Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Έκτη δόση και «κούρεμα»; Ή μήπως και ολική χρεοκοπία της Ελλάδας;


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα ενώ κούρεμα του ελληνικού χρέους έως 50% φέρεται να έχει ζητήσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τελικά την εκταμίευση της έκτης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική τους συμμετοχή, που φτάνει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Απομένει τώρα η έγκριση των υπολοίπων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η επικεφαλής του διεθνού οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ έχει ταχθεί υπέρ της σχετικής έγκρισης και από το ΔΝΤ.

Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν ένα δεύτερο «πακέτο οικονομικών προσαρμογών», το οποίο θα προβλέπει «συνδυασμό πρόσθετης δημόσιας οικονομικής χρηματοδότησης και συμμετοχής των ιδιωτών», χωρίς να διευκρινίζεται εάν το συνολικό ποσό θα ξεπερνάει τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον Ιούλιο.  

Το πρωί της Παρασκευής η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών, φέρεται να έχει ζητήσει κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και 40 ή 50%. Αυτό υποστηρίζουν βουλευτές των χριστιανοδημοκρατών που ήταν παρόντες στη συνάντηση. 

Επίσης η κυρία Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για να επιλύσει προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών. Θεωρείται ότι αυτό παραμένει μία βασική διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ωστόσο η ίδια η κ.Μέρκελ είπε στους βουλευτές της ότι σε ουσιώδη ζητήματα δεν υπάρχουν διαφωνίες με το Παρίσι. Ο εκ των επικεφαλής των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράϊνερ Μπρύντερλε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι δυνατόν να γίνει νομισματοκοπείο». 

Για Τετάρτη οι αποφάσεις;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο κατέβασε κι άλλο τον πήχυ των προσδοκιών για την Σύνοδο της Κυριακής, λέγοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει σε δύο δόσεις, την Κυριακή θα έχουμε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αλλά αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Τετάρτη». Για εκείνη τη μέρα αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία της καγκελαρίου Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Μέρκελ και Σαρκοζί θα συναντηθούν αργά το βράδυ του Σαββάτου και πιθανότατα και πάλι το πρωί της Κυριακής, πριν από την επίσημη έναρξη της Συνόδου. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντίσελντορφ, η «διάσπαση» της Συνόδου Κορυφής σε Κυριακή και Τετάρτη μάλλον θα δρομολογήσει αυτό ακριβώς που ήθελε να αποφύγει η Ευρώπη: να ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί τα χρηματιστήρια στην Ασία σε κλίμα αβεβαιότητας.


Επιπλέον  η  Commerzbank προτείνει χρεοκοπία



«Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα», δηλώνει κατά λέξη ο πρόεδρος της 2ης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, στη λαϊκή εφημερίδα Bild.

«Χωρίς μία πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης δεν βοηθάμε την Ελλάδα και δεν καθησυχάζουμε τις αγορές. Η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς και τον ιδιωτικό τομέα δεν έχει λύσει το πρόβλημα», υποστηρίζει ο Γερμανός τραπεζίτης.

Θα συμμετείχαν όμως οι τράπεζες εθελοντικά σε μία λύση αναδιάρθρωσης; «Κατά την άποψή μου αυτό δεν γίνεται εθελοντικά, η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει μόνη της στάση πληρωμών. Εάν η τρόϊκα δεν καταβάλει την επόμενη δόση, αυτό μπορεί να γίνει. Η εθελοντική παραίτηση (από αξιώσεις που απορρέουν από κρατικά ομόλογα) χωρίς δήλωση χρεοκοπίας θα υπονόμευε την αξιοπιστία κρατικών ομολόγων, που εκδίδουν άλλες χώρες», δηλώνει ο Μάρτιν Μπλέσινγκ.

Για τον επικεφαλής της Commerzbank οι υπερχρεωμένες χώρες δεν έχουν παρά μόνο δύο εναλλακτικές λύσεις: ή θα εξυπηρετήσουν το χρέος τους με βάση τις συμφωνίες που έχουν συνάψει ή θα δηλώσουν πτώχευση με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
Ο δημοσιογράφος της Bild δεν παραλείπει να ρωτήσει τον Μάρτιν Μπλέσινγκ, αν η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από το ευρώ. Η απάντηση είναι ότι «αυτό είναι μία απόφαση που εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα».

Η Commerzbank έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία το 2009, όταν απορρόφησε την ανταγωνίστρια Dresdner Bank. Εκείνος ο «τραπεζικός γάμος» ανέδειξε την Commerzbank σε διεθνή παίκτη, αλλά της κληροδότησε και επισφάλειες ύψους τουλάχιστον έξι δισεκατομμυρίων ευρώ από δομημένα τραπεζικά προϊόντα της Dresdner Bank. Τον Αύγουστο του 2009 η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine της Φραγκφούρτης αποκαλούσε την Commerzbank «καθρέφτη της οικονομικής κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: