Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Οριακή νίκη του Φιλελεύθερου Κόμματος έδειξε η κάλπη στην Ολλανδία – Ενίσχυση της Ακροδεξιάς στις εκλογές της Ολλανδίας

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων οι Φιλελεύθεροι φέρονται να συγκεντρώνουν 31 έδρες έναντι 30 που λαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες. 3η δύναμη με 24 έδρες αναδείχθηκε το κόμμα της Ελευθερίας του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς ενώ μόλις στην 4η με 21 έδρες οι Χριστιανοδημοκράτες του νυν πρωθυπουργού Μπαλκεντέντε.


O Μπαλκεντέντε, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία για οκτώ χρόνια, αναγκάστηκε σε παραίτηση το Φεβρουάριο, λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης για αποχώρηση των ολλανδικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Το κόμμα του έχασε 20 έδρες – έλαβε 2 από 41 που είχε – και ο ίδιος, αφού χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ απογοητευτικά», οδηγήθηκε σε παραίτηση από την ηγεσία του.


Δύσκολες αναμένονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο 43χρονος επικεφαλής του δεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος Μαρκ Ρούτε μπορεί να γίνει ο πρώτος Φιλελεύθερος πρωθυπουργός στην Ολλανδία μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προεκλογικά ο ίδιος είχε αποσαφηνίσει ότι δεν αποκλείει κανένα κόμμα από τις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Οι Φιλελεύθεροι έλαβαν το 20,4% των ψήφων και 31 από τις έδρες του 150μελούς ολλανδικού κοινοβουλίου.


Οι εκλογές στην Ολλανδία είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται σε χώρα της ευρωζώνης από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ελληνική δημοσιονομική κρίση.


Οι Φιλελεύθεροι είχαν υποσχεθεί προεκλογικά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περικοπών στον δημόσιο τομέα. Διακηρυγμένος στόχος του κόμματος είναι η μείωση του ελλείμματος από το 5,3 % σήμερα και, που αναμένεται στο τέλος του έτους να φθάσει στο 6.6 %, στο μηδέν.


Ίσως το αποτέλεσμα να δίνει την εντολή στον Ρούτε για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο - και αυτό γιατί χρειάζεται να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός τριών κομμάτων για να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ από την άλλη ο ίδιος έχει εξαγγείλει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικών περικοπών – περίπου 45 δις. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια.


Ενισχυμένο βγήκε το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας που σχεδόν διπλασίασε τις έδρες του – κέρδισε επιπλέον 10 - και μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Ο Βίλντερς και το κόμμα του ανέπτυξε μια έντονη ρητορεία εναντίον της μετανάστευσης και των μεταναστών, καθώς και εναντίον του Ισλάμ. «Περισσότερη ασφάλεια, λιγότερη εγκληματικότητα, λιγότερο Ισλάμ – αυτά είναι που επέλεξαν οι Ολλανδοί» δήλωσε ο ακροδεξιός πολιτικός.


Ο Βίλντερς , ο οποίος αποκάλεσε το Ισλάμ μια φασιστική θρησκεία και παρομοίασε το Κοράνι με το «Mein Kampf» του Χίτλερ, έγινε γνωστός γνωστός στο εξωτερικό για το 17 λεπτο με το σχόλιό του, «Fitna», το οποίο χαρακτηρίστηκε «επιθετικά αντι-ισλαμικό» από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν .


Οδηγήθηκε σε δίκη στην Ολλανδία, τον Οκτώβριο, με τις κατηγορίες της υποκίνησης φυλετικού μίσους κατά των μουσουλμάνων, ενώ δεν του επιτράπηκε η είσοδος στη Βρετανία πέρυσι επειδή είναι υπόλογος για τη διάδοση «μίσους και βίαιων μηνυμάτων»


Ο Βίλντερς χαρακτήρισε «υπέροχο» το εκλογικό αποτέλεσμα και υποστήριξε ότι το «απίθανο έχει συμβεί» και ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών.


Από την άλλη, οι Εργατικοί Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του πρώην δημάρχου του Άμστερνταμ, Job Cohen είναι πιθανόν να προχωρήσουν σε μια σύμπραξη με τους Φιλελεύθερους, αλλά σαν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σ’ αυτές τις εκλογές μάλλον θα ζητήσουν ορισμένες παραχωρήσεις.


«Αν και συνθήκες είναι δύσκολες, είμαστε έτοιμοι και πάλι να αναλάβουμε την ευθύνη μας ώστε να διασφαλίσουμε τη χώρα μας να συνεχίσει τον κοινωνικό της δρόμο,» είπε ο Κοέν.


Ο Marcel Boogers, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Tilburg εκτίμησε πως μια δεξιά-αριστερή σύμπραξη -η οποία μερικές φορές περιγράφεται ως «μωβ συνασπισμός» - είναι μια πιθανή εξέλιξη. « Θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη συμμαχία» υποστήριξε.


Το αποτέλεσμα επίσης σημαίνει ότι τα τρία δεξιόστροφα κόμματα - Φιλελεύθεροι, Χριστιανοδημοκράτες, και το ακροδεξιό Ελεύθερο κόμμα - μπορούν να σχηματίσουν ισχνή πλειοψηφία με 76 έδρες από τι; 150 του κοινοβουλίου.


Μια άλλη δυνατότητα είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ανάμεσα στους Φιλελεύθερους, στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν 82 έδρες, δηλαδή μια σχετικά σταθερή πλειοψηφία. Αλλά κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή φαίνεται πολιτικά δύσκολο.


Άλλα αξιοσημείωτα της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχτηκαν ισχυρότερο κόμμα στις 4 μεγαλύτερες πόλεις – στο Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, στην Ουτρέχτη και τη Χάγη. Ιδιαίτερα στο Άμστερνταμ, όπου ο Κοέν ήταν δήμαρχος μέχρι τις αρχές της άνοιξης, οπότε ηγήθηκε της εκστρατείας του κόμματος, έλαβαν ποσοστό 35%.


Από τα άλλα κόμματα – το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε 15 έδρες – χάνοντας 10 περίπου έδρες.


Η «Πράσινη Αριστερά» και το κεντρώο D66 συγκέντρωσαν από 10 έδρες ενισχύοντας τα ποσοστά τους, ενώ η Χριστιανική Ένωση κέρδισε 5 έδρες, χάνοντας μία.


Ειδικότερα η Πράσινη Αριστερά έλαβε 6,6% και 3 έδρες περισσότερες από την προηγούμενη φορά.


Οι εκλογές αυτές αποτελούν ένα σημείο καμπής στην πολιτική ζωή της Ολλανδίας. Μια «διαιρεμένη Ολλανδία» έλεγε το πρωτοσέλιδο μιας ολλανδικής εφημερίδας συνοψίζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.


Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε στο 74%, στο χαμηλότερο σημείο από το 1998.


Παρά τη μακρόχρονη παράδοση μιας ανοικτής κοινωνίας η Ολλανδία, παρουσιάζει ορισμένα κρίσιμα φαινόμενα και οδηγείται σε μια «εσωστρέφεια» καθώς η οικονομία δείχνει σημεία αποτελμάτωσης.


Με 1,6 εκατομμύρια Μουσουλμάνους σε έναν πληθυσμό 16,6 εκατομμυρίων πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις έχουν εμφανιστεί. Οι εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την άνοδο του Ελεύθερου κόμματος. « Σεβόμαστε το δημοκρατικό αποτέλεσμα, αλλά η συνεχιζόμενη επίθεση και συκοφαντία που διαρκώς εντείνεται σε βάρος μιας ιδιαίτερης ομάδας του πληθυσμού δεν συμβάλλει σε μια αρμονική κοινωνία» δήλωσε ο Driss El Boujoufi, εκπρόσωπος της Μαροκινής μουλσουμανικής οργάνωσης, UMMON.


Συνολικά τα αποτελέσματα δημιουργούν έναν προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο σε συνθήκες έντασης της κρίσης ευνοηθούν ακραίες και ρατσιστικές αντιλήψεις ή υπάρξει ενίσχυση αριστερών και εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων.


Τα συνολικά αποτελέσματα σε 98% των ψήφων και η κατανομή των εδρών είναι:


Δεν υπάρχουν σχόλια: