Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

«Η Κρίση της Ευρώπης προκαλεί εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη», υποστηρίζει η Παγκόσμια Τράπεζα


Η κρίση του χρέους που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στην πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην τελευταία έκθεσή της προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί μεταξύ 2,9% και 3,3% το 2010 και το 2011 - στη συνέχεια, να ενισχυθεί μεταξύ 3,2% και 3,5% το 2012.

Αλλά η έκθεση αναφέρει ότι η παρατεταμένη αύξηση των χρεών των κυβερνήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του δανεισμού, συμπίεση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο συρρικνώθηκε κατά 2,1% το 2009.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν μεταξύ του 5,7% και 6,2% κάθε έτος το 2010 - 2012, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα κράτη με υψηλό εισόδημα, τα οποία είδαν τις οικονομίες τους να συστέλλονται κατά 3,3% το 2009, προβλέπεται ότι θα αναπτυχθούν με βραδύτερους ρυθμούς φέτος λέει η έκθεση, σε ποσοστό μεταξύ 2,1% και 2,3%.

«Σοβαρές διακυμάνσεις»

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την εβδομάδα αυτή επισφράγισαν το πακέτο «σταθεροποίησης» 750 δις. ευρώ μέσω του οποίου θα δοθούν δάνεια σε κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Οι αποφάσεις αυτές ήρθαν μετά από ειδικό πρόγραμμα «βοήθειας» προς την Ελλάδα ώστε να αποφύγει την αθέτηση των χρεών της.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι οι προβλέψεις της βασιζόταν στην υπόθεση ότι οι προσπάθειες αυτές από το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα εμπόδιζαν κάθε χώρα να αθετήσει ή να οδηγηθεί σε σημαντική αναδιάρθρωση των χρεών της.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες και περιφέρειες οι οποίες στηρίχθηκαν στις εμπορικές σχέσεις με τις υπερχρεωμένες χώρες και οι οποίες αναγκάζονται να περικόψουν τις δαπάνες προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμά τους, μπορεί να αισθανθούν "σοβαρά κύματα συνεπειών".

«Προσεκτικός χειρισμός»

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Reserve Bank της Αυστραλίας, Γκλεν Στίβενς, δήλωσε ότι η χώρα του θα μείνει σχετικά ανεπηρέαστη από αυτά τα φαινόμενα λόγω των ισχυρών εμπορικών δεσμών της με την Ανατολική Ασία.

Υποστήριξε ότι αυτό θα θωρακίσει την Αυστραλία έναντι της Ευρώπης, παρά το ότι το ποσοστό ανάπτυξης στις ασιατικές χώρες θα είναι αργό.

Η Αυστραλία ήταν το μόνο από τα κυριότερα αναπτυγμένα κράτη που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την είσοδο στην ύφεση.

Βοηθήθηκε πολύ σ’ αυτό από τους εμπορικούς δεσμούς της με την Κίνα, ιδίως από τις εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και άλλων πρώτων υλών.

"Τα [Ευρωπαϊκά επεισόδιο] δεν έχει ακόμη τελειώσει, και τα προβλήματα θα συνεχίσουν να χρειάζονται προσεκτικό χειρισμό όλων των ενδιαφερομένων όπως και στενή παρακολούθηση από εμάς τους υπόλοιπους", δήλωσε ο κ. Stevens.

"Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το δυναμικό για περαιτέρω οικονομική αναταραχή υπάρχει."

Σε αντίθεση με αυτά ο Ζαν Κλοντ Τρισε υποστήριξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 0,7% και 1,3% έναντι του 0,4% με 1,2% που είχε προβλέψει τον Μάρτιο. Ωστόσο η ανάπτυξη το 2011 αναμένεται πιο συγκρατημένη από τις προηγούμενες προβλέψεις της ΕΚΤ που έκαναν λόγο για ρυθμό 0,5% έως 2,5% και τοποθετείται σήμερα μεταξύ του 0,2 % και 2,2%.


Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αν και ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις θα παραμένει και φέτος κάτω από το όριο του 2% αλλά θα το ξεπεράσει οριακά το 2011. Για το 2010 σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ θα κυμανθεί μεταξύ του 1,4% και 1,6% ενώ την επόμενη χρονιά αναμένεται να κινηθεί από το 1% έως και το 2,2%.


Αυτά βεβαίως εκφράζουν και τις επιθυμίες αυτών των κύκλων – Παγκόσμιας Τράπεζα, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Πολλές φορές, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους.

Και φυσικά τα μεγέθη για την Ελλάδα είναι πολύ πιο αρνητικά – ένταση της ύφεσης με αρνητικά πρόσημα ανάπτυξης, άνοδος του πληθωρισμού, υστέρηση στα έσοδα και αύξηση της ανεργίας πάνω από το 11% ( επίσημα τουλάχιστον).

Οπότε …

Δεν υπάρχουν σχόλια: