Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Addio Cavaliere:ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι οδηγείται στην παραίτηση και η Ιταλική κρίση βαθαίνει


Τετάρτη - 9/11/2011 - 2.00'μμ

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ έφτασε το κόστος δανεισμού για την Ιταλία μια μέρα μετά την ανακοίνωση από το Σίλβιο Μπερλουσκόνι για παραίτηση αφού περάσει τις μεταρρυθμίσεις του προϋπολογισμού.


Έτσι η απόδοση των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων ξεπέρασε το 7%, το υψηλότερο σημείο από το 1999, χρονιά ίδρυσης του ευρώ. 



Πολλοί φοβούνται ότι η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει το επόμενο θύμα της κρίσης χρέους.
Σε σύγκριση, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας του για ένα έτος είναι μόλις 0,24%!

Οι τιμές των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας είναι σήμερα σε υψηλότερο  σημείο ακόμη και από τον Ιούνιο του 1997, όταν η Ιταλία είχε ακόμα την λίρα.

Είναι ακόμη υψηλότερα στα ομόλογα μονοετούς ή διετούς διάρκειας, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρείται ακόμη λιγότερο πιθανό ότι η Ιταλία θα ξεπληρώσει τις οφειλές της σε σύντομο διάστημα από ό, τι σε μια δεκαετία.

Το ιταλικό χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 3%, ενώ οι γερμανικοί και  γαλλικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν πάνω από 1%.

Το ποσοστό του 7% θεωρείται από τους περισσότερους επενδυτές ως μη βιώσιμο. Όσο υψηλότερη είναι η απόδοση – άρα το κόστος δανεισμού - ισχύει και για την Ιταλία, το πιο πιθανό είναι ότι η τεράστια οικονομία της χώρας θα πρέπει να μπει στο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης- κάτι που η ευρωζώνη απεγνωσμένα προσπαθεί να αποφύγει.

Η Ιταλία έχει να διαχειριστεί πάνω από 360 δις.  ευρώ του χρέους το 2012.

Ο επιχειρηματικός συντάκτης του BBC, Robert Peston, δήλωσε: «Κανείς δεν θέλει να δανείσει σε μια χώρα όταν η χώρα θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να πληρώσει τους τόκους προηγούμενων δανείων …».

(Κοίτα να δεις που νομίζαμε ότι μόνο για την Ελλάδα ίσχυε αυτό … )


Τρίτη - 8/11/2011



Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα παραιτηθεί αφού πρώτα εγκριθούν βασικές οικονομικές «μεταρρυθμίσεις»,  όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας!


Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας


Η απόφαση αυτή του Μπερλουσκόνι ήρθε μετά από μια ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, στην οποία εμφανίστηκε να χάνει την πλειοψηφία του.

Τόσο οι σύμμαχοί του όσο και οι αντίπαλοι τον έχουν προτρέψει να παραιτηθεί, καθώς η  κρίση του δημόσιου  χρέους της Ιταλίας βαθαίνει.





Τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες (σήμερα έφτασαν στο 6.794%!), εγείροντας ανησυχίες για το αν η Ιταλία μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Ενώ το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας είναι σχετικά χαμηλό, οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο συνδυασμός του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης της Ιταλίας και του δημόσιου χρέους ύψους 1.9 τρις. ευρώ θα μπορούσε να καταστήσει την Ιταλία ως την επόμενη χώρα που θα πέσει στην περιδίνηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

 

Το ιταλικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό στο συνολικό χρέος της ευρωζώνης





Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν περιέγραψε την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ως "πολύ ανησυχητική".

Ανταποκριτές αναφέρουν  ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό αναμένεται να περάσει στο τέλος του μήνα, αλλά πιθανόν τώρα να επιταχυνθεί όλη η διαδικασία.

Ο κ. Μπερλουσκόνι «κέρδισε» την  ψηφοφορία της Τρίτης, αλλά μόνο επειδή η αντιπολίτευση δεν έλαβε μέρος.
Μόνο 308 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, πολύ κάτω των 316 που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία.



Ο  Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρακολουθεί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

Και ο σύμμαχος συνασπισμός της Βόρειας Συμμαχίας με ηγέτη τον  Umberto Bossi και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Pierluigi Bersani έχουν καλέσει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.



Παρουσιάζουμε ορισμένα στιγμιότυπα από τα τελευταία γεγονότα


Ο Μπερλουσκόνι αρνείται τις φήμες για παραίτηση



Κινητοποιήσεις εναντίον του Μπερλουσκόνι




Οι στιγμές κατά την καταμέτρηση της ψηφοφορίας στην ιταλική βουλή




Τίτλοι τέλους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: