα υποστούν και οι ελληνικές τράπεζες. Αυτός είναι ο λόγος, που οι  mainstream οικονομολόγοι στην Ελλάδα,  επιμένουν ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγηθεί η χώρα σε τέτοια αποτελέσματα.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος  η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ. - Αυτό θα μας πήγαινε πίσω πολλά χρόνια», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αλλά σε μια πρόσφατη μελέτη, ο Θεόδωρος Μαριόλης, οικονομολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, υποστήριξε ότι το νο 1 πρόβλημα για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος – ενώπιον της βιωσιμότητας του χρέους, της ανεργίας και των προβλημάτων της κακοδιαχείρισης του δημόσιου τομέα - είναι η διεθνής ανταγωνιστικότητά της χώρας, που όπως είπε έχει μειωθεί 30% από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε χώρα στο ευρώ.

Ο κ. Μαριόλης υπολογίζει ότι μια  υποτίμηση  κατά 50% της νέας δραχμής θα σβήσει σύντομα αυτό το χάσμα ανταγωνιστικότητας.

Οι απόψεις του κ. Μαριόλη και του κ. Skaperdas έχουν παραμείνει στο στενό πλαίσιο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Άλλοι οικονομολόγοι, όπως ο Θεόδωρος Κατσανέβας, έχουν υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση, προωθώντας τη λύση της δραχμής σε εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση.

«Ένα δωμάτιο ελληνικού ξενοδοχείου είναι δύο φορές πιο ακριβό, από ένα αντίστοιχο στην Τουρκία», είπε, ενώ θεώρησε γελοία  την άποψη  ότι η απότομη μείωση μισθών, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα που απαιτούνται από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα. «Είμαστε σχεδόν νεκροί τώρα.  Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ανάσταση" είπε χαρακτηριστικά.



Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει για τα καλά.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το ενδιαφέρον και των αμερικανικών κύκλων για το θέμα αυτό.

Εντύπωση μας κάνει η εμπλοκή στελεχών της Avin – γνωστής ιδιοκτησίας – στη συζήτηση με θέσεις για επιστροφή στη δραχμή.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας εμπλέκει και το Γιώργο Κουρή με το συγκρότημά του στην προσπάθεια επιστροφής στη δραχμή, προκειμένου να γλιτώσει και από τα υπέρογκα χρέη του σε ευρώ. Κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Σοβαρά ερωτηματικά μας δημιουργεί και η εμπλοκή του γερακιού των χρηματαγορών και μετρ των οικονομικών συνομωσιών, Τζορτζ Σόρος, με τη συχνή του παρουσία στην Ελλάδα.

Είναι σίγουρο ότι όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κουβάρι εξελίξεων.

Πολλά πρέπει να απαντηθούν και να έρθουν στο φως. Και για τις ευθύνες αυτής της κυβέρνησης και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα.

Να αγνοήσει τους ωμούς εκβιασμούς που καθημερινά με εντεινόμενο βαθμό μπαίνουν μπροστά του.

Και να στείλει τη δική του ηχηρή και αποφασιστική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: