Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

“Καταζητείται” – Τελικά ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός;



Τετάρτη - 8/11/2011 - 11.06΄μμ - Ακόμα ψάχνονται ... Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον καίγεται η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου. Ο νέος πρωθυπουργός - που μπορεί να είναι κυριολεκτικά πρωθυπουργός της "νύχτας", αφού νύχτα θα έρθει και μάλλον νύχτα θα φύγει - ενδέχεται να ανακοινωθεί αργά το βράδυ. 

  Τα ονόματα που τώρα προωθούνται είναι αυτά του Απόστολου Κακλαμάνη και του Φίλιππου Πετσάλνικου ...


 Το ρεζιλίκι και το θέατρο σκιών συνεχίζεται ...




Τετάρτη - 8/11/2011 - 2.15΄μμ - Κι όμως ακόμη συνεχίζονται οι "διαβουλεύσεις" και η ονοματολογία μιας και ακούγονται συνεχώς και άλλα ονόματα, όπως αυτό του Απόστολου Κακλαμάνη.


Ενώ η ΕΕ περιμένει - σύμφωνα και με τον πολύ εύστοχο τίτλο της "Ελευθεροτυπίας" - τη νέα κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των πολιτικών αρχηγών να υπογράψουν "δηλώσεις νομιμοφροσύνης" στις καταστροφικές για τη χώρα συμφωνίες. 

Τετάρτη - 8/11/2011 - 2μμ - Και κυβέρνηση δεν έχει βγει ακόμη ούτε έχει οριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

   Με τις  βυζαντινές μηχανορραφίες σε πλήρη εξέλιξη.

  Με την υπαναχώρηση στο θέμα του Λουκά Παπαδήμου, που εμφανίζεται πάλι ως φαβορί, αφού συναντήθηκε στο "Μεγάλη Βρετάνια" με το Γιώργο Παπανδρέου. Ο  ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν του είχε γίνει καμία επίσημη πρόταση, οπότε ο θόρυβος που υπήρξε αποδίδεται σε "διαρροές' από κύκλους της ΝΔ.

Πάντως, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προσήλθε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και την επιλογή για το νέο πρωθυπουργό να κλειδώνει στο όνομα του Παπαδήμου. 

 Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Ενώ στο τραπέζι είχε πέσει και το όνομα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και πολύ γνωστού από την εμπλοκή του ... στο σκάνδαλο Κοσκωτά!



Τρίτη - 7.30μμ

 Δυστοκία και ασυμφωνία στα πρώτα βήματα της υπό σχηματισμό κυβέρνησης ανδρεικέλων, της κατά τα άλλα «εθνικής συνεννόησης».

Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος παρουσιαζόταν ως πρώτο φαβορί, με βάση και ρεπορτάζ του ελληνικού και ξένου τύπου αλλά και πολιτικές πηγές, έθεσε όρους, όπως παράταση της θητείας της κυβέρνησης για έξι μήνες και στελέχωση της με πολιτικά πρόσωπα και από το χώρο της ΝΔ. Κάτι που δεν αποδέχεται το κόμμα αυτό – τουλάχιστον μέχρι στιγμής.



Οπότε η επιλογή αυτή φαίνεται ότι απομακρύνεται.

Άλλα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης, παλιός και έμπειρος πολιτικός, αλλά πολύ «παλαιάς κοπής».

Ο Στέφανος Δήμας, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, και πρώην επίτροπος της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος – γνωστός και μη εξαιρετέος.

Τις τελευταίες ώρες έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα, όπως αυτό του Νικηφόρου Διαμαντούρου,  ακαδημαϊκού που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (European Ombudsman). Από το 1998 έως το 2003 ήταν ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας.
Από το 1993 είναι Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος – αυτή τη στιγμή – παρουσιάζεται ως φαβορί, μετά το ναυάγιο της επιλογής του Λουκά Παπαδήμου.



Μέχρι και του … Στέφανου Μαρκεζίνη  … ή και του «αψεγάδιαστου» Γιώργου Προβόπουλου, διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας.

Η δυστοκία αυτή αντανακλά τις  αντιθέσεις που εκφράζονται και μεταξύ των νεόκοπων εταίρων.



Κυρίως, όμως, αντανακλούν την πίεση που ήδη ασκείται από την εκρηκτική οξύτητα των προβλημάτων και της λαϊκής δυσαρέσκειας που δεν φαίνεται να καταλαγιάζει παρά τα «μαγειρέματα» της πολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας και τις επιταγές της τρόικα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: