Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ιδού, λοιπόν, ο «δοτός» πρωθυπουργός ή αλλιώς ο εκλεκτός των αγορών, της ευρωπαϊκής και της τοπικής ολιγαρχίας: το προφίλ του Λουκά Παπαδήμου



Οι  «διασκεπτόμενοι» στο προεδρικό μέγαρο κατέληξαν στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου, ως πρωθυπουργού της κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης» - εμείς θα λέγαμε συναλλαγής.

Μόνο που το πρόσωπο εδώ και πολλές μέρες έχει υποδειχτεί από διεθνή κέντρα αποφάσεων, ορισμένα βασικά διεθνή μέσα ενημέρωσης, την ουσιαστική ηγεσία της ΕΕ – την κ. Μέρκελ και τους συνεργάτες της – όπως και από εκπροσώπους της τοπικής ολιγαρχίας, όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Ο 64χρονος Λουκάς Παπαδήμος είναι πολύ γνωστός σε πρωτεύουσες της Ευρώπης, ιδιαίτερα από τη θητεία ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, επέβλεψε την μετάβαση της χώρας από τη δραχμή στο ευρώ, το 2002.
Πιο πρόσφατα, ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την «τρόικα» των διεθνών δανειστών (το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)  για τη «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδήμος μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδασε φυσική και μηχανική στο Massachusetts Institute of Technology.
Για το διδακτορικό του, όμως, μεταπήδησε στον τομέα της οικονομίας, από όπου αποφοίτησε με διατριβή  για την απασχόληση και την αντιπληθωριστική πολιτική το 1977.
Μετά από ένα πέρασμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο κ. Παπαδήμος επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και έγινε μέλος της κεντρικής τράπεζας ως επικεφαλής οικονομολόγος της το 1985.

Το 1994 έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, θέση από την οποία υποστήριξε τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ,  λέγοντας: «Τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά οφέλη για την Ευρώπη και την Ελλάδα από την εισαγωγή του ευρώ είναι τεράστια». Στάθηκε βασικός συνεργάτης και σύμβουλος των κυβερνήσεων Σημίτη.
Για την Ελλάδα, βεβαίως, τα τεράστια οφέλη τα έχουμε δει εδώ και μια δεκαετία!

Οι επικριτές λένε ότι ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να είναι σε θέση να γνωρίζει τα πιθανά σφάλματα των αριθμητικών δεδομένων του προϋπολογισμού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πορείας προς την ένταξη στο ευρώ, κατηγορία που ο ίδιος αρνήθηκε.
Έφυγε από την Τράπεζα της Ελλάδα το 2002 και έγινε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δίπλα στον Jean-Claude Trichet, μια θέση από την οποία  έφυγε πέρυσι για να χρησιμεύσει ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Έχει πει ότι η νομισματική πολιτική - η προσφορά χρήματος και ο καθορισμός των επιτοκίων που γίνεται από τις κεντρικές τράπεζες - δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της  χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Κατά την παραμονή του στην ΕΚΤ, ο κ. Παπαδήμος θεωρήθηκε ως ένθερμος υποστηρικτής της φορολογικής και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μοιράστηκε την άποψη του κ. Τρισέ ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης δεν θα πρέπει να παίξει μεγάλο ρόλο στη διάσωση των υπερχρεωμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Ως προσωρινός πρωθυπουργό, οι  διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι θα πρέπει να «πείσει» την ελληνική κοινή γνώμη ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή της διαδρομής του Λουκά Παπαδήμου – όχι δική μας – αλλά που στηρίζεται σε ξένες πηγές, ειδικά στο BBC.

Ο εκλεκτός των αγορών, των τραπεζών και των ισχυρών της Ευρώπης.

Ένας άνθρωπος που έχει και σημαντικές προσωπικές ευθύνες για το πώς, σε ποιες συνθήκες και με ποιους όρους εντάχθηκε η χώρα μας στο ευρώ.

Που ήταν βασικός «παίχτης» στα οικονομικά παιχνίδια» επί κυβερνήσεων Σημίτη και κατά την περίοδο του μεγάλου σκανδάλου του χρηματιστηρίου.

Που και ως στέλεχος της ΕΚΤ και συνεργάτης του Τρισέ υποστήριξε θερμά την πιο αυστηρή δημοσιονομική και φορολογική πειθαρχία.

Που υπήρξε και σύμβουλος του «θαυματουργού» Γιώργου Παπανδρέου!

Που έχει τη στήριξη και της τοπικής ολιγαρχίας.

Αυτός, λοιπόν, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα κόμματα που βαρύνονται για την καταβαράθρωση της χώρας, την πορεία στη χρεοκοπία, την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση καθώς και το διεθνή διασυρμό της, θα είναι αυτοί που θα επιχειρήσουν να «σώσουν» την Ελλάδα …

Εντείνοντας τα μέτρα λιτότητας και κοινωνικής αγριότητας και δημιουργώντας νέα αδιέξοδα.

Μόνη λύση η διαρκής και επίμονη πάλη των Ελλήνων, όλου του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων, για την άμεση προσφυγή στις εκλογές και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Μια νέα περίοδος αγώνων ξεκινά μόλις σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: