Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

19 Οκτωβρίου: Γενική Απεργία – Η «Εθνική Συναίνεση» πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Αθήνας – Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από `δω!




 Αν δεν ήταν η μεγαλύτερη, σίγουρα ήταν μια από τις μεγαλύτερες απεργίες και διαδηλώσεις στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και της νεότερης πολιτικής μας ιστορίας.



Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη κινητοποίηση, με δυναμισμό, με φαντασία, με πρωτοτυπία.

Με ακλόνητη θέληση να ανατρέψουν αυτή την εγκληματική πολιτική, να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, ν’ ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη πορεία της χώρας.

Το μήνυμα είναι σαφές:

Αυτή η κυβέρνηση είναι έκπτωτη!

Έτσι κι αλλιώς έχει επανειλημμένα βιάσει τη λαϊκή εντολή.

Έχει επανειλημμένα βαδίσει στα όρια αντιδημοκρατικών εκτροπών.

Έχει παταγωδώς αποτύχει στα οικονομικά μέτρα και στους στόχους που έχει θέσει.

Έχει περάσει τα πιο βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα στην ιστορία της χώρας.

Υποθηκεύει μακροπρόθεσμα τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα και ξεπουλά τον εθνικό μας πλούτο.

Σήμερα, μετά από τον παλλαϊκό ξεσηκωμό παρουσιάζεται πιο έκθετη από ποτέ.

Η ίδια έχει χρεοκοπήσει στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Η μοναδική υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να προκηρύξει άμεσα εκλογές για να εκφραστεί η αυθεντική βούληση του λαού.

Κατά συνέπεια, η κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού περνά σε νέα, ανώτερη και περισσότερο ποιοτική φάση: στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και της έκθετης κυβέρνησης, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων να ασκηθεί μια ριζικά διαφορετική πολιτική.

 Εφόσον αυτή είναι η κατάσταση, εκείνο που επιχείρησε η κυβέρνηση με τους γνωστούς μηχανισμούς, είναι να μειώσει την εντύπωση από τον πρωτόγνωρο  λαϊκό ξεσηκωμό και να «εκφοβίσει» την κοινή γνώμη με τα γνωστά «έκτροπα».

Έτσι, τα καθ’ υπαγόρευση «παπαγαλάκια» - ειδικότερα στον Σκάι και στο MEGA – μιλούσαν αρχικά για 70.000(!) συγκεντρωμένους. Αυτό αναπαρήγαγε και η ανταπόκριση του BBC, ενώ εκείνη του γαλλικού Monde, μιλούσε για 120.000.



Στην πραγματικότητα μιλάμε για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και πολίτες κάθε ηλικίας που διαδήλωσαν μαχητικά και ειρηνικά.

Η πλατεία Συντάγματος «γέμισε» και «άδειασε» πολλές φορές.
Και στην πλατεία πάντα παρέμενε «μέγα πλήθος» με «μέγα πάθος».



Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 12 περίπου περνούσε ήδη μπροστά από τη Βουλή η διαδήλωση του ΠΑΜΕ, με πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που παρέμεινα πάνω από δύο ώρες στο Σύνταγμα.



Η άλλη διαδήλωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τα σωματεία που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο του Άρεως, ξεκινούσε γύρω στις 12 και αυτή. Η κορυφή της έφτασε μετά από μία ώρα στο Σύνταγμα.





Και οι διαδηλωτές συνέχιζαν να πορεύονται για πάνω από τέσσερις ώρες!



Στις 3.30΄ διαδηλωτές έφταναν  ακόμη στην πλατεία Συντάγματος και συνέχιζαν …



Παρουσιάζουμε ένα σύντομο χρονικό αυτής της συγκλονιστικής μέρας.

12.15΄ - οι συγκεντρωμένοι, εκπαιδευτικοί, η ΟΛΜΕ, μαθητές και πολλά σωματεία είναι ακινητοποιημένοι, στην οδό Πατησίων, λίγο μετά από το Πολυτεχνείο.



13.10΄ - διαδηλωτές περνούν μπροστά από τη Βουλή.



Εντύπωση κάνει η παρουσία διαδηλωτών στρατιωτικών που ένωσαν τη φωνή τους μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους.




Ιδιαίτερα μαχητική η παρουσία των νοσοκομειακών και ευρηματικό το σύνθημά τους:
«Γιωργάκη και Λοβέρδο, η ίδια συμμορία – θα σας χειρουργήσουμε χωρίς αναισθησία».



Φυσικά τα συνθήματα για κάθε λογής «ελικόπτερα» είχαν την τιμητική τους. Ενώ δυνατά και πολλές φορές ακούστηκε το «Ψωμί –Παιδεία – Ελευθερία – η Χούντα δεν τελείωσε το ΄73».



Για πολλές ώρες συνεχιζόταν η πορεία, ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές παρέμεναν ειρηνικά στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους.

Τελικά, η ΟΛΜΕ και οι εκπαιδευτικοί  φθάνουν στην πλατεία γύρω στις 3.20΄ μμ!



 Μια μεγαλειώδης και συγκλονιστική έκφραση της λαϊκής θέλησης. 



Που γίνεται ακόμα πιο εμφατική με τη συμμετοχή και του επαγγελματικού κόσμου. Αφού στην απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΒΕ, συμμετείχαν σχεδόν καθολικά τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας




Ήταν επόμενο να γίνει απόπειρα αμαύρωσης της κινητοποίησης, καθώς και αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινής γνώμης.

Έτσι γύρω στις 2μμ έγινε για πρώτη φορά η απόπειρα εμφάνισης «κουκουλοφόρων» στην πλατεία. Η αντίδραση των συγκεντρωμένων ήταν καταλυτική; Αποδοκίμασαν αποφασιστικά τους επίδοξους βιαστές της κινητοποίησης με αποτέλεσμα να τραπούν άρον άρον σε φυγή.

Το ίδιο έργο επαναλήφθηκε μερικές φορές με αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Θέλουμε να δηλώσουμε, βεβαίως, ότι η πραγματοποίηση «επεισοδίων» ήταν στρατηγικό σχέδιο που οργανώθηκε συστηματικά με σκοπό να αποτελέσουν την «τροφή» για τα τοπικά και τα διεθνή μίντια, ώστε να μειωθεί ο αντίκτυπος της λαϊκής έκρηξης.





Δύο γεγονότα μας αναφέρθηκαν:

Ώρες πριν από τα επεισόδια σε παρόδους κάτω από την πλατεία Συντάγματος, ακόμη και της Ομόνοιας, εντοπίστηκαν παρέα με δυνάμεις ΜΑΤ, και διάφοροι «άγνωστοι» με πολιτικά, γενειοφόροι, με «πέτσινα» και άλλα σύνεργα. Αρκετοί από αυτούς εμφανίστηκαν στα γεγονότα που ακολούθησαν.

Στη κάτω γωνία της πλατείας Συντάγματος, κοντά στο ξενοδοχείο  King George, άνθρωπος με ντουντούκα και περίπου 20 άλλα άτομα – αρκετά πριν ξεκινήσουν τα «επεισόδια» - φώναζε ότι «αυτή τη στιγμή ο λαός της Αθήνας έσπασε τα κιγκλιδώματα μπροστά στη Βουλή» και καλούσε τους συγκεντρωμένους να «επιτεθούν». Τυχαία ήταν μπροστά σε ένα γκρουπ μαθητών που ευτυχώς δεν παρασύρθηκαν.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα περιστατικά.

Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά: η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών δεν είχε καμία συμμετοχή σ’ αυτό που παρουσιάζουν πολλά κανάλια.
Φυσικά υπήρχε αγανάκτηση και αποδοκιμασία και απέναντι στις δυνάμεις των αστυνομικών.



Αλλά η αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθούν τα σχέδια εκείνων που τροφοδοτούν την ανωμαλία.



Τα όσα γεγονότα ακολούθησαν είχαν την υπογραφή πολύ συγκεκριμένων κύκλων.

Το σίγουρο είναι ότι, παρά τις όποιες μεθοδεύσεις, η δυναμική που αναπτύσσεται, το κύμα της λαϊκής οργής, δεν έχει επιστροφή.

Αυτό δημιουργεί νευρικότητα και πανικό στην κυβέρνηση και σ’ όλους τους υποστηρικτές του μνημονίου.

Αλήθεια, τι θα ψηφίσουν αύριο οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος;
Με τι «μούτρα» θα βγουν ν’ αντικρίσουν τους ψηφοφόρους τους;

Όμως, πάλι η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων ελληνικών πόλεων.
Γιατί και αύριο είναι μια μεγάλη μέρα για τη λαϊκή κινητοποίηση.



Και κάθε μέρα.



Ώσπου να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: