Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Σε συνθήκες «ρευστοποίησης» το πολιτικό σκηνικό;


Ενώ από πολλές πλευρές ακούγεται η απαίτηση ή η επιδίωξη μιας «Νέας Μεταπολίτευσης» φαίνεται ότι οι τελευταίες μέρες παρουσιάζουν μια κινητικότητα που – ίσως – οδηγήσει σε πολιτικές ανακατατάξεις.


Η ολοκλήρωση του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού που έληξε με την επανεκλογή του κ. Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Προέδρου αλλά που ως πιο ηχηρό αποτέλεσμα είχε την αποχώρηση της ανανεωτικής τάσης από τις διαδικασίες του συνεδρίου και τη μη συμμετοχή της στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.


Επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα, σύμφωνα με στελέχη της τάσης. Σε εισήγηση που έκανε ο Φώτης Κουβέλης σε σύσκεψη της τάσης, μίλησε «για πολιτικό κενό που υπάρχει στη χώρα και οφείλεται στη δεξιόστροφη πολιτική του ΠΑΣΟΚ (με τη λήψη των μέτρων) και στην παλαιοκομματική αντίληψη των άλλων κομμάτων, ανέφερε ότι η Ανανεωτική Αριστερά παρακολουθεί τις εξελίξεις στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας και την κινητικότητα των Οικολόγων Πράσινων και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε όλη τη χώρα στις οποίες θα προσκληθούν μέλη του ΣΥΝ, μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας και ανένταχτοι αριστεροί». «Δεν είμαστε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε βουλευτές της Ανανεωτικής Αριστεράς», φέρεται να δήλωσε στη συνάντηση ο Φώτης Κουβέλης.


Ταυτόχρονα στο Συνέδριο δεν συμμετείχε ο Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος αρκέστηκε να στείλει ένα τυπικό μήνυμα, ως επικεφαλής του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής». Ο ίδιος συνεχίζει τις περιοδείες και τις συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Τις επόμενες μέρες αυτά τα ζητήματα θα τεθούν και στο ΣΥΡΙΖΑ αφού και ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε « για ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών στον ΣΥΡΙΖΑ», στοχεύοντας ευθέως κατά του Αλέκου Αλαβάνου, τον οποίο περιέγραψε ως αρχηγό του νέου σχήματος εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οριοθετώντας έτσι τον νέο στόχο του, να ξεκαθαρίσει δηλαδή το παιχνίδι «αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών» εντός της πολιτικής συμμαχίας.


Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος στο χώρο της ΝΔ και της Κεντροδεξιάς υπάρχει ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία οδεύει στο σχηματισμό νέου πολιτικού φορέα.


Ενώ στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει μια διαρκής ένταση μεταξύ της προσπάθειας του Προέδρου της ΝΔ να αποστασιοποιηθεί από την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή και των στελεχών που στήριζαν τον τέως πρωθυπουργό.


Ανοικτός σε εξελίξεις, λοιπόν, και αυτός ο χώρος.


Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ κλυδωνίζεται και αυτό με εσωτερικές αντιπαραθέσεις – μικρό δείγμα των οποίων υπήρξε η διαφοροποίηση των τριών βουλευτών, αλλά και οι τριβές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. Κρατάει «κάποια προσχήματα» λόγω της νομής της κυβερνητικής εξουσίας. Μέχρι, βέβαια, να αντιμετωπίσει ακόμη πιο έντονα τις αντιδράσεις και τις συνέπειες από τις διογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις και δυσαρέσκεια.


Καταβάλλει και αυτό αγωνιώδη προσπάθεια να «απεξαρτηθεί» από τα όζοντα σκάνδαλα της περιόδου Σημίτη και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Άκη Τσοχατζόπολου – ενός εκ των ιστορικών του στελεχών - μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης που αφορά την περιουσιακή του κατάσταση, που εισηγήθηκε η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος.


Ευσεβείς πόθοι;


Το σίγουρο είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί και από τη βαριά οσμή των σκανδάλων που συμπεριλαμβάνουν το ένα μετά το άλλο πρώην κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.


Κυρίως, όμως, θα δοκιμαστεί από την ένταση των προβλημάτων που δημιουργεί μια αδιέξοδη πολιτική, σε μια οικονομική συγκυρία όπου επιδεινώνονται όλοι οι οικονομικοί δείκτες ενώ συσσωρεύεται η κοινωνική αγανάκτηση. Όλα αυτά θα τα δούμε σε μεγέθυνση τους επόμενους μήνες.


Στην προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις και να δρομολογήσει τις πολιτικές διεργασίες εντάσσεται και η επιδίωξη της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό προκύπτει και από τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, στο in.gr. Σύμφωνα με τον υπουργό – «ο νέος εκλογικός νόμος θα περιλαμβάνει μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες» ενώ χαρακτήρισε το νόμο ως «το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης».
Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών συνδέοντάς το με το νέο εκλογικό σύστημα.


Υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη ποντάροντας στη ‘σταθερή γραμμή και παρουσία τους» όπως επιχειρεί το ΚΚΕ, το οποίο προσδοκά φυσικά να έχει κέρδη και λόγω της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας αλλά και λόγω των εξελίξεων στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.


Ταυτόχρονα εμφανίζονται και οι Οικολόγοι με τις δικές τους αξιώσεις, ενώ μερίδιο θα διεκδικήσουν και τμήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.


Συμπέρασμα;


Θα εξαρτηθεί η όποια πορεία των πραγμάτων από ορισμένους βασικούς παράγοντες.


Μέχρι τώρα θα λέγαμε ότι το πολιτικό σύστημα μέσα από μια περίεργη ισορροπία παρήγαγε – ειδικά κατά τη τελευταία δεκαετία – συγκεκριμένα αποτελέσματα. Την αυτοδυναμία των μεγάλων κομμάτων και μια πεντακομματική Βουλή, χωρίς να αλλάζουν ριζικά οι βασικές πολιτικές επιλογές και πρακτικές στην άσκηση της εξουσίας.


Θα αλλάξουν όλα αυτά τώρα;


Μένει να το δούμε.


Εμείς επισημαίνουμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.


Οι κοινωνικοί αγώνες και η επίδραση που θα ασκήσουν στο πολιτικό σκηνικό είναι η μία παράμετρος.


Η άλλη είναι η ετοιμότητα των πολιτικών δυνάμεων - ιδιαίτερα εκείνων που διεκδικούν ένα εναλλακτικό και ριζοσπαστικό ρόλο – να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις ικανές να ανατρέψουν το υπάρχον σκηνικό. Ζήτημα το οποίο μένει να αποδειχθεί στην πράξη.


Υπάρχει το ενδεχόμενο στο πολιτικό προσκήνιο να αναδυθούν και «νέοι παίχτες», με ιδιαίτερα ανησυχητικό το ενδεχόμενο να εκφραστούν λόγω και της απογοήτευσης και της κοινωνικής αποδιάρθρωσης ακραία λαϊκιστικά και αντιδραστικά φαινόμενα.


Πέρα από την πορεία των οικονομικών δεικτών και των συνεπειών που αυτοί δημιουργούν, θα θέλαμε να επισημάνουμε και τη σημασία για την αλλαγή ή την παγίωση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών – ιδιαίτερα των περιφερειακών.


Εκτός εάν, υπάρξουν μέχρι τότε και άλλες ραγδαίες εξελίξεις …

Δεν υπάρχουν σχόλια: