Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Νέο τρομο-σενάριο από το Reuters: η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού στο κυνήγι για μετρητά ώστε να παραμείνει στη ζωή



(Reuters) - Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα  αποθέματα μετρητών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - ένα σύνολο  2 δισ. ευρώ - για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Χωρίς μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της, είναι πιθανό να μη βρει τα χρήματα για να εξοφλήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ που πρέπει να πληρωθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, αν και η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θέλει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του χρέους της. Ο  αγώνας της  Αθήνας για την εξασφάλιση βασικών ταμειακών αναγκών δείχνει πόσο ακραίους οικονομικούς περιορισμούς αντιμετωπίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο ίδιος προσπαθεί να πείσει τους δύσπιστους ξένους πιστωτές να παρατείνουν τη νέα οικονομική βοήθεια για τη χώρα του.


Το Υπουργείο Οικονομικών της  Ελλάδαε αρνήθηκε ότι έχει βρεθεί στην ανάγκη να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα αποθέματα μετρητών για την κάλυψη των πληρωμών των μισθών, χωρίς να παρουσιάσει,  όμως, κανένα αριθμητικό στοιχείο.


«Τα ρεπορτάζ των πρακτορείων ειδήσεων ειδήσεων  που αναφέρονται στα  ταμειακά αποθέματα είναι αβάσιμα, αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι ισχύει," ανέφερε το υπουργείο σε μια σύντομη δήλωση του την Παρασκευή.


Αξιωματούχοι από την Ελλάδα και οι δανειστές συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες το Σάββατο για ένα νέο γύρο  διαπραγματεύσεων εν όψει της σημαντικής συνάντηση των υπουργών Οικονομικών  της ευρωζώνης στη Ρίγα στις 24 Απριλίου.
"Αυτό είναι το τελευταίο ποσό μετρητών που το ελληνικό κράτος έχει," δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος,.


Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με τις προηγούμενες ελληνικές προειδοποιήσεις για τα άδεια κρατικά ταμεία, αν και  αναγνωρίζουν ότι  πλησιάζει μια κρίσιμη στιγμή.
.
Το think-tank  Bruegel σε μια ανάλυση του αναφέρει ότι με αυτά τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερο χρόνο.


Για μήνες, η κυβέρνηση έχει δανειστεί από διαφορετικά τμήματα της κρατικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος του μετρό της Αθήνας, για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Τώρα, όμως, έχει φτάσει στο τέλος αυτής  της γραμμής.


Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως  τα ταμειακά υπόλοιπα του κράτους θα είναι αρνητικά από τις 20 Απριλίου, εάν η κυβέρνηση δεν τραβήξει τα 2 δις ευρώ σε καταθέσεις μετρητών που απομένουν σε διάφορους δημόσιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων  των συνταξιοδοτικών ταμείων και των περιφερειακών διοικήσεων.


Χωρίς αυτά τα χρήματα, το κράτος  θα υστερούσε κατά  1.6 δισεκατομμύρια ευρώ  από ό, τι χρειάζεται για να πληρώσει στο τέλος του μήνα τους μισθούς και τα ημερομίσθια.


Τα τακτικά φορολογικά έσοδα, τα οποία άρχισαν να ρέουν  στις αρχές του μήνα, θα πρέπει να βοηθήσουν την οικονομική θέση  του κράτους. Τα φορολογικά έσοδα είχαν αρχίσει να υποχωρούν στις αρχές του έτους, όταν εξελέγη  η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.


Παρόλα αυτά, η οικονομική πίεση δεν θα υποχωρήσει επειδή η Αθήνα αντιμετωπίζει ένα νέο γύρο πληρωμών προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα. Πρέπει να δώσει στο ΔΝΤ 950 εκατομμύρια ευρώ το αργότερο στις 12 Μαΐου.


Ο Τσίπρας είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας  να ξεκλειδώσουν τη χρηματοδότηση προς την Αθήνα για να αποτραπεί μια πιθανή χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδο από το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης. Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας , συμπεριλαμβανομένου του συστήματος της αγοράς εργασίας και των συντάξειων. Οι διεθνείς πιστωτές μέχρι στιγμής έχουν κρίνει τις προτάσεις της Αθήνας ανεπαρκείς.


Χωρίς πολιτική συμφωνία με την ζώνη του ευρώ την επόμενη εβδομάδα, η Αθήνα είναι πιθανό να πρέπει να επιλέξει μεταξύ της πληρωμής των μισθών και των  συντάξεων ή την πληρωμή στο ΔΝΤ.


«Στόχος μας είναι να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη εάν η Αθήνα θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και τα ημερομίσθια, τον Απρίλιο και να κάνει τις πληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάιο. "Δεν θέλω να πω ότι νιώθπυμε άνετα (για μισθούς και συντάξεις), αλλά ούτε θέλω να εξαπλωθεί πανικός."


Η Αθήνα έχει ήδη προχωρήσει σε διάφορα εφάπαξ τεχνάσματα για να απομακρύνει την κρίση μετρητών μέχρι στιγμής.
Αξιοποίησε 555 εκατομμύρια ευρώ από προμήθειες που καταβάλλονται από τις ελληνικές τράπεζες στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  τον περασμένο μήνα. Μια φορολογική “αμνηστία” που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Μάρτιο όταν παραιτήθηκε από τα πρόστιμα για τα άτομα με φορολογικές οφειλές έφερε σε  147.000.000 ευρώ σε οκτώ ημέρες.
Ο Μάρδας αναγνώρισε επίσης την Πέμπτη ότι το κράτος είχε αναβάλει πληρωμές περίπου 600 εκατομμύριων ευρώ στους προμηθευτές, χωρίς να αγγίξει, όμως, τις δαπάνες σε τομείς πρώτης ανάγκης, όπως τα νοσοκομεία και τους μισθούς.


Η πιο δημοφιλής τεχνική μέχρι στιγμής υπήρξε η χρήση των συμφωνιών επαναγοράς (repos) κατά την οποία μια κρατική οντότητα που διαθέτει μετρητά δανείζει χρήματα στην κυβέρνηση για 15 ημέρες μέσα από μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία επαναγοράς, η οποία μπορεί στη συνέχεια να μετατεθεί.


Η Αθήνα έχει τώρα 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκρεμείς συναλλαγές επαναγοράς, αν και μερικές από αυτές προέκυψαν πριν ο Τσίπρας καταλάβει την εξουσία, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.


Πιο πρόσφατα, το κράτος χρησιμοποίησε 200 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο που καταβάλλει επιδοτήσεις της ΕΕ προς τους αγρότες σε repos, όπως  μια υπουργική απόφαση δείχνει. Ο ΟΑΕΔ αποκαλύπτει, επίσης, ότι είχε δανείσει το κράτος  120 εκατομμύρια ευρώ, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Έλληνες σε μια δήλωση ότι τα επιδόματα ανεργίας θα καταβληθούν πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Ένα άλλο μεγάλο ποσό προήλθε από το σύστημα του μετρό της Αθήνας, το οποίο δάνεισε 400 εκατομμύρια ευρώ το κράτος.


Για να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τις περιφερειακές διοικήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει πίεση για να τις δανείσουν τα χρήματα μέσω των νέων συμφωνιών επαναγοράς.
Η εναλλακτική λύση θα ήταν μια υπουργική απόφαση, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομιών. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρές καταγγελίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: