Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Διπλάσιο το κόστος των μέτρων για τους Έλληνες από τα αντίστοιχα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας





Διπλάσιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος έχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδος από τα αντίστοιχα Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.



Με άλλα λόγια ο ελληνικός λαός θα υποστεί οικονομικά βάρη τουλάχιστον δυο φορές πιο επαχθή από τα αντίστοιχα των άλλων χωρών που ανήκουν στα … PIIGS. Σύμφωνα με  τους Financial Times – που δεν φημίζονται για την προοδευτικότητά τους – τα επώδυνα μέτρα που ληφθεί στα πλαίσια του προγράμματος αυστηρής λιτότητας κατ’ εντολήν των δανειστών θα οδηγήσουν σε υπονομεύσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη στην ασθενέστερη οικονομία της Ευρωζώνης.



Τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2011 αφαιρούν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ ή 14% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, ποσοστό διπλάσιο από τα αντίστοιχα στις ομοιοπαθείς Πορτογαλία και Ιρλανδία και τριπλάσιο από της Ισπανίας που αυτοβούλως εφαρμόζει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Με τα στατιστικά στοιχεία των FT γίνεται προφανές το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα διλήμματα που τίθενται στους πιστωτές της χώρας, την Τρόικα, που έχει επιβάλλει ένα πρόγραμμα-σοκ, δίχως να δοθούν οι απαραίτητες χρονικές διορίες για τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναθέρμανση της οικονομίας, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Θα απαιτηθούν νέες περικοπές δημοσίων δαπανών»




Η ανάλυση των FT βασίζεται σε στοιχεία που συχνά παραλείπονται από τις γενικές συζητήσεις για την κρίση χρέους της ευρωζώνης. Καθώς κατ΄ αναγωγήν, μόνο τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθούν κατά 77% από το 2010 έως το 2015(!), είναι προφανές πως θα απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα δε μεγαλύτερες αν συμπεριληφθεί και η μείωση του ελλείμματος.

Οι συντάκτες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου περιστολής δαπανών ύψους 24,6 δις ευρώ. Ακόμη όμως κι αν η κυβέρνηση πετύχει να εφαρμόσει τα μισά από τα προβλεπόμενα μέτρα, το μέσο εισόδημα θα μειωθεί κατά 11%, ή 4.500 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει πως το ελληνικό πακέτο θα είναι πιο οδυνηρό από εκείνο της Ιρλανδίας το 2009 που αφαίρεσε 9% από το μέσο εισόδημα. Για το 2011 το ιρλανδικό πρόγραμμα προβλέπει μείωση εισοδημάτων κατά 7%, το μισό ποσοστό από ότι στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα είναι και τα μεγέθη της Πορτογαλίας.

Η οικονομία προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 5,5% αυτό τον χρόνο, και επιπλέον κατά 2,5% το 2012, οδηγώντας τη συνολική υποχώρηση από το 2008 στο ύψος του 14%. Τα μέτρα λιτότητας φαίνεται ότι πλήττουν με εξίσου σκληρό τρόπο το ΑΕΠ. Σε κατά κεφαλήν βάση, το «πακέτο» λιτότητας του 2011 είναι χειρότερο κατά 2.200 ευρώ – 11% από την πρόβλεψη του 2011 για 19.729 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Αυτό είναι δυο φορές χειρότερο από την αντίστοιχη πρόβλεψη για μείωση κατά 5%  στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ του πορτογαλικού πακέτου λιτότητας, και περισσότερο από 20 φορές του σχετικού γερμανικού προγράμματος, που προβλέπει μείωση λιγότερη από 0,5% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Φαίνεται ότι από ξένα δημοσιεύματα μαθαίνουμε μέρος μόνο της αλήθειας.

Τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικα έχουν  «ματώσει¨ τα ελληνικά  νοικοκυριά, έχουν αποστερήσει από τους εργαζομένους δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών, υπονομεύουν και εκχωρούν την ίδια την εθνική κυριαρχία.

 Συσσωρεύουν νέες αποτυχίες που οδηγούν – άλλωστε αυτό το δείχνουν απροκάλυπτα τα στοιχεία που συνεχώς αποκαλύπτονται και με βάση το γεγονός ότι έρχεται και το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους – σε ακόμη πιο επώδυνα μέτρα.

Και τολμούν παρόλα αυτά να μιλούν για «εθνική συναίνεση» ενώ επισείουν νέες τρομοκρατικές απειλές στον ελληνικό λαό.

Η διήμερη απεργία και οι κινητοποιήσεις τις μέρες που ακολουθούν μπορούν την απάντηση που επιβάλλεται σ’ αυτές τις ανάλγητες και αδιέξοδες πολιτικές.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: