Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία (παραβίασης του) Συντάγματος και δραματικά επεισόδια. Νεκρός ένας 53χρονος διαδηλωτής του ΠΑΜΕ


Ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση όπου ένα ειρηνικό πλήθος εξέφραζε την απαίτησή του για ανατροπή της πολιτικής της τρόικα και της κυβέρνησης.

Παραθέτουμε εικόνες και βίντεο.
















Στην άκρη αριστερά της φωτογραφίας διακρίνεται ο Μάριο, Ιταλός ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ, ο οποίος μετά τη Λιβύη (!) ήρθε να καλύψει τα γεγονότα της Αθήνας












Ώσπου άρχισαν τα δραματικά επεισόδια που είχαν ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός 53χρονου άνεργου οικοδόμου, μέλους του ΠΑΜΕ και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμη πολιτών.  

Ήταν κατά τις δύο όταν ομάδες «αναρχικών» επιτέθηκαν στα μπλοκ του ΠΑΜΕ αλλά απωθήθηκαν, ενώ υπήρξαν και οι πρώτες ρίψεις δακρυγόνων και χημικών.

Τα επεισόδια όμως πήραν ασύλληπτες διαστάσεις όταν «κουκουλοφόροι» και δυνάμεις του «αναρχικού» χώρου επιτέθηκαν με εξαιρετικά βάρβαρο τρόπο στο μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Στην πλατεία «ηγέτες» αυτού του χώρου προσπαθούσαν να δώσουν «ιδεολογικό» περίβλημα σ’ αυτή την επίθεση με το πρόσχημα ότι η «πλατεία δεν ανήκει στο ΠΑΜΕ» και άλλα συναφή.

Οι επιθέσεις ήταν εξαιρετικά βίαιες με ρίψη πετρών, μαρμάρων και βομβών μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις υπήρξαν εξαιρετικά απαθείς παρακολουθώντας αυτά τα γεγονότα.

Ώσπου κινήθηκαν επανειλημμένα εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών ρίχνοντας τόνους χημικών και δακρυγόνων εξωθώντας το πλήθος των συγκεντρωμένων να υποχωρήσει μαζικά και σε συνθήκες ασφυξίας. Σε τέτοιες συνθήκες βρήκε και το τραγικό τέλος ο άτυχος εργαζόμενος.

Υπήρξε, βεβαίως, και ξεκάθαρος εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας όταν ανακοίνωσε για 50 λεπτά ότι κανείς τραυματίας δεν διέτρεχε κίνδυνο.

Στην ουσία, όμως, μπορούμε να καταγγείλουμε με πλήρη επίγνωση ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα σχέδιο ανωμαλίας με τη συνέργεια παρακρατικών μηχανισμών, ακροδεξιών στοιχείων και εραστών της ωμής βίας.

Με στόχο να κτυπηθούν οι λαϊκοί αγώνες, να φοβηθεί ο εργαζόμενος κόσμος και τελικά να επιβληθεί μέσω της αποσταθεροποιητικής βίας η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα.

Ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων στη μεγαλύτερη διάρκειά τους από τις 11.30΄πμ μέχρι τις 4μμ.

Εκείνο που καταθέτουμε είναι ότι κάποιοι – πολύ συγκεκριμένοι κύκλοι- ήθελαν σ’ αυτή την ειρηνική παλλαϊκή διαδήλωση να χυθεί αίμα, να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Και συστηματικά οικοδόμησαν ένα σκηνικό έντασης και βίας.

Καταγγείλαμε και χθες μέσα από το «Νέο Μέτοικο» ορισμένες παρόμοιες μεθοδεύσεις.

Σήμερα, θέλουμε να παρουσιάσουμε και ορισμένα ακόμα στοιχεία.

Ενώ η συγκέντρωση ήταν ειρηνική και ήρεμη κάποιοι συστηματικά, οργανωμένα και μεθοδικά από πολύ νωρίτερα από τα επεισόδια έστηναν ένα «ψυχροπολεμικό» σκηνικό.

Αναφέρουμε συγκεκριμένα:

Στις12.10΄ ομάδα που κρατούσε ελληνικές σημαίες (χωρίς άλλα «διακριτικά») ανέβαινε την Ερμού φωνάζοντας «ούτε ΠΑΜΕ, ούτε ΓΣΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ».

Άλλη ομάδα στην πλατεία Συντάγματος την ώρα που στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφιζε το νομοσχέδιο τέρας, έβρισκε την ώρα να φωνάζει απευθυνόμενη κυρίως προς τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ «πουλημένοι συνδικαλιστές».

Είδαμε με τα μάτιά μας ανθρώπους να πετούν όχι μόνο μεγάλα κομμάτια μάρμαρου, πέτρες αλλά και πολλές βόμβες μολότοφ πάνω σε ζωντανό στόχο, πάνω στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αυτό δεν είναι μια «ιδεολογική εκκαθάριση λογαριασμών», είναι μια ωμή δολοφονική επίθεση.

Την ώρα της έντασης των επεισοδίων διαδηλωτής που παρατηρούσε άναυδος τα γεγονότα τόλμησε να ψιθυρίσει «τι πράγματα είναι αυτά; Μεταξύ μας θα σκοτωθούμε;  Θα γελάνε αυτοί εκεί μέσα που ψηφίζουν το νομοσχέδιο».

Αμέσως δέχθηκε έντονη φραστική επίθεση από δύο τύπους που υπήρχαν ανάμεσα στο μπλοκ των αναρχικών που κινήθηκαν και απειλητικά εναντίον του. Οι τύποι αυτοί ανέφεραν «έχουν δίκιο τα παιδιά. Του ΠΑΜΕ είναι η πλατεία;» και άλλα σχετικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτοί οι τύποι φορούσαν δερμάτινα μπουφάν, ήταν κοντοκουρεμένοι και ο ένας στο μπουφάν του είχε και μια ελληνική σημαία. Τώρα μέσα στο μπλοκ των αναρχικών «υπερασπιστής» τους με την ελληνική σημαία – τη στιγμή που είναι γνωστή και η σχέση του χώρου με το συγκεκριμένο σύμβολο – μάλλον κάτι άλλο δείχνει η παρουσία του εκεί.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα αυθεντικά περιστατικά για να συμπληρωθεί μια ευρύτερη εικόνα.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με την έντονη δραστηριοποίηση παρακρατικών μηχανισμών, ακροδεξιών στοιχείων, που παρασύρουν και αξιοποιούν άλλα στοιχεία χουλιγκανικού και γηπεδικού τύπου, όπως και άλλων, που με το  περίβλημα του «αναρχικού» συμπαρασύρουν νέους που έχουν μια συγκεκριμένη θέση για τα θέματα της κοινωνικής εξέγερσης.

Εκείνο που δεν κατανοούμε είναι γιατί τα κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν θέμα παραίτησης του υπουργού «Προστασίας του πολίτη» καθώς και κάθε άλλου υπηρεσιακού παράγοντα που εμπλέκεται σε παρόμοια γεγονότα ή βαρύνεται για την αλόγιστη χρήση των χημικών.

Είναι καιρός οι ηγεσίες της Αριστεράς να δουν με περισσότερη περίσκεψη και προσοχή αυτά τα γεγονότα και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους για την περιφρούρηση και ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων.

Αυτό ισχύει για την ηγεσία του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Μετώπου Αλληλεγγύης, ακόμη και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν επιτρέπεται στο όνομα κομματικών υπολογισμών να επιτρέπουν την αμαύρωση των λαϊκών αγώνων, ούτε να αντιμετωπίζουν υποτονικά τα σχέδια της κυβέρνησης και κάθε είδους σκοτεινών μηχανισμών να καταπνίξουν το ογκούμενο καθημερινά λαϊκό κίνημα.

Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και υποψιασμένη και αποφασισμένη είναι.

Ώστε να συνεχίσει τους αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: