Πέμπτη 16 Απριλίου 2015
Αυξήθηκαν αλματωδώς οι πνιγμοί μεταναστών
Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις περίπου 400 πρόσφυγες πνίγηκαν στο ναυάγιο που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στα ανοικτά της Λιβύης. Όπως έγινε γνωστό από μαρτυρίες επιζώντων, στο μοιραίο σκάφος επέβαιναν περίπου 550 μετανάστες που επιχείρησαν μάταια να φθάσουν στην Ευρώπη. Η ιταλική ακτοφυλακή ανέσυρε εννέα σορούς ενώ διέσωσε 145 μετανάστες, τους οποίους μετέφερε στην ιταλική πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα ήδη 900 άνθρωποι. Όπως δήλωσε στην DW ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Πέρσι, για παράδειγμα, την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 17 νεκροί και αγνοούμενοι. Επομένως μιλάμε για μία τεράστια αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά».
Αναμένεται αύξηση του ρεύματος μεταναστών
Η διέλευση μεταναστών μέσω θαλάσσης ξεκίνησε ήδη από την αρχή της χρονιάς, παρατηρεί η Τζούντιθ Σάντερλαντ από την ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch. Όπως επισήμανε στην DW, «ο αριθμός των ανθρώπων που επιχείρησαν να διασχίσουν τη θάλασσα κατά τους χειμερινούς μήνες κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες δεν έχει προηγούμενο. Επομένως, όλα δείχνουν ότι αν βελτιωθεί ο καιρός και επιδεινωθεί κι άλλο η κατάσταση στη Λιβύη, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα επιχειρούν να περάσουν».
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη διακοπή της ιταλικής επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum και την αντικατάστασή της από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Τρίτων, το οποίο επικεντρώνεται στην επιτήρηση και τις περιπολίες των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ΕΕ θα πρέπει να εκπονήσει ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, δίνοντας, για παράδειγμα, στους μετανάστες δυνατότητες να έρθουν με νόμιμο και ασφαλή τρόπο στην Ευρώπη. Όπως επισήμανε ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, «αυτό το πρόβλημα ξεπερνά τις δυνατότητες μεμονωμένων χωρών. Επομένως, θα θέλαμε η ΕΕ να επιδείξει ηγετικό χαρακτήρα και να συντονίσει μία ευρωπαϊκή απάντηση».
Ετικέτες
Ευρωπαϊκή Ένωση,
Μεσόγειος,
Μετανάστες,
ΟΗΕ,
Human Rights Watch.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου