Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ένταση της λιτότητας και κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων εργαζομένων

Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πλήρη συνεργασία με το ΔΝΤ εντείνουν Τα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών . αυτή είναι η δική τους απάντηση, η δική τους προσπάθεια για να περιορίσουν την οικονομική κρίση.

« Οι δημοσιονομικές περικοπές που γίνονται με μισή καρδιά ή έρχονται καθυστερημένα από ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω απώλειες στην εμπιστοσύνη των αγορών και νέα διολίσθηση του ευρώ», προειδοποίησε χθες το ΔΝΤ.


Η αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας που θα επέτρεπε τη μείωση στα κόστη αποτελούν κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για τη μακροχρόνια μείωση των δαπανών τους.


Το ΔΝΤ υποστηρίζει επίσης πως χρειάζονται αυστηρότερες κυρώσεις για να υποχρεωθούν οι χώρες-μέλη να προσαρμοσθούν στους κανόνες κατά το πρότυπο της Γερμανίας που βάζει φρένο στο δανεισμό και το χρέος.


Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν στο θέμα του ελέγχου των προϋπολογισμών. Κάθε άνοιξη, τα κράτη - μέλη θα υποβάλουν το σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Υπουργών.


Αναφορικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία, δεν θα χρειάζεται πλέον ένα κράτος να έχει έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για να αρχίσουν να κινούνται οι διαδικασίες επιτήρησης. Θα χρησιμοποιείται η μέθοδος "orange", δηλαδή θα ανάβει "πορτοκαλί φως" όταν διαπιστώνεται από τις Βρυξέλλες ότι επιδεινώνονται τα δημοσιονομικά μεγέθη μίας χώρας και θα ακολουθούν συστάσεις.


Το δημόσιο χρέος θα αποτελεί πλέον ένα εκ των βασικών κριτηρίων για την ένταξη στη διαδικασία επιτήρησης. Σύμφωνα με τις καλύτερες προϋποθέσεις το 2013 το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 149,3% του ΑΕΠ, όταν το όριο της Συνθήκης είναι στο 60%. Αν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, το 2014 θα είναι το πρώτο έτος μείωσης του χρέους, οριακά στο 148,4%. Συνεπάγεται χρόνια λιτότητα και μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, ενώ η ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους απαιτεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.


Και η Γερμανία στον κλοιό της λιτότητας



Οι αποφάσεις αυτές ακολούθησαν τις εξαγγελίες από τη Γερμανική κυβέρνηση και την καγκελάριο Μέρκελ του πιο σκληρού πακέτου λιτότητας για τη συγκεκριμένη χώρα. 80 δις ευρώ θέλει να εξοικονομήσει η γερμανική κυβέρνηση μέχρι το 2014: με περικοπές στον κοινωνικό τομέα, ειδικούς φόρους στον τομέα της ενέργειας, κατάργηση τουλάχιστον 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.


Μετά από μαραθώνιες διήμερες διαβουλεύσεις και διαμάχες πολλών εβδομάδων η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε το πακέτο περικοπών, το οποίο αφορά τον προϋπολογισμό του 2011 αλλά και έναν ευρύτερο σχεδιασμό μέχρι το 2014.

Η καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη τύπου, που έδωσε με τον αντικαγκελάριο Γκίντο Βεστερβέλε, τόνισε πως η κατάσταση της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης κατέδειξε τη μεγάλη σημασία μιας στέρεης οικονομικής βάσης.


Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την καγκελάριο είναι η εξυγίανση των δημοσιονομικών και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Για τον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονται περικοπές περίπου 11 δις ευρώ, ενώ μέχρι το 2014 το ποσόν αυτό προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 80 δις ευρώ. Αναλυτικότερα για το 2012 αναμένεται να εξοικονομηθούν 19,1 δις ευρώ και την επόμενη χρονιά 24,7 δις ευρώ.


"Ευάλωτο πολιτικά το πακέτο", "Δεν στοχεύει σε δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων": με αυτούς τους τίτλους υποδέχθηκε ο γερμανικός τύπος τις δρακόντειες περικοπές της κ. Μέρκελ.


«Κυβερνητικός συνασπισμός χωρίς ιδέες», είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung για το πακέτο εξυγίανσης των γερμανικών δημοσιονομικών:


«Το σημαντικότερο πρόβλημα που διαπιστώνουμε στα μέτρα είναι ότι οι περικοπές δεν στοχεύουν στην κοινωνική ισορροπία. Τα μέτρα πλήττουν περισσότερο τους χαμηλόμισθους. Όμως τέτοια δρακόντεια μέτρα μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους κοινωνικούς εταίρους μόνον όταν ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι η κατανομή των βαρών είναι δίκαια. Έτσι η σχεδιαζόμενη φορολογία στις τράπεζες με μια ετήσια εισφορά τριών δισεκατομμυρίων είναι μάλλον αστεία ή και προκλητική.»


«Το πακέτο εξυγίανσης μας απογοητεύει», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και εξηγεί: «Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η πολυσυζητημένη κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο σχεδιασμό των περικοπών. Λυπηρό είναι επίσης το γεγονός ότι με τα μέτρα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος να μπει φρένο στα χρέη. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία εξισορροπητική πρόθεση στην κατανομή των επιβαρύνσεων και έτσι τα μέτρα είναι πολιτικά ευάλωτα.»


«Άτολμα και μονομερή τα μέτρα», υποστηρίζει η Frankfurter Rundschau: «Όποιος ζητά θυσίες από τις οικογένειες, τους ανέργους, τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος και τους δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορεί παρά να κάνει ακριβό δώρο σε κάποιους άλλους. Σαφέστατα η κ. Μέρκελ επιδιώκει να μην προκαλέσει άλλο τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες του κ. Βεστερβέλε. Όποιος όμως εξυπηρετεί τόσο πλουσιοπάροχα τα λόμπι και παραιτείται μονομερώς από κρατικά έσοδα, δεν είναι δυνατόν να ελπίζει στην κατανόηση των πολιτών, που θα νιώσουν στο πετσί τους τις περικοπές.»


Τις έντονες αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων προκάλεσε ωστόσο στη Γερμανία το πακέτο περικοπών που ενέκρινε η κυβέρνηση Μέρκελ.


Η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες έκανε λόγο για «εξαιρετικά δειλά μέτρα, γιατί δεν πλήττονται οι υπαίτιοι της κρίσης αλλά οι πιο αδύναμοι». Οι Σοσιαλδημοκράτες «δεν πρόκειται να δεχθούν αυτές τις βαθιές περικοπές στην πολιτική για την αγορά εργασίας», πρόσθεσε.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ μίλησε για ένα κείμενο με «απουσία προοπτικής» που «επιδεινώνει την ούτως ή άλλως προβληματική κατάσταση».

Δήλωσε ότι τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν να πληρώσουν την νύφη πάλι οι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι: «Οι προθέσεις φαίνονται. Επιδιώκουν να τα πάρουν πάλι από τους φτωχούς, ενώ δεν θα θίξουν καθόλου τους πλούσιους.»


Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει σε σχέδια αυστηρών περικοπών πριν ελέγξει καν τις ρεαλιστικές δυνατότητες κάλυψης των ελλειμμάτων από την ανακατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων.


Συγκεκριμένα ο πρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων πρότεινε, πριν κατεδαφιστεί πλήρως το κοινωνικό κράτος να αυξηθούν δραστικά οι φορολογίες, πρώτον, ο φόρος κληρονομίας και ο φόρος εισοδήματος, και δεύτερον, να θεσπιστεί φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Με την αύξηση αυτών των φόρων υπολογίζεται ότι θα συρρεύσουν στα κρατικά ταμεία γύρω στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.


Επομένως, υποστηρίζει ο Μίχαελ Ζόμερ, «δεν χρειάζεται καν να προχωρήσουμε σε περικοπές. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε αρκετά χρήματα από αυτούς που έχουν, χωρίς να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτα προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και χωρίς να διακυβεύσουμε την κοινωνική γαλήνη.»


Οι διακηρύξεις του προέδρου των γερμανικών συνδικάτων δεν απέχουν καθόλου από εκείνες των ευρωπαϊκών συνδικάτων που ήδη δια του προέδρου τους Τζον Μονκς διαβεβαίωσαν ότι θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση και τόνισαν ότι τα μέτρα και η μανία των περικοπών θυμίζουν την δεκαετία του ‘30.


Οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι σε απεργία εναντίον των μέτρων λιτότητας


Οι Ισπανοί δημόσιοι υπάλληλοι προχώρησαν σήμερα σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια μέση μείωση κατά 5% στην αμοιβή τους που θα τεθεί σε ισχύ αυτό το μήνα.



Οι περικοπές αποτελούν μέρος μιας δέσμης μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, που έχει διογκωθεί από δύο χρόνια ύφεσης.


Τα Ισπανικά συνδικάτα υποστήριξαν ότι το 75-80% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είχαν συμμετοχή στην απεργία.



Η Ισπανία είχε πρόσφατα γνωρίσει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εξαιτίας των φόβων ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ελλάδα στην κρίση του χρέους.


Με έλλειμμα προϋπολογισμού αυτή τη στιγμή πάνω από 11%, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από την ΕΕ να μειώσει τις δαπάνες.


Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε μείωση κατά 5% των μισθών στο δημόσιο τομέα, ξεκινώντας από αυτό το μήνα. Οι μισθοί θα «παγώσουν» το 2011.



Υπήρχαν, επίσης, μεγάλες περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις και την αναπτυξιακή βοήθεια. Πάγωμα υπήρξε και στις συντάξεις.


Οι περικοπές αποτελούν μέρος ενός σχεδίου περιοριστικών μέτρων ύψους 15 - 18δισ. ευρώ, ενός προγράμματος λιτότητας που αποσκοπεί επίσης να «καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ότι η Ισπανία θα καλύψει τα χρέη της.


Όμως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να αντιδράσουν. Κατηγορούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι υπαναχωρεί στις προηγούμενες υποσχέσεις, ενώ διαβεβαίωνε ότι η Ισπανία θα είναι σχετικά ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση.


Έτσι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο μπορεί σύντομα να είναι αντιμέτωπη με μια γενική απεργία.


Ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 20%, διπλάσιο από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και η κυβέρνηση σχεδίαζε να διευκολύνει την αύξηση των απολύσεων από τις επιχειρήσεις με το πρόσχημα να μειώσουν το κόστος τους.


Αυτή απεργία των δημοσίων υπαλλήλων - η πρώτη που γνώρισε η κυβέρνηση Θαπατέρο από το 2004 – σηματοδοτεί και τη ρήξη της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, τόσο τη Γενική Ένωση Εργαζομένων (UGT), όσο και τις Επιτροπές των Εργαζομένων "(CC . OO.), που προετοιμάζουν ευρύτερες κινητοποιήσεις.


Όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα εξαιρετικά … θερμό καλοκαίρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: