Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Μουντιάλ 2010. Μια άλλη οπτική

Αύριο, Παρασκευή αρχίζει στη Νότια Αφρική το Μουντιάλ. Η κυβέρνηση της χώρας κάνει τα πάντα για να παρουσιάσει μόνον την καλή πλευρά της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας.


Τα σποτάκια κάνουν λόγο για μια κοινωνία ανοιχτή και φιλελεύθερη που κατέκτησε με αγώνες το σημερινό της προφίλ. Όμως η αλήθεια είναι άλλη: στο περιθώριο των γηπέδων, πίσω από τα φώτα και τις τηλεοπτικές κάμερες οι Αφρικανοί μετανάστες στη Νότια Αφρική ζουν καθημερινά στο πετσί τους την ξενοφοβία του ντόπιου πληθυσμού.




Με αγωνία περιμένουν όλοι οι φίλαθλοι στον κόσμο την έναρξη του Μουντιάλ. Το ίδιο και οι Νοτιοαφρικανοί, που προσπάθησαν από την ημέρα της επιλογής της χώρας τους ως τόπου διεξαγωγής του Μουντιάλ να αποδείξουν πόσο δυναμική και ελπιδοφόρα ήταν η πορεία τους από την ημέρα της κατάργησης του απαρτχάιντ μέχρι σήμερα.


Ο εξωραϊσμός της καθημερινότητας


Οι διακρίσεις, οι ξυλοδαρμοί και πολλές φορές οι θάνατοι μεταναστών από τη Σομαλία, το Κονγκό ή τη Ζιμπάμπουε είναι θέμα στα ψιλά των εφημερίδων, αν και συνιστά καθημερινότητα.




Χαρακτηριστικό είναι ότι και φέτος σημειώθηκαν τέτοιου είδους επεισόδια: Στις 29 Μαρτίου ομάδα οπλισμένων Νοτιοαφρικανών έκανε γυαλιά καρφιά το περίπτερο ενός Σομαλού πολιτικού πρόσφυγα. Ο ίδιος τη γλύτωσε με ελαφριά κατάγματα. Ο Σομαλός πολιτικός πρόσφυγας μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι απέδωσε την επίθεση στη ζηλοφθονία των Νοτιοαφρικανών.


Η Ένωση Σομαλών Μεταναστών στη Νότια Αφρική διατηρεί αρχείο με τις επιθέσεις και τα θύματα ξενοφοβίας: 109 νεκροί και 1.500 μαγαζιά και περίπτερα που ανήκαν σε Σομαλούς είναι η θλιβερή καταγραφή του 2008.


Τότε για πρώτη φορά έγινε σάλος και στην κοινή γνώμη, αλλά και διεθνώς για την ξενοφοβία στη Νότια Αφρική. Ασφαλώς υπάρχουν και Νοτιοαφρικανοί που δείχνουν αλληλεγγύη προς τους Αφρικανούς μετανάστες, αλλά η καθημερινή εικόνα ήταν και παραμένει ίδια: μαγαζιά λεηλατούνται, ληστεύονται, Αφρικανοί μετανάστες διαπομπεύονται, ξυλοκοπούνται ή σκοτώνονται. Πρόκειται για συμμορίες, λένε ορισμένοι. Όμως οι Αφρικανοί μετανάστες υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο έχει βαθιές ρίζες στη νοτιοαφρικανική κοινωνία. Πρόκειται για ένα πικρό απολογισμό, διότι την εποχή του απαρτχάιντ οι Νοτιοαφρικανοί έβρισκαν καταφύγιο στη Σομαλία και στο Κονγκό.


Αυτή τη στιγμή καταγράφονται ελάχιστα περιστατικά βίας, ενώ πολλά αποσιωπούνται. Το Μουντιάλ είναι προ των πυλών. Οι κάμερες όλου του κόσμου είναι στραμμένες στη Νότια Αφρική. Τι θα γίνει άραγε όταν πάψουν να ρίχνουν τα φώτα τους στην Νότια Αφρική;


Και για μια γεύση από την ιστορία των Μουντιάλ ένα βίντεο από τον πρώτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου


Ήταν το 1930 όταν η τότε ποδοσφαιρική υπερδύναμη Ουρουγουάη – νικήτρια και στον τελικό ποδοσφαίρου της Ολυμπιάδας του 1928 – ανέλαβε τη διοργάνωση του πρώτου Μουντιάλ.


Και τελικά το κατέκτησε νικώντας στον τελικό την Αργεντινή 4-2


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1RqlyrXZ4KM]




Δεν υπάρχουν σχόλια: